Ραγδαίες εξελίξεις για τις κορβέτες Gowind-«Πρόσω ολοταχώς» από Παναγιωτόπουλο-«Αυτοψία» στα Γαλλικά ναυπηγεία

Ραγδαίες εξελίξεις για τις κορβέτες Gowind-«Πρόσω ολοταχώς» από Παναγιωτόπουλο-«Αυτοψία» στα Γαλλικά ναυπηγεία

Οι Γάλλοι ξενάγησαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στους χώρους του ναυπηγείου και εκτός από τη μεγάλη στεγασμένη δεξαμενή στην οποία κατασκευάζεται ήδη η πρώτη Γαλλική Belharra «Amiral Monarch» στάθηκαν ιδιαίτερα τόσο στην Gowind

του Κώστα Σαρικά

Tην ισχυρή πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην καλύτερη δυνατή προσφορά ώστε να επικρατήσουν και στη νέα μεγάλη «ναυμαχία» για τις καινούργιες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού φέρονται να επανέλαβαν οι Γάλλοι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στα ναυπηγεία της Lorient στη Βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί που τα επόμενα χρόνια θα «χτιστούν» οι τρεις Ελληνικές Belharra με τα δύο πρώτα πλοία να παραδίδονται στον Στόλο το 2025 και το τρίτο ένα χρόνο αργότερα.

Για «πολύ ισχυρή υποψηφιότητα» έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στη Γαλλική πρόταση με την κορβέτα Gowind τονίζοντας ότι η «διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα των κορβετών τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο με την Γαλλίδα ομόλογό του Florence Parly όσο και με τον CEO της Naval Group Pierre Eric Pommellet. Όλες οι πληροφορίες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Newpost ότι έπειτα από τη συμφωνία για τις φρεγάτες, Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται μια «ανάσα» από ένα ακόμη μεγάλο «deal» για την απόκτηση πέντε κορβετών Gowind.

Οι Γάλλοι ξενάγησαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στους χώρους του ναυπηγείου και εκτός από τη μεγάλη στεγασμένη δεξαμενή στην οποία κατασκευάζεται ήδη η πρώτη Γαλλική Belharra «Amiral Monarch» στάθηκαν ιδιαίτερα τόσο στην Gowind που «χτίζεται» δίπλα στην Belharra όσο και στην σχεδόν έτοιμη κορβέτα «Bani Yas» η οποία κατασκευάζεται για λογαριασμό του ναυτικού των ΗΑΕ. Σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση όταν πέσουν στη θάλασσα Belharra και Gowind τη θέση τους θα πάρουν τα πλοία που θα ναυπηγηθούν για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Και ενώ το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει τη ρελάνς των Ολλανδών της Damen για την Sigma 10514 αλλά και των Ιταλών της Fincantieri για την Doha δεν έχουν σταματήσει οι συζητήσεις με την Naval Group με τους Επιτελείς να αυξάνουν την πίεση για συμπίεση του τελικού κόστους στο 1,8 δις ευρώ ενώ στο «κάδρο» βρίσκεται σταθερά η εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με τους Γάλλους να δεσμεύονται αν η συμφωνία για τις Gowind «κλειδώσει» το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2026 θα διαθέτει τόσο δύο φρεγάτες Belharra και τουλάχιστον μία κορβέτα.

Στην ομιλία του στα ναυπηγεία της Lorient μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη Στρατηγική Συνεργασία με τους Γάλλους αλλά και στην απόκτηση των 18 συν 6 μαχητικών Rafale. Όσον αφορά τις φρεγάτες Belharra τόνισε ότι η απόκτησή τους «θα συμβάλλει στην σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας. Με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικο πολλαπλασιάζεται. Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των Belharra και ειδικότερα η μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική άμυνα, οι επιδόσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και η ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφανείας, προσδίδουν δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου» υπογράμμισε ο ΥΠΕΘΑ αναφερόμενος και στη διαμόρφωση των φρεγατών.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια