Δημόσια τάξη: Θέλουμε ηγέτες managers και όχι «διαχειριστές» των social media!!!

Δημόσια τάξη: Θέλουμε ηγέτες managers και όχι «διαχειριστές» των social media!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Η αθλητική βία και η δολοφονική επίθεση με το θάνατο του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Από τους 8-10 δράστες συνελήφθη ένας με ιστορικό όμοιας βίας, ενώ οι έρευνες της ΕΛ-ΑΣ για την ταυτοποίηση και των υπόλοιπων δραστών συνεχίζονται. Ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε μέσω του twitter τη σύλληψη του ενός φερόμενου ως δράστη.

2. Το τελευταίο προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια έμπειρων πρώην αξιωματικών της Ασφάλειας… «από σήμερα οι εξιχνιάσεις των εγκλημάτων δεν θα γνωστοποιούνται με παρουσιάσεις των αρμοδίων, ούτε με τα δελτία τύπου, αλλά με αναρτήσεις του Υπουργού. Έχει χαθεί τόσο η αίσθηση του μέτρου, της λογικής και της αρμοδιότητας, όσο και η θεσμική λειτουργία των οργάνων. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να δουν πως θα εξαλείψουν τα φαινόμενα αθλητικής βίας (και τα καταγγελλόμενα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς συμπληρώνουμε εμείς)».

3. Εξάλλου, σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε, «ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ, βρέθηκαν το απόγευμα της (προηγούμενης) Τετάρτης στο σημείο της έκρηξης φιάλης υγραερίου και μικρής πυρκαγιάς στη Λ. Συγγρού που έγινε στις 06.50΄η ώρα για αυτοψία, αλλά και να δοθούν οι οδηγίες για επίσπευση των εργασιών από τα συνεργεία καθαρισμού, ώστε να δοθεί πάραυτα σε κυκλοφορία ο δρόμος».

4. Και εδώ προκύπτουν τα ερωτήματα: Οι επιτυχίες ανήκουν στον Υπουργό και οι αποτυχίες σε ποιόν; Είναι δουλειά του Υπουργού η αναφερόμενη αυτοψία; Δεν είναι αρμοδιότητα των αρμοδίων επιχειρησιακών μονάδων της Πυροσβεστικής καταρχήν και της ΕΛ-ΑΣ δευτερευόντως (πέραν του ότι και επί της ουσίας δεν είχε νόημα, αφού παρήλθαν πολλές ώρες από το συμβάν); Για τις οδηγίες για επίσπευση του καθαρισμού περιττεύει κάθε σχόλιο. Τα ίδια ισχύουν mutatis mutandis και για τον Αρχηγό. Τελικά «λαλίστατοι» στα εύκολα και «μούγγα στη στρούγκα» στα δύσκολα!!!

5. Ως γνωστόν αρμόδιοι για τις ανακοινώσεις προς τα Μ.Μ.Ε. είναι η Ηγεσία της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου, οι προϊστάμενοι των αρμοδίων αστυνομικών Υπηρεσιών, επιπέδου τουλάχιστον Αστυνομικής Διεύθυνσης ή εξουσιοδοτημένοι κάθε φορά αξιωματικοί, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού. Οι ανακοινώσεις γίνονται μόνον προς τους αστυνομικούς συντάκτες που είναι διαπιστευμένοι στις αστυνομικές Υπηρεσίες. Οι ανακοινώσεις είναι απλές, λακωνικές, χωρίς κρίσεις και σχόλια, περιορίζονται μόνο στο θιγόμενο ζήτημα και ουδέποτε θίγουν κρατικούς φορείς. Για την εμφάνιση αστυνομικών από τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να γίνεται επιλογή και κατάλληλη ενημέρωσή τους, ώστε η εμφάνιση να έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτή είναι η θεσμική διαδικασία.

6. Ο Αρχηγός πρέπει να είναι ηγέτης και όχι διαχειριστής; Σύμφωνα με τον Dr.Stephen R.Covey οι τίτλοι ιεραρχίας είναι «εξουσία», δεν είναι όμως «ηγεσία». Η ηγεσία είναι η τέχνη του να πραγματοποιείς περισσότερα από ότι η επιστήμη του management θεωρεί δυνατόν. Είναι το να λύνεις προβλήματα. Εξάλλου ο υδροκεφαλισμός και ο συγκεντρωτισμός δημιουργούν τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα. Ακυρώνουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα. «Δώστε πρωτοβουλίες στους υπαλλήλους για να κάνετε την επιχείρησή σας να πετάξει» γράφουν οι Αμερικανοί Ralph C.Stayer και James A.Belasco στο βιβλίο τους «Το πέταγμα του Βούβαλου». Οι πρακτικές λοιπόν, που ακολουθούνται, φαίνεται να οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και άρα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια