Αδιάβλητες και αντικειμενικές οι μεταθέσεις Στρατιωτικών λέει ο ΥΕΘΑ

Αδιάβλητες και αντικειμενικές οι μεταθέσεις Στρατιωτικών λέει ο ΥΕΘΑ

«Οι μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), ρυθμίζεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζει το αδιάβλητο και την αντικειμενικότητα στις μεταθέσεις». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Αδικίες στους κανόνες μοριοδότησης μεταθέσεων του Στρατού Ξηράς και αυξανόμενες επιστροφές αποστράτων σε θέσεις που στερούνται οι εν ενεργεία αξιωματικοί».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «εκδόθηκε ήδη η νέα υπουργική απόφαση, {υπό στοιχεία Φ.411/12/362832/Σ.8977/08-12-2021 (Β΄5700)}, για τη μοριοδότηση των στελεχών, ικανοποιώντας αιτήματα τα οποία είχαν διατυπωθεί, αλλά και διορθώνοντας σφάλματα ή παραλείψεις τα οποία διαπιστώθηκαν προϊόντος του χρόνου και των συνθηκών».

Ειδικότερα διευκρίνισε:

Η διαφοροποίηση μοριοδότησης των θέσεων σε ορισμένες υπηρεσίες στη Φρουρά της Αττικής, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, έγκειται στα ιδιαίτερα καθήκοντα αυξημένης ευθύνης και επιτελικών διεργασιών που συνυφαίνονται με το ανελαστικά επιβαρυμένο ωράριο εργασίας,

Η μοριοδότηση στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας δεν πραγματοποιείται ανά γεωγραφική περιοχή, αλλά σύμφωνα με την επιχειρησιακή βαρύτητα κάθε μονάδας. Επιπλέον, η μοριοδότηση αυτή ποικίλει αναλόγως της ειδικότητας και της εξειδίκευσης κάθε στελέχους. Πάντως, έχει ληφθεί υπόψη το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί τόσο από τις μονάδες - υπηρεσίες, όσο και από τα ίδια τα στελέχη κατά καιρούς,

Σχετικά με την εξουσιοδότηση του συμβουλίου Μεταθέσεων να παρακάμπτει τη μοριοδότηση και τα θεσμοθετημένα αξιολογικά κριτήρια στις μεταθέσεις εξωτερικού, αυτό δεν ισχύει, καθόσον η μοναδική περίπτωση υπερκέρασης κριτηρίων από τα συμβούλια Μεταθέσεων {άρθρο 3, παρ 1(ζ) της νέας υπουργικής απόφασης} είναι αυτή της αδυναμίας επιλογής προσωπικού που πληροί τις προϋποθέσεις κάλυψης της εκάστοτε θέσης εξωτερικού, και μάλιστα περιορίζεται μόνο στα κριτήρια χρονικών περιορισμών, ήτοι να μην έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών από τον επαναπατρισμό του στελέχους λόγω προηγούμενης μετάθεσης στο εξωτερικό ή η συνολική διάρκεια παραμονής του στελέχους στο εξωτερικό, συγκεκριμένα δε για εκπαίδευση, τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση, να μην ξεπερνά τους ογδόντα μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος μοριοδότησης των θέσεων ανά κλάδο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αποτέλεσε αντικείμενο ενδελεχούς επεξεργασίας και συντονισμένης διαβούλευσης με τις οικείες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων, επανέλαβε.

Σχετικά με τις ανακλήσεις αποστράτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στην ενέργεια, ο κ. Παναγιωτοπουλος τόνισε ότι «περιορίζονται σε εξαιρετικά μικρό αριθμό περιπτώσεων και αποφασίζονται, είτε με όσα προβλέπονται στους οικείους πίνακες οργάνωσης υπηρεσιών ή προεδρικά διατάγματα, είτε υπό το πρίσμα κάλυψης ειδικών αναγκών και συγκεκριμένα, για τη στελέχωση θέσεων που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία κυρίως στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, με την πρακτική αυτή να ακολουθείται διαχρονικά, μηδέ και του προσφάτου παρελθόντος εξαιρουμένου.

Επίσης, ανακλήσεις εν αποστρατεία στελεχών στην ενέργεια πραγματοποιούνται και για λόγους υγείας.

Περαιτέρω, διευκρίνισε, ότι αναλυτικά στοιχεία δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον συνιστούν στοιχεία που οποιαδήποτε δημοσίευσή τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας {παρ.4 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (Α΄112)}, ενώ παράλληλα για τους ανακληθέντες για λόγους υγείας υφίστανται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τα Γενικά Επιτελεία η οποία, για ένα έκαστο εξ αυτών, αναλύεται:

• ΓΕΕΘΑ: 32.050 ευρώ για το έτος 2021 και 48.075 ευρώ για το έτος 2022,

• ΓΕΣ: 178.535,88 ευρώ για το έτος 2021 και 706.092,36 ευρώ για το έτος 2022,

• ΓΕΝ: 368.866,01 ευρώ για το έτος 2021 και 453.326,10 ευρώ για το έτος 2022 και

• ΓΕΑ: 558.183,66 ευρώ για το έτος 2021 και 54.746,72 ευρώ για τον Ιανουάριο 2022.

Την ερώτηση υπέγραφαν οι βουλευτές: Γεώργιος Τσίπρας, Καλλιόπη Βέττα, Δημήτριος Βίτσας, Αναστασία Γκαρά, Γιάννης Γκιόλας, Θεόδωρος Δρίτσας, Τάνια Ελευθεριάδου, Διονύσιος Καλαματιανός, Χαρούλα Καφαντάρη, Σπυρίδων Λάππας,Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Μάρκου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Αθανάσιος Μωραΐτης, Παναγιού Πούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ελισσάβετ Σκούφα, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτριος Χαρίτου και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Το ανέβασες πριν λίγες μέρες το άρθρο και γράψαμε τα εξ αμαξης στον ανεκδιηγητο. Αυτή η αξιοκρατια είναι το κάτι άλλο. Αυριο πρωι-πρωι θα πάω για εξομολόγηση στον πνευματικο μου. 33 χρόνια σε τέτοιο παράδεισο, τι θέλω τον επουρανιο; Είμαι παρτάκιας και αμαρτωλός. ΣΥΓΓΝΩΜΗ αδελφοί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ανεκδιηγητος αυτος τυπος το μονο που προσφερει στο στρατευμα ειναι το γελιο και την περιφρονηση.Ψυχαγωγει τις ΕΔ σε ωρες αναπαυσης.ΑΞΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιαδαροι μαλωνανε στον ιδιο αχυρωνα.Τσακωθηκαν μεταξυ τους οι ανωτατοι ε.α και βαλανε τον ΥΕΘΑ να καθαρισει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ.ΥΕΘΑ ας μας πει μετά από πόσο χρονικό διάστημα απαντά στις ενδικοφανείς προσφυγές των στελεχών (τις οποίες φυσικά ως επί το πλείστον κρίνει ως αβάσιμες) καθώς και για το πως κάθε χρόνο οι έκτακτες μεταθέσεις υπερβαίνουν τις τακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή