Διπλή αύξηση στις συντάξεις από 2023-Τα όφελη για συνταξιούχους-Δ.Υ. από κατάργηση Εισφοράς αλληλεγγύης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Διπλή αύξηση στις συντάξεις από 2023-Τα όφελη για συνταξιούχους-Δ.Υ. από κατάργηση Εισφοράς αλληλεγγύης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Διπλή αύξηση θα έχουν από 1-1-2023 όλοι οι συνταξιούχοι αφού καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (ΕΕΑ) και θα δοθούν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 12/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Η Ειδική εισφορά αλληλεγγύης (ΕΕΑ) καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014, καθώς θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο. Το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με σήμερα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το μηνιαίο καθαρό όφελος από την κατάργηση της ΕΑΣ φθάνει και τα 455 ευρώ για εισοδήματα 90.000 ευρώ.

Ειδικότερα από το 2023 θα τερματιστεί να επιβαρύνονται με Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Μετά από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί έστω και μια μικρή αύξηση της τάξης του 3%-4%. Όπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Ειδικότερα, προβλέπεται (Νόμος 4670/2020) ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-2023 ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021. Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από 1-1-2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός φυσικά εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. Παραμονή πρωτοχρονιάs τού 2023;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολος ...ο χαμος για 7 ευρω !....και αυτα απο το 2023....ΝΤΡΟΠΗ !!! ....ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕς !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώστε κανα αναδρομικό από τα χρεωστούμενα.. γία τό Πάσχα κι αφήστε τά μελλοντκά ταξίματα καί τούs ..χορταστικούs πίνακεs ....μήνα πάρα μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ λέω να πληρώσω τίς υποχρεώσεις μου το 2023
    τι λέτε και σεις ε ? ε ? ε. ?
    Το Πάσχα θα δώσεις τίποτα Κούλη????
    Η θα καθαρίσουν πάλι τα Μετοχικά ταμεία μας???????
    Αχ τι σας περιμένει......
    Αχ τί σας περιμένει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο παρόν άρθρο όπου αναφέρεται Εισφορά Αλληλεγγύης ενοεί την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΕΑ), όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο γράφημα και στον πίνακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως ετσι ειναι, μην τα μπερδευουμε καμμια σχεση το ενα με το αλλο!

      Διαγραφή
  6. Μισο κουλουρι την ημερα δωρο.Ειναι μια γενναια προσφορα απο την χειροτερη και ποιο ψευτικη κυβερνηση απο το 74 και περα.Αραγε θα πουν ευχαριστω οι ψηφοφοροι τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος ψήφισε ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ ψήφισε τους ψεύτες κ τους κλέφτες.
    Άδωνις Γεωργιάδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιάσατε το λιβανιστήρι, έρχονται εκλογές ε? Σαν βοσκός που κουμαντάρει το κοπάδι, καλά το πάς! Για άκου τώρα,την δική μου, σκέψη πως το εκλαμβάνει, αυτό που άκουσες κ συ κ γω, ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΌΝΟ, ΝΑ ΠΛΗΡΏΝΕΤΑΙ ΕΘΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΓΡΆΦΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΆ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Κ ΓΊΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΌ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΜΟΝΟ, ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΊ ΗΔΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ , ενώ το γνωρίζεις κ συ άλλη καραμουζα παίζεις, την φάλτσα, για να κατευθύνεις τα πρόβατα! Καλά το πάς, αλαργατα -αλαργατα! ΥΓ. Μετά δεν φταίνε αυτοί που μας κοροϊδεύουν,αφού έχουν τέτοιους καλοθελητες να τους λιβανιζουν. Ακου καταργείτε η ΕΑ?, όχι Κε διατηρείται είναι το σωστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που ενδιαφερει αμεσα τους αποστρατους ΕΔ-ΣΑ είναι η δεσμευση του ΥΕΘΑ στη ΒΟΥΛΗ για καταργηση Ν4093/2012 στα μερισματα εχουν γινει συνολικα 11 ερωτησεις.
    Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ.
    https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=ae67ab8d-f3de-4b6b-9da1-ae3700ebf41c
    Για να δούμε … θα προσθέσουν ως τροπολογία την κατάργηση κρατήσεων ν.4093/12 και την αύξηση (κατά 1€) της τιμής μεριδίου ΜΤΑ και ΕΚΟΕΜΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρώτα να τους ρίξουμε την μουτζα στη κάλπη, στις εκλογές του Ιουνίου, μπας και ξεκουμπιστουν οι απατεώνες, μετά να μας δώσουν τις λογιστικές αυξήσεις στις συντάξεις.
    ΝΔ (Νέα Δικτατορία) = Φασίστες => αυγό του φιδιού, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. AXOYYYY NA XAΡΩ ΕΓΩ ΤΙ ΛΕΦΤΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ντρέπονται τα καθάρματα. Την ΕΑΣ να σταματήσουν να κρατάνε που είναι τουλάχιστον για μένα 120 ευρώ. Μετά από 1 χρόνο θα σταματήσει η μικρή αυτή κράτηση 12 ευρώ. Θα πάρουν πολλά στις εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς την κυβέρνηση το σχόλιο. Να γνωρίζετε ότι έχετε χάσει 18 ψήφους. Τα λέμε στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανασκεψου τι πας να κανεις.Τοσα χρονια τους ψηφιζες.Δυσαρεστημενος ατομικιστης;

      Διαγραφή
  14. Απορίας άξιον, γιατί δεν προβάλετε τίς δηλώσεις πού γίνανε προεκλογικά των εκλογών τού 2019? Δεν συμφέρει γιατί ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα; Τά ίδια δεν έλεγε καί τότε;
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ανθρακας ο θυσαυρος φιλοι μου,ασημαντα τα οφελη μας 5-20 ευρω μαξ,τι να λεμε τωρα γιωργος χανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν παιρνει σύνταξη οεναςαπο το ζευγαρι611ευρω δεν παίρνει βοηθημα γιατιμε7300οικγενειακο εισόδημα με κομμενοεκας ένας με25%συμμετοχησταφαρμακαειναιπλουσιοιενωοταν το ζευγάρι παίρνει 2συνταξεις των600ευρω παίρνουν 2 βοηθήματα Ποιοιειναι που αυτοί που καθορίζουν το όριο της φτώχεια ς της ανέχεια της αξιοπρέπειας που αναγκαζουνδυο ηλικιωμένους αρρωστους να επιβιώσουν χωρίς τη βασική διατροφή και χωρίς απαραίτητα φάρμακα ΟιΤουρκοι λένε περνούν δύσκολα ενώ εμείς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αιντε καλοφαγωτα νεοδημοκρατες.Ειδατε τι ψηφισατε;Αμ τι νομιζατε θα σας ξεχναγε ο κουλης;Σε καλη μερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωραία παραδείγματα με 90.000 θα έχουμε κέρδος 445 ευρώ δηλαδή το νέο μας ετήσιο εισόδημα θα είναι 90.445 ευρώ μπράβο σας μπορεί να μας περνάτε και για χαζούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχουν καταλαβει οτι απευθυνονται σε χαζους.Οταν οι χαζοι δινουν αυτοδυναμια στο αποκομμα της νδ,αυτοι τους αποζημιωνουν με πεινα.Τι δεν καταλαβαινετε;Ξυπνηστε εστω και τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν ήταν άλλο κόμμα τώρα κυβέρνηση , η Αθήνα θα είχε κάθε βδομάδα συλλαλητήρια, και θα καίγονταν, με όλα αυτά που ζούμε.....
    Τώρα δεν κουνιέται πουστης......
    Καναπέ και άγιος ο θεός........
    Κούλη δώσε πόνο, αυτό μας αξίζει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. φετος εχουμε εκλογες συναδερφοι,οποτε το νου σας...............................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή