Πού βρήκε η χώρα μας τα χιλιάδες Καλάσνικοφ που έστειλε στην Ουκρανία

Πού βρήκε η χώρα μας τα χιλιάδες Καλάσνικοφ που έστειλε στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ» της 28-02/2022 των «ΝΕΩΝ»:

Άνοιξαν οι αποθήκες με τα κατασχεθέντα Καλάσνικοφ

Διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ; Όχι. Και τότε πού τα βρήκαμε και τα στέλνουμε, μαζί με πυρομαχικά, στην Ουκρανία για να ενισχυθεί η αντίστασή της στη ρωσική εισβολή; Εύλογο το ερώτημα. Το Καλάσνικοφ - ή, για να το πούμε πιο σωστά, το τύπου Καλάσνικοφ - έχει εδραιωθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Όχι από τον στρατό, αλλά από την… παρανομία. Τα τυφέκια που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτά που κατά καιρούς έχουν κατασχέσει η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό σε συλλήψεις λαθρεμπόρων όπλων ή άλλων κυκλωμάτων και εγκληματικών ομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά περιλαμβάνονται και μερικές δεκάδες χιλιάδες Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί το 2013 από πλοίο που επιχειρούσε να τα μεταφέρει στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη, όπου είχε, επιβληθεί, τότε εμπάργκο πώλησης όπλων.

Και ρωσικές ρουκέτες

Σε ό,τι αφορά τους εκτοξευτήρες που στείλαμε, οι πληροφορίες μου λένε ότι πρόκειται για αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-18 μαζί με τις ρουκέτες που εκτοξεύουν, τους οποίους διαθέτει ο Στρατός Ξηράς από τη δεκαετία του '90. Αλλά, αν και παλαιοί, είναι -όπως μου λέει ενημερωμένη πηγή μου - λειτουργικότατοι και χρήσιμοι. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι οι συγκεκριμένοι εκτοξευτήρες, που στέλνονται για να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς εναντίον ρωσικών στόχων, είναι ρωσικής κατασκευής.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα τα 20.000 Καλάσνικοφ, είχαν κατασχεθεί το 2013 από το ουκρανικών συμφερόντων πλοίο Nour-M ανοιχτά της Ρόδου

Όπλα και συγκεκριμένα 20.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί τον Νοέμβριο του 2013 στα ανοιχτά της Ρόδου, στέλνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως βοήθεια στην Ουκρανία. Η σημαντική παράμετρος είναι ότι τα όπλα είχαν κατασχεθεί από το πλοίο Nour-M το οποίο είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Ουκρανίας με προορισμό τη Λιβύη.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα Λιάνα Σπυροπούλου, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ πρόκειται για 20.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές και ενώ ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου ήταν ουκρανική και συγκεκριμένα η UKRINMASH Co.

Το πλοίο Nour-M είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Ουκρανίας, μεταφέροντας πάνω από 50 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό προς λιμάνι είτε της Λιβύης, είτε της Συρίας με τις πληροφορίες να καταλήγουν πως μάλλον τελικός προορισμός ήταν η Λιβύη, στην οποία από το 2011 είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων και καυσίμων.

Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της κατάσχεσης του στρατιωτικού υλικού, είχε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μάλιστα είχε μεταβεί στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό.

Σε δηλώσεις του εκείνες τις ημέρες είχε σημειώσει ότι το Nour-M «μεταφέρει οπλισμό και αφορά στις εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα παραστατικά, μεταφέρει όπλα στη Λιβύη. Κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος - που είναι αντιφατικές μεταξύ τους - το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία». «Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Λιβύη το πλοίο. Εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων», είχε πει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Το Nour-M βούλιαξε ένα μήνα μετά την κατάσχεσή του στο λιμάνι της Ρόδου.

ΠΗΓΗ - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια