Ποιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ και πότε επιστρέφουν στο «Πεντάγωνο»-Προετοιμασίες ΓΕΕΘΑ για ακραία σενάρια

Ποιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ και πότε επιστρέφουν στο «Πεντάγωνο»-Προετοιμασίες ΓΕΕΘΑ για ακραία σενάρια

ΦΩΤΟ: Συνολικά 5 διευθύνσεις, οι οποίες το 2017 είχαν απομακρυνθεί από το στρατόπεδο Παπάγου, όπου εδρεύει το Ελληνικό «Πεντάγωνο», θα επιστρέψουν άμεσα σε αυτό

Μεγάλες αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένονται από τον Μάρτιο, με στόχο την ταχύτερη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων - Η 1η Στρατιά με έδρα τη Λάρισα μετατρέπεται σε υπερστρατηγείο με διευρυμένες δυνατότητες, μεγάλη ισχύ και -το κυριότερο- αυξημένη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου απαιτηθεί

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 13/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το ΓΕΕΘΑ προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων και προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται μεγάλες αλλαγές στη δομή και οργάνωση των διευθύνσεων, με στόχο την ευελιξία, την εξάλειψη ρίσκου και την τάχιστη λήψη αποφάσεων. Οι εξελίξεις με τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία, αλλά και οι πρόσφατες κρίσεις του Έβρου και του «Oruc Reis» δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που πλέον έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα η Realnews, συνολικά 5 διευθύνσεις οι οποίες το 2017 είχαν απομακρυνθεί από το στρατόπεδο Παπάγου, όπου εδρεύει το Ελληνικό Πεντάγωνο, θα επιστρέψουν άμεσα σε αυτό και θα αναλάβουν και συγκεκριμένο ρόλο στο αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο Πεντάγωνο μεταφέρονται οι εξής διευθύνσεις: το Πεζικό Χαλκίδας, το Μηχανικό Λουτρακίου, οι Διαβιβάσεις από το Χαϊδάρι, το Πυροβολικό Θήβας και οι Ειδικές Δυνάμεις από τον Ασπρόπυργο.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι Υποστράτηγοι θα βρίσκονται στο ΓΕΕΘΑ και θα έχουν άμεση επικοινωνία με τον Αρχηγό.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τις κρίσεις που ξεκινούν τον Μάρτιο, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη αλλαγή που πρόκειται να συντελεστεί αφορά τη δομή του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς με έδρα τη Λάρισα. Αποτελεί τον μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία Στρατιά στην Ελλάδα.

Πλέον, σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αφού αναβαθμίζεται και μετονομάζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων».

Στη διοίκηση του νέου Αρχηγείου ενσωματώνονται η ΑΣΔΕΝ και η ΑΣΔΥΣ. Η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) είναι σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού του Ελληνικού Στρατού με σκοπό την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Στην ουσία πρόκειται για τη Στρατιά Αιγαίου, που πλέον τίθεται υπό τη διοίκηση του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων. Όπως και η ΑΣΔΥΣ, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού, επιπέδου Σώματος Στρατού, με καθ' ύλην αρμοδιότητα για το σύνολο των θεμάτων διοικητικής μέριμνας του Στρατού Ξηράς στην ειρήνη και στον πόλεμο.

Έτσι, το Αρχηγείο -από 1η Στρατιά- γίνεται το πανίσχυρο όργανο εποπτείας οργάνωσης και διοίκησης του εσωτερικού. Ένα υπερστρατηγείο με διευρυμένες δυνατότητες μεγάλη ισχύ και -το κυριότερο- αυξημένη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου απαιτηθεί.

Νατοΐκά πρότυπα

Στόχος της νέας δομής που σχεδίασε και θέτει σε εφαρμογή το ΓΕΕΘΑ είναι να καθετοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί το σύστημα των επιτελείων βάσει των Νατοϊκών προτύπων. Όπως είναι, δηλαδή, σε κάθε σύγχρονο στρατό που έχει αποκωδικοποιήσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Δύο είναι τα κυρίως ζητούμενα από όλο αυτό το σχέδιο: η προώθηση της διακλαδικότητας και η ταχύτητα.

Εκτιμάται ότι οι προωθούμενες αλλαγές οι πρώτες που γίνονται μετά από δεκαετίες θα επιφέρουν μείωση κόστους εξοικονόμηση χρόνου, ευελιξία και, κυρίως ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.

Ειδικά το τελευταίο αποτέλεσε τροχοπέδη πολλές φορές την τελευταία διετία, αφού υπήρχαν περιπτώσεις που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήθελε να συναντηθεί άμεσα με κάποιον ή κάποιους Yποστρατήγους και αυτοί αντικειμενικά καθυστερούσαν, αφού έπρεπε με το αυτοκίνητο να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εισέλθουν στο Πεντάγωνο.

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα και οι εργατοώρες που θα εξοικονομηθούν από τις μετακινήσεις όπως και οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν. Ταυτόχρονα, μειώνεται ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος που είχε εντοπιστεί, κι αυτός ήταν να χαθεί κάποιος Υποστράτηγος την καίρια στιγμή εξαιτίας ενός ατυχήματος στον δρόμο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν ατυχήματα που δεν είναι «αθώα», αλλά αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου αποδυνάμωσης του αντιπάλου, ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεων, ώστε να επέλθουν έλλειμμα στη λειτουργία, σύγχυση ακόμη και αποσταθεροποίηση.

Όχι, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν ανακάλυψε τον τροχό, ούτε έχει εθιστεί σε σενάρια συνωμοσιολογίας. Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα του υβριδικού πολέμου, που περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ.

Και οι αλλαγές με τα δεδομένα του τελευταίου χρονικού διαστήματος θεωρούνται επιβεβλημένες αφού εκτιμάται σε σοβαρό βαθμό ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει εξαγωγή της κρίσης που, λόγω της παραπαίουσας οικονομίας ταλανίζει το εσωτερικό της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Τότε γιατί ο προηγούμενος τις μετακίνησε; με ποια κριτήρια και με διαδικασία επειγόντως τις έδιωξε; ποιος ελεγκτικός μηχανισμός ενέκρινε τα έξοδα και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στους σχεδιαστές και γρήγορα στην υλοποίηση. Το «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων», είναι ότι καλύτερο έχει προκύψει από όλες τις άχρηστες αναδιοργανώσεις. Και πάλι μπράβο στους εμπνευστές και σχεδιαστές του. Επίσης η απομάκρυνση των Δνσεων ήταν ένα λογικό και επιχειρησιακό ΣΦΑΛΜΑ, που μόνο σκοπό ειχε να ικανοποιήσει τις προσωπικές μωροφιλοδοξίες ενός ηλίθιου άχρηστου και όλους όσους την επικρότησαν χωρίς αντίρρηση, ως άλλοι κολαούζοι ραγιάδες υποτακτικοί που μόνο αξιωματικοί επιτελείς δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται, άλλα να ντρέπονται. Μπράβο στους αρχηγούς που υλοποίησαν την επιστροφή.
    Μήπως να δούμε και το κόστος της ανυπέρβλητης βλακείας και να χρεώσουμε πλέον και κάτι στους υπεύθυνους; Γιατί μέχρι τώρα τα σφάλματα και τις αυθαιρεσίες κάποιων τα πληρώνει η πατρίδα. Έχει ωριμάσει πλέον η σκέψη και πρέπει να κατευθυνθούμε προς τα εκεί, δηλαδή και της ευθύνης των συμμετεχόντων που επηρεάζουν και έχουν κόστος οικονομικό δυσβαστακτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλήρης αποδόμηση του πρώην υφεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετακίνηση των Δνσεων των Όπλων εκτός Στρατοπέδου ΠΑΠΑΓΟΥ
    Ότι του φανεί του λωλο(υ)ΣΤΕΦΑΝΗ!
    Τα υπόλοιπα τα είπε άριστα ο Ανώνυμος 12:14:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σειρά έχει η κατάργηση των ΣΥΠΟ και κάποια στιγμή και η μεγαλύτερη απάτη η εξωστρέφεια. Ο λαός θέλει ένοπλες δυνάμεις και όχι Φιλιππινέζες . Δεν είναι το προσωπικό για τις προσωπικές ( πολιτικές) φιλοδοξίες των στρατηγών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήθελα να ήξερα τι είδαν σε αυτόν και τον έκαναν και ΥΦΕΘΑ...όσο για τους κολαουζους αυτοί τρύπωσαν και φτιάχτηκαν ενώ άλλοι διαλύθηκαν (οικογενειακώς και οικονομικώς)...να χαίρεστε την αριστεία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρησιμοποίησε τον στρατό για την προσωπική του ανέλιξη και το πέτυχε. Όλα τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν και ευτυχώς για τις ένοπλες δυνάμεις τον τέλειωσε ο Μητσοτάκης γρήγορα. Ποτέ ξανά ανερμάτιστοι και αλλαζόνες παραμυθατζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι ποιο άχρηστο και επικίνδυνο έγινε στο Στρατό Ξηράς τα τελευταία χρόνια ήταν η απομάκρυνση των Δνσεων των Όπλων απο το ΓΕΣ. Χωρίς καμιά οικονομοτεχνική μελέτη, για το καπρίτσιο ενός αξιωματικού (ο οποίος δεν έκανε τίποτα απολύτως καλό για το προσωπικό του) δαπανήθηκαν χρήματα του Ελληνικού λαού για την άσκοπη μετακίνηση των Δνσεων, τα οποία ήταν περισσότερο αναγκαία για την συντήρηση υλικών και εγκαταστάσεων. Και ποιο ήταν το κέρδος μόνο χαμένες εργατώρες στο δρόμο και επιβάρυνση στα καύσιμα και την συντήρηση οχημάτων των στρατηγών. Οι απλοί Δχστές Υλικού των Μονάδων χωρίς πτυχία ΑΕΙ, μεταπτυχιακά, ΑΔΙΣΠΟ και ΣΕΘΑ είναι υπεύθυνοι έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και ελέγχονται κάθε χρόνο τόσο από τους ελεγκτές του Οικονομικού όσο και απο το ΕΥΣ. Οι διατελέσαντες υπουργοί, υφυπουργοί, αρχηγοί παρόλο που διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια του προϋπολογισμού δεν ελέγχονται απο κανένα οπότε " Ότι του φανεί του λωλοστεφανή ". Αν υπήρχε έλεγχος και γνώριζαν ότι θα τους καταλογισθεί κάθε λάθος απόφαση-ενέργεια δεν θα έκαναν ότι ηλιθιότητα τους κατέβει...Και εις άλλα με υγεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκέφτηκε κάποιος τα στελέχη και τις οικογένειές τους; Π.χ τα στελέχη από Λουτράκι και Χαλκίδα που διαμένουν εκεί μόνιμα, με γυναίκες να εργάζονται και παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, πώς θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα, με μετακινήσεις, έξοδα, υπηρεσίες, διόδια, βενζίνες, ασθενειες, μειωμένα ωράρια, μονογονεϊκές, κτλ; Θα υπάρξει κάποια μέριμνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά ο κοινός παρονομαστής και το ειδικό συμπέρασμα που βγαίνει από τα σχόλια είναι το προφανές, πρέπει να πληρώνουν σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής περιουσίας όλοι οι υπεύθυνοι στην σειρά ιεραρχίας (αξιωματικοί, υπουργοί, ΠΥ κ.α.) για αποφάσεις των ανώτατων συμβουλίων που έχουν οικονομικό αντίκτυπο στον ΠΥ της χώρας. Δεν μπορεί ο κάθε ηλίθιος και ανεξέλεγκτος μανδαρινισκος να κάνει ότι του αρέσει και να μην δίνει λογαριασμό σε κανένα. Η χώρα πληρώνει και "αιμορραγεί" συνεχώς από αποφάσεις που μόνο σκοπό έχουν την προσωπική ανέλιξη και την τσέπη του κάθε αυθαίρετου, αυτό ακριβώς και τίποτε άλλο. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μπανανία και σε αυτό το θέμα, όπως ακριβώς ξεκίνησε με άλλα πολύ σοβαρά θέματα που επιτέλους κάτι γίνεται. Η αρχή πρέπει να γίνει άμεσα και μάλιστα αναδρομικά για τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω (τα έχει πει ο Τζήμερος πολύ αναλυτικά) από την επόμενη κυβέρνηση, γιατί η τωρινή μετράει μήνες και προφανώς ΔΕΝ θέλει να διορθώσει ΤΙΠΟΤΑ αν και πριν τις εκλογές ευαγγελίζονταν την κάθαρση και την δικαιοσύνη. Πάρτε τους και τα "σώβρακα" που λέει και ο λαός, πέντε έξη χτυπητές περιπτώσεις και ο καθένας θα μπει στην θέση του. Λεφτά υπάρχουν στους υπεύθυνους, είτε από τα εξωτερικά που πήγαν πολλές φορές είτε από τα εφάπαξ είτε από οπουδήποτε βγάλει η έρευνα. Μόνο εάν πονάει η τσέπη κάποιου, μόνο τότε θα το σκεφθεί πάρα πολλές φορές πριν ασχοληθεί με αυθαίρετες σαχλαμάρες που βαραίνουν τον ελληνικό λαό και ειδικά την άμυνα της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή