Συντάξεις: Μεγαλύτερες οι κρατήσεις μετά τον επανυπολογισμό-Τι θα αναγράφεται στα καθυστερημένα Ενημερωτικά

Συντάξεις: Μεγαλύτερες είναι οι κρατήσεις ασθένειας και ΑΚΑΓΕ που επιβάλλονται στο άθροισμα ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό, με αποτέλεσμα να «ψαλιδίζονται» οι καθαρές αυξήσεις, είτε είναι πραγματικές είτε λογιστικές.

Οι διαφορές κρατήσεων πριν και μετά τον επανυπολογισμό θα φανούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων, που ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί από τον ΕΦΚΑ.

Στα νέα ενημερωτικά οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το αν πήραν αύξηση στην τσέπη ή αν μείωσαν την προσωπική διαφορά, θα δουν ότι η κράτηση ασθένειας 6% θα επιβάλλεται σε υψηλότερο ποσό σύνταξης, ενώ όσοι ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ μικτά από ανταποδοτική και εθνική σύνταξη θα έχουν και μεγαλύτερη κράτηση από την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ (ή την παλιά ΕΑΣ), που συνεχίζεται να επιβάλλεται με ποσοστά 3% ως 14% από τα 1.400 ευρώ της σύνταξης και πάνω.

Για τους μεν συνταξιούχους που πήραν αύξηση στην τσέπη με τον επανυπολογισμό, οι υψηλότερες κρατήσεις «τρώνε» μέρος της αύξησης, περιορίζοντας το κέρδος, ενώ για τους συνταξιούχους που πήραν λογιστική αύξηση χωρίς να ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, οι κρατήσεις, παρότι υψηλότερες, είναι ουδέτερες, γιατί η όποια απώλεια αναπληρώνεται από την εναπομείνασα προσωπική διαφορά.

Τα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό συντάξεων θα αναγράφουν τα εξής στοιχεία:

Το νέο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης βάσει του νόμου 4670 που θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με την ανταποδοτική σύνταξη του νόμου 4387.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης που μένει ίδιο στα 384 ευρώ.

Τις νέες κρατήσεις ασθένειας που θα είναι μεγαλύτερες λόγω αύξησης της ανταποδοτικής και του συνολικού ποσού σύνταξης.

Τις νέες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ (και ασθένειας στη συνέχεια) για όσους θα έχουν σύνταξη πάνω από τα 1.400 ευρώ.

Το νέο ποσό σύνταξης (εθνικής και ανταποδοτικής) μετά τις κρατήσεις και πριν από το φόρο.

Το νέο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς.

Ιδού μερικά παραδείγματα για τις νέες κρατήσεις και πώς «ροκανίζουν» τις αυξήσεις του επανυπολογισμού:

Συνταξιούχος μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) με 37 έτη και σύνταξη 957 ευρώ, παίρνει με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση νέα σύνταξη στα 1.036 ευρώ μικτά. Η μικτή αύξηση είναι 79 ευρώ. Στα καθαρά όμως είναι πιο κάτω, καθώς η παλιά σύνταξη των 957 ευρώ με την κράτηση ασθένειας ήταν 900 ευρώ, και η νέα σύνταξη των 1.036 ευρώ με το 6% της ασθένειας είναι 974 ευρώ, που σημαίνει ότι η αύξηση είναι 74 ευρώ και θα πέσει πιο κάτω με το φόρο.

Συνταξιούχος μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) με 40 έτη και σύνταξη 1.597 ευρώ, παίρνει με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση νέα σύνταξη στα 1.801 ευρώ μικτά. Η μικτή αύξηση είναι 204 ευρώ. Στα καθαρά όμως είναι πιο κάτω, καθώς η παλιά σύνταξη είχε κράτηση 3% υπέρ ΑΚΑΓΕ (-48 ευρώ) και 6% για ασθένεια (-93 ευρώ), οπότε διαμορφωνόταν στα 1.456 ευρώ πριν από το φόρο. Η νέα σύνταξη των 1.801 ευρώ, επειδή υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ, θα έχει κράτηση ΑΚΑΓΕ με 6% (που ισχύει για ποσά από 1.700 ως 2.000 ευρώ), άρα θα έχει μείωση 109 ευρώ και μετά θα έχει και την κράτηση 6% για ασθένεια με άλλα 102 ευρώ, οπότε θα διαμορφωθεί στα 1.591 ευρώ πριν από το φόρο. Η καθαρή αύξηση, επομένως, μετά τις κρατήσεις υποχωρεί στα 135 ευρώ (1.591-1.456=135).

Κατά ανάλογο τρόπο «ροκανίζονται» και οι αυξήσεις των παλαιών συνταξιούχων, αν και πάλι μένει κέρδος από τον επανυπολογισμό, είτε πραγματικό είτε λογιστικό.

Για παράδειγμα:

Παλιός συνταξιούχος που είχε στον πρώτο επανυπολογισμό ανταποδοτική σύνταξη 800 ευρώ, εθνική σύνταξη 384 ευρώ και προσωπική διαφορά 150 ευρώ, πλήρωνε κρατήσεις ασθένειας στο άθροισμα ανταποδοτικής και εθνικής, δηλαδή στα 1.184 ευρώ, ενώ ο φόρος έμπαινε μετά τις κρατήσεις και έπιανε και την προσωπική διαφορά. Ο συνταξιούχος είχε κράτηση ασθένειας 71 ευρώ και μαζί με την προσωπική διαφορά έπαιρνε συνολικά 1.263 ευρώ (1.113 ευρώ ανταποδοτική και εθνική και 150 ευρώ προσωπική διαφορά). Με τον νέο επανυπολογισμό, η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνεται στα 930 ευρώ και μαζί με την εθνική φτάνει στα 1.314 ευρώ. Η κράτηση ασθένειας θα είναι 79 ευρώ, οπότε ο συνταξιούχος θα έχει 1.235 ευρώ εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 28 ευρώ.

Στις περιπτώσεις, δε, που οι παλαιοί συνταξιούχοι περνούν τα 1.400 ευρώ σε ανταποδοτική και εθνική σύνταξη με τον νέο επανυπολογισμό, υπάρχει κίνδυνος, λόγω και της κράτησης ΑΚΑΓΕ, να χάσουν μέρος από την αύξηση που θα ισοφάριζε την υπόλοιπη προσωπική διαφορά από φέτος!

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 12/01/2022

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΧΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''Σας πληροφορούμε ότι τα ενημερωτικά σημειώματα πρόκειται να αναρτηθούν σύντομα, καθόσον γίνονται ενέργειες ολοκλήρωσης από την αρμόδια μηχανογραφική υπηρεσία. '' Αυτο απαντησε ο ΕΦΚΑ σε συναδελφο που ρωτησε στις 15 Νοε. 2021 και ακριβως το ιδιο σε αλλο συναδελφο που ρωτησε στις 7 Ιαν. 2022. Το ερωτημα παραμενει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μετα....τις εκλογες ! {που θα γινουν σχετικα συντομα} τα ενημερωτικα, ..γιατι η ψυχρολουσια θα ειναι μεγαλη !!! σε μας ενοω! τους...συνταξιουχους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oταν 1/1/2019 εφαρμοστηκε ο νομος 4387/2016 (νομος Κατρουγκαλου), η τοτε κυβερνηση οχι μονο δεν ειχε αναρτησει τα ενημερωτικα, αλλα και ο υφυπουργος Πετροπουλος γελωντας χλευαζε τους συνταξιουχους λεγοντας οτι θα αναρτηθουν τον Μαϊο 2019 διοτι υπηρχαν τεχνικα προβληματα. Τελικα αναρτηθηκαν μετα τις εκλογες απο την παρουσα κυβερνηση. Ελπιζω να εχουν παρει το μαθημα τους και να μην καθυστερουν να τα αναρτησουν. Ουτως ή αλλως ο νομος 4670/2020 (νομος Βρουτση) ειναι προς την σωστη κατευθυνση βεβαια με βημα σημειωτον!

      Διαγραφή
    2. Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2022 10:32:00 π.μ
      Άσκοπα επαναλαμβάνεσε γράψε και τίποτα καινούργιο

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.351 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ {ΠΡΩΗΝ ΕΝΣΤΟΛΟΙ) ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.......ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑ ΤΟΥΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό θα είναι να μην γράφουνε εδώ μέσα και προκαλούν......
    Έχει τόσα φιλοκυβερνητικα σάιτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ΔΝΤ και Γερμανία είχαν πρόβλημα ΜΟΝΟΝ με τους Στρατιωτικούς και λοιπούς Ένστολους. Το έλυσαν το πρόβλημα ΝουΔου+ΠΑΣΟΚ και επικύρωσε το ΣΥΡΙΖΑ με Καρούμπαλο? Τελείωσε. Αυτό ήταν, παράπονα λιγότερα υπάρχουν και χειρότερα. Μην περιμένετε ΤΙΠΟΤΕ άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή