Μισθολογικά «καψώνια» στους Στρατιωτικούς με εκτός έδρας-νυχτερινά-ΒΟΕΑ!

Μισθολογικά «καψώνια» στους Στρατιωτικούς με εκτός έδρας-νυχτερινά-ΒΟΕΑ!

Η εκτός έδρας υπηρεσία αυξήθηκε για όλο το Δημόσιο, αλλά εδώ και επτά χρόνια δεν έχουν εισπράξει ούτε λεπτό

Το προσωπικό, ο ανθρώπινος παράγοντας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ), αναμφισβήτητα αποτελεί το θεμέλιο οικοδόμησης της στρατιωτικής ισχύος και κατ’ επέκταση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, και θεωρείται το πιο πολύτιμο «περιουσιακό» τους στοιχείο, όπως εξάλλου επανειλημμένα διακηρύττεται με έμφαση από διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες.

Από τον Περικλή Ζορζοβίλη

Όπως όμως συμβαίνει συνήθως στην ελληνική πραγματικότητα, υπάρχει απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Εξαγγελίες γίνονται, σε πολλές περιπτώσεις νομοθετούνται, αλλά στη συνέχεια δεν εφαρμόζονται. Από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων στρατιωτικών αλλά και τις απαντήσεις σε συνεχείς ερωτήσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση πολλών ήδη νομοθετημένων προβλέψεων για το προσωπικό, καθώς, όπως φαίνεται, οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Έτσι, για παράδειγμα, η ειδική αποζημίωση νυχτερινής εργασίας, οι οικονομικές αποζημιώσεις περιπόλων πυρασφάλειας, ασκήσεων και εκτέλεσης υπηρεσιών αργιών είτε δεν καταβάλλονται γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις είτε καταβάλλονται με καθυστέρηση ή απαιτείται προσφυγή των ενδιαφερομένων στη Δικαιοσύνη, ώστε να αρχίσει η διαδικασία καταβολής τους. Η γενική αίσθηση που αποκομίζει ο αναγνώστης των απαντήσεων στις ερωτήσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «νίπτει τας χείρας του» και σχεδόν πάντοτε, με πολύ κομψό τρόπο, υποδεικνύει ως υπεύθυνο τον «κακό» της υπόθεσης, το Υπουργείο Οικονομικών.

Όντως το Υπουργείο Οικονομικών καθορίζει ανά υπουργείο την οροφή του προϋπολογισμού, στη βάση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και της δημοσιονομικής πραγματικότητας, αλλά ταυτόχρονα κάθε υπουργείο έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να κατανείμει τις πιστώσεις στους επιμέρους κωδικούς.

Τα νυχτερινά

Τα θέματα του στρατιωτικού προσωπικού που παραμένουν ανεπίλυτα είναι αρκετά και το αξιοπερίεργο είναι ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και χρονίζοντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ειδική αποζημίωση νυχτερινής εργασίας. Παρά το γεγονός ότι στον σχετικό νόμο 4472, που ψηφίστηκε εδώ και περίπου πέντε χρόνια και έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2017, καθορίζεται το ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα αποδεδειγμένης νυχτερινής απασχόλησης και παρέχεται εξουσιοδότηση στα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με κοινή απόφασή τους να καθορίσουν το ανώτατο όριο ωρών νυχτερινής απασχόλησης καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης, έως σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει εκδοθεί.

Στο ζήτημα πάντως υπήρξε πρόσφατα καθοριστική εξέλιξη, μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δικαίωσαν τους προσφεύγοντες στρατιωτικούς και προβλέπουν την καταβολή της αποζημίωσης.

Τα εκτός έδρας

Άλλο παράδειγμα είναι η ημερήσια αποζημίωση του προσωπικού που κινείται εκτός έδρας για την εκτέλεση υπηρεσίας. Με τον νόμο 4336 του 2015 αυξήθηκε για όλο το προσωπικό του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των Ε.Δ., από 29,35 ευρώ σε 40 ευρώ ανά ημέρα. Επτά χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι στον νόμο περιλαμβάνεται πρόβλεψη ότι εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του και ασχέτως έκδοσης ή μη προεδρικού διατάγματος ισχύει η αυξημένη αποζημίωση, στο προσωπικό των Ε.Δ. καταβάλλονται 29,35 ευρώ ανά ημέρα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Βοήθημα ΜΤΣ

Τρίτο παράδειγμα είναι το Βοήθημα Οικογενειακής – Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Σύμφωνα με ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη που κατέθεσε στις 31 Ιανουαρίου 2022 ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, το ζήτημα εκκρεμεί από το 2017 και έως σήμερα καταβάλλεται μόνο προκαταβολή στα τέκνα μερισματούχων του ΜΤΣ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας που θα καθορίσει τον αριθμό των μεριδίων / μερισματούχων του ΜΤΣ, ώστε να εναρμονιστούν οι αντίστοιχες παροχές με τις μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4472/2017 και να υπολογιστεί οριστικά το ύψος του ΒΟΕΑ/ΜΤΣ, ακόμη δεν έχει εκδοθεί!

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οφείλεται πρωτίστως στα «απόνερα» της οικονομικής κρίσης που έπληξε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο ακόμη υπόκειται η χώρα. Παρά την αλματώδη αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ τη διετία 2021-2022, σχεδόν κατά 90% σε σχέση με το 2020, η αύξηση των πιστώσεων που αφορούν «παροχές σε εργαζομένους» είναι κατά πολύ μικρότερη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στον Προϋπολογισμό του 2020 οι πιστώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ανέρχονταν σε 2.364.918.000 ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2022 σε 2.524.584.000 ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν μόλις κατά 6,75%. Σε αντίθεση, οι πιστώσεις για αγορές πάγιων περιουσιακών στοιχείων (εξοπλιστικά προγράμματα) αυξήθηκαν από 540.692.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2020 σε 3.390.131.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2022, δηλαδή κατά 526%.

Είναι αυτονόητο ότι η αλματώδης αύξηση οφείλεται στη σφοδρότατη εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας που άρχισε τον Μάρτιο του 2020 με την οπλοποίηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και σε όσα έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του ίδιου έτους στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα. Η αποκατάσταση της ανατροπής στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό ισχύος, που προκάλεσε περίπου μία δεκαετία συστηματικής υποχρηματοδότησης, ορθώς αποτέλεσε την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά πλέον επιβάλλονται η έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ε.Δ. και σε πρώτη φάση τουλάχιστον η υλοποίηση των προβλέψεων που έχουν νομοθετηθεί.

Απλώς συμβολική η εξαγγελία Μητσοτάκη

Η κατά την τελετή παραλαβής των έξι νέων μαχητικών Rafale F3-R πρωθυπουργική εξαγγελία περί απαλλαγής από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, επιχειρήσεις υποβρυχίων, υποβρύχιες καταστροφές και τη ναρκαλιεία δεν πρέπει να μείνει μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά να αποτελέσει σημείο εκκίνησης επίλυσης των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν.

Εξάλλου, χωρίς ούτε κατά διάνοια πρόθεση μείωσης της προσφοράς των κατηγοριών του στρατιωτικού προσωπικού που αφορά η πρωθυπουργική εξαγγελία, είναι γεγονός ότι αποτελούν μικρό ποσοστό των 86.864 στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων που, σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, υπηρετούσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Δεκέμβριο του 2021.

Χωρίς όλους αυτούς που αναπτυγμένοι σε όλη την ελληνική επικράτεια εκπαιδεύονται μέρα και νύχτα, χειρίζονται, υπηρετούν, συντηρούν, επισκευάζουν και εφοδιάζουν τα οπλικά συστήματα, και μέσα από το τυφέκιο εφόδου του μαχητή μέχρι τα υπερσύγχρονα μαχητικά, φρεγάτες και άρματα μάχης και τα «άυλα» συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών και επιτήρησης, η στρατιωτική ισχύς της χώρας και κατ’ επέκταση η αποτρεπτική της ικανότητα δεν αποκτά πρακτική υπόσταση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ανά πάσα στιγμή κινητοποιούνται σε κακοκαιρίες, πυρκαγιές, σεισμούς, μεταναστευτική κρίση κ.λπ. συνδράμοντας τον κρατικό μηχανισμό και σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστώντας άλλες κρατικές υπηρεσίες που αδυνατούν ή απλώς αποτυγχάνουν να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Ούτε η παραπομπή στη Δικαιοσύνη αποτελεί μέθοδο αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη προφανώς αποτελεί δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά στην περίπτωση που αφορά νομοθετημένες προβλέψεις οι οποίες απλώς… δεν εφαρμόζονται, αποτελεί αδικαιολόγητη ανάλωση πόρων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και προφανώς επιδρά αρνητικά στο ηθικό.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Είναι ντροπή ποσά ΒΟΕΑ που δικαιούνται και έχουν ανάγκη τα παιδιά μας να καθυστερούν από το 2017. Χωρίς μαζικές αγωγές, δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί λύση. Η απάντηση που λαμβάνει ο υιος μου, όποτε καλεί στο αρμόδιο τμήμα του ΜΤΣ, είναι ότι το θέμα δεν κωλύεται από τον ΣΞ. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ποιος το φρενάρει, με ενδιαφέρει το παιδί μου να λάβει επιτέλους τα δικαιούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν οι στρατηγοί είναι πιόνια των πολιτικών όταν αυτοί αλωνίζουν όλη την Ελλάδα και παίρνουν τα ΦΠ κάθε ημέρα για επιθεωρήσεις τότε θα ενδιαφερθούν για τους από κατω; Οταν από λοχαγοι κάθονται στα ΣΟΑ έχουν τζιπ για να τους πάει στο σπίτι σαν δκτες αν και αυτό απαγορεύεται βάση διαταγης από την ώρα των μνημονιων θα ενδιαφερθούν για τους υφιστάμενους τους. Εάν ενδιαφερθούν, οι πολιτικοί θα τους κόψουν όλα αυτά τα εξτραδακια οπότε σου λένε κάνε την πάπια οσα πάρουμε καλό είναι. Μετά μόλις φύγουν βγάζουν γλώσσα αλλά δεν τους δίνει κανένας σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή δεν έχει προβλέψει λέει η υπηρεσία στον προυπολογισμο τα νυχτερινά. Δηλαδη δεν προβλεψε για κάτι που είναι ψηφισμενο 5 χρόνια και για κάτι που αναφέρεται συνεχώς επι 5 χρονια και στο κατω κατω ειναι και νόμιμο. Ποιον κιροιδευεις ρε υπουργάρα και ρίχνεις το μπαλάκι συνέχεια την ίδια καραμέλα. Βρίσκονται χρήματα και μάλιστα δισεκατομμύρια για ψιλου πίδιμα και δεν σε ενδιαφερει το προσωπικό που ειναι υπεύθυνο για τα ράφαλ για τις φρεγάταλ για τους μετανάστες για τις πλημμύρες για τα χιονια για τις πυρκαγιες για σεισμούς για αποστολες κ.α.που μας καταντισατε πολιτική προστασία .ΝΤΡΟΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή