Πρόταση «βόμβα»: 20 Stealth μαχητικά F-35 με κόστος 3,5 δις $ η πρόταση Αμερικανών στην Ελλάδα

Πρόταση «βόμβα»: 20 Stealth μαχητικά F-35 με κόστος 3,5 δις $ η πρόταση Αμερικανών στην Ελλάδα

Η αρχική συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα με την παραγγελία 100 μαχητικών F-35 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στη HAF αφού τυχόν απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς από τους γείτονες θα σήμαινε τεράστια ανατροπή στους αεροπορικούς συσχετισμούς και συνολικά στην ισορροπία δυνάμεων

του Κώστα Σαρικά

Τα «χαρτιά» τους άνοιξαν το χθες πρωί στο Αεροπορικό Επιτελείο οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Και αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι απλά είναι έτοιμη να βάλει την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία στην «τροχιά» του πανίσχυρου αεροσκάφους αλλά ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά απάντηση στο Ελληνικό ενδιαφέρον.

Η πρόταση των Αμερικανών προς την Ελλάδα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες 20 μαχητικά F-35 Lightning II με το κόστος απόκτησής τους να αγγίζει τα 3,5 δις δολάρια. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι απαραίτητες υποδομές τόσο στην Αεροπορική Βάση η οποία θα φιλοξενήσει τα Stealth αεροσκάφη όσο και συνολικά στα συστήματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των μαχητικών στην Ελληνική αεράμυνα. Ο οπλισμός των αεροσκαφών δεν περιλαμβάνεται στο ποσό αφού άλλωστε η επιλογή των όπλων που θα μπουν στη «φαρέτρα» των αεροσκαφών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο το «πράσινο» φως που έχουν ανάψει οι Αμερικανοί αν η Ελλάδα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα, το πρώτο από τα είκοσι μαχητικά F-35 πρόκειται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2026 ενώ το τελευταίο θα παραληφθεί από την HAF πέντε χρόνια αργότερα δηλαδή το 2031. Με την επίτευξη της συμφωνίας θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης αλλά και η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών έτσι ώστε όταν το 2026 θα αποκτηθεί το πρώτο Stealth μαχητικό όλα να είναι έτοιμα τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού - τεχνικοί και ιπτάμενοι - όσο και υποστήριξης.

Το κλιμάκιο των Αμερικανών οι οποίοι αποτελούν μέλη του προγράμματος JPO (Joint Programme Οffice) της USAF που αφορά το Stealth μαχητικό F-35 αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the AirForce-International Affairs) ενημέρωσαν αναλυτικά το Αεροπορικό Επιτελείο για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, την δικτυοκεντρική του φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο θα «κουμπώσει» στην Ελληνική αεράμυνα ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Αεροπορικό Επιτελείο το οποίο δεν κρύβει εδώ και αρκετά χρόνια την επιθυμία του να εντάξει το Stealth αεροσκάφος στο οπλοστάσιο των Ελληνικών  «γερακιών». Η αρχική συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα με την παραγγελία 100 μαχητικών F-35 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στη HAF αφού τυχόν απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς από τους γείτονες θα σήμαινε τεράστια ανατροπή στους αεροπορικούς συσχετισμούς και συνολικά στην ισορροπία δυνάμεων.

Η αποπομπή όμως της Τουρκίας από το project των F-35 την ώρα που ήδη είχαν κατασκευαστεί και τα πρώτα μαχητικά για λογαριασμό της TuAF εξαιτίας της απόκτησης των Ρωσικών S-400 επέφερε ανακούφιση και κυρίως έδωσε χρόνο για να αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση της HAF. Με πρώτη κίνηση την απόκτηση των εικοσιτεσσάρων Γαλλικών «ριπών» Rafale ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Με το δημοσιονομικό να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο-εξετάζονται τρόποι μέσω διακρατικής FMS (Foreign Military Sales) συμφωνίας - αν η Αθήνα αποφασίσει να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα που θα την κάνει απόλυτη αεροπορική υπεροχή.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Όνειρα θερινης νυκτος! Με τι.λεφτα; Με Ομολογο; Ήδη το επιτοκιο του εφετεινου ομολογου των 12Δις€ έφτασε στο επιτοκιο του 3%. Από του χρόνου τερμα τα δανεικα. Και πρέπει να παρουσιασουν 2,5% πλεονασμα! Το δημόσιοχρέος έφτασε στα ύψη: 386Δις!!! Για ποιά F 35 μάς πουλανε παραμύθι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και οι λεγόμενες εξοπλιστικές χρηματοδοτήσεις εξοπλιστικών αποτα κράτη παραγωγής πουειναι μακροπροθεσμες

      Διαγραφή
  2. Τα πληρώνουμε εμείς για να πετάμε επ' ωφελεια των Αμερικανών, οπως και τα Rafale. Κατα τ' αλλα θωρακιζομαστε. Προχωρημένη η άποψη μου, αλλα η πραγματικότητα με δικαιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ στο ΓΕΕΘΑ ειναι να αγοραστουν 6 Αφη F22 oxi F35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι που είμαι κυνικός και πραγματιστής, λέω να αφήσει κατά μέρος τα πανάκριβα για την χώρα και πολύ μακροπρόθεσμα όνειρα βαλκανικής νυκτός και να ασχοληθεί όπως έκανε, κάθε μέρα και νύχτα, αφού παρέμεινε άλλη μια χρονιά, με την συνεχή οργάνωση της άμυνας της χώραςωμε τα υπάρχοντα δεδομένα (μη μαχεσαι τα δεδομένα), γιατί οι τουρκαλαδες περιμένουν στην γωνία να μας 'ξηγείσουν το όνειρο. Η χώρα έχει υποφέρει από βλακείες και προσωπικές μωροφιλοδοξίες του καθενός που έχει κάποια μορφή εξουσίας χρόνια τώρα και ειδικά οι ΕΔ μας.

      Διαγραφή