Φως στα «νυκτερινά» Στρατιωτικών-Το ΥΠΟΙΚ χρεώνει στο Άμυνας τη μη υπογραφή της ΚΥΑ

Φως στα «νυκτερινά» Στρατιωτικών-Το ΥΠΟΙΚ χρεώνει στο Άμυνας τη μη υπογραφή της ΚΥΑ

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε αποδεκτές τις αγωγές από μέλη της ΠΟΜΕΝΣ για διεκδίκηση της αποζημίωσης-Το υπ. Οικονομικών χρεώνει στο Άμυνας τη μη υπογραφή της ΚΥΑ

Θετικές είναι οι πρώτες αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε σχέση με τη διεκδίκηση της ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας («νυκτερινά») από τους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα εκδόθηκαν αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκαναν αποδεκτές τις αγωγές που είχαν ασκηθεί από μέλη της πρωτοβάθμιας ένωσης της ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) για τη διεκδίκηση των «νυκτερινών» της διετίας 2017 – 2018.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εδώ και χρόνια το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και παραμένει ανεπίλυτο. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου με τον νόμο 4472/2017 η αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας, δεν έχει εκδοθεί.

Ερωτήσεις βουλευτών

Σε απαντήσεις του σε αναφορές και ερωτήσεις βουλευτών το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι όντως με το άρθρο 127 του προαναφερθέντος νόμου «θεσμοθετήθηκε η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδεδειγμένα εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Επίσης με το ίδιο άρθρο «παρέχεται εξουσιοδότηση όπως καθορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, και οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης».

Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι «η προκαλούμενη σχετική δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο του εκτελούμενου Προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεδομένων και των σοβαρών οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση της πανδημίας Covid-19».

Μάλιστα στη με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2021, Α.Π 137060 ΕΞ 2021 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), απάντηση σε αναφορά βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, που διαβίβασε στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών υπόμνημα της ΠΟΜΕΝΣ, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία για την έκδοση της ανωτέρω κοινής απόφασης, αναφορικά με τη χορήγηση της ως άνω ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη διετία, όταν για το ίδιο ζήτημα είχαν πάλι υποβληθεί κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επέρριπτε στο υπουργείο Οικονομικών την ευθύνη για τη μη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2021, σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι είχε ολοκληρώσει όλες τις ενέργειες για τη σύνταξη νεότερου σχεδίου ΚΥΑ και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεσή των απαιτούμενων πιστώσεων.

Από τον Μάϊο του 2021

Καθότι από τότε μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει η κατάρτιση και ψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2022, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την καταβολή των «νυκτερινών» ώστε να ικανοποιηθεί και η απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, η ΚΥΑ γιατί δεν έχει υπογραφεί, αφού ως σχέδιο είχε συνταχθεί από τον Μάιο του 2021;

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 21/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Το εχουμε ξαναδει το εργο.Τι αλλο πρεπει να γινει για να καταλαβουν καποιοι,οτι οι ανθρωποι ξεκαθαρα μισουν το Στρατευμα,και με τις επιλογες τους το διατυμπανιζουν και δεν εχουν και κανενα προβλημα.Ελπιζω στις καλπες το Στρατευμα να τηρησει τον λογο του και να τους στειλει εκτος βουλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερωτηση του βουλευτή (και του άρθρου): "... η ΚΥΑ γιατί δεν έχει υπογραφεί, αφού ως σχέδιο είχε συνταχθεί από τον Μάιο του 2021;"
    Απάντηση: Γιατι πολυ απλα:
    1. Το υπεθα δεν λογίζεται απο την ... κυβέρνηση, ως νομοθετικα ισαξιο μεταξυ των υπουργειων της.
    2. Το υποικ, εχει μετατραπεί αυθαίρετα κ σιωπηλά, ρυθμιστης των παντων.
    3. Το υπεθα δεν λαμβανει χρηματα για τις αναγκες του.
    4. Το υποικ δεν δινει χρηματα επιτηδευμένα για την ικανοποιηση των υποψη αναγκών επικαλούμενο διαχρονικά τα δημοσιονομικά (δικαιολογία που εχει απορριφθεί απο την δικαιοσύνη), αλλα απο την αλλη εγκρινει δεκαδες εκατομμύρια στα μμε.
    5. Η τηρηση των νόμων ειναι μονο για τον κοσμακη.
    6. Ολα τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις υπηρεσίες δεν θέλουν να τις πληρωθούμε ούτε οι ανώτατοι-ανωτεροι αξκοι γιατί αυτοί δεν εκτελούν υπηρεσίες.Οποτε δεν τους ενδιαφέρει για τους αγράμματους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που στην ουσία αυτοί εκτελούν υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ανώτεροι αξιωματικοί δεν εκτελούν υπηρεσίες; Σε ποιον στρατό υπηρετείς άνθρωπε μου;

      Διαγραφή
    2. Η καθόλου η μια - δυο το πολύ, που δεν αξίζει να τα σπάσουν με τους πολιτικούς προϊσταμένους...

      Διαγραφή
  4. Όπως πολλά πράγματα στο Ελλάντα,η ηγεσία των ΕΔ παίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ότι πρέπει να πληρωθεί αυτός που κάθεται εντός υπηρεσίας εκτός εργάσιμων ωρών. Και πάνω σ'αυτό έχουν χτιστεί καριέρες και σταδιοδρομίας. Είναι ντροπή κάποιος να "γράφει" 10 μέρες μέσα τον μήνα,κι αυτός που είχε βγάλει τη διαταγή (γιατί περί διαταγής θα επρόκειτο σίγουρα,όχι για ΝΚ ΣΚ κι ούτω καθ'εξής) να χαζεύει αυτάρεσκα όλο αυτό το σκηνικό κρίνοντας με τον διπλανό του' απο μένα ξεκίνησε όλο αυτό'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να γνωρίζουν οι κυβερνώντες. Όλα εδώ πληρώνονται. Στις επερχόμενες εκλογές θα τρίβετε τα ματάκια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλα νικολάκηηηηη, ακούς; νικολάκη στάσου μυγδαλα Καβάλας, νικολάκη σε περιμένουν να μαζέψεις ελιές, νικολάκηηηηηηηη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή