Πεντάγωνο: Η ώρα των κρίσεων-Πότε συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Πεντάγωνο: Η ώρα των κρίσεων-Πότε συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με χθεσινό (22/01/2022) δημοσίευμα της εφημερίδας «Political» και συντάκτη τον Σταύρο Ιωαννίδη (Μετατροπή σε κείμενο από staratalogia.gr):

Τη Δευτέρα «κληρώνει» για τους Αρχηγούς των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αναβολή της για μία εβδομάδα λόγω της έλευσης των έξι Rafale στην Τανάγρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας πρόκειται να συνεδριάσει νωρίς το πρωί της 24ης Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και να αποφασίσει ποιοι Αρχηγοί παραμένουν στη θέση τους, ποιοι αναβαθμίζονται και ποιοι αποστρατεύονται.

Η «Political» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η μοναδική αλλαγή στην ηγεσία θα είναι η αποστρατεία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ο οποίος ύστερα από μία απολύτως επιτυχημένη πορεία και έχοντας εξαντλήσει τη θητεία του, αφού συμπλήρωσε τα 2 συν 1 έτη στο «τιμόνι» της Πολεμικής Αεροπορίας, θα παραδώσει τα ηνία στον Αρχηγό ΑΤΑ. Έγινε, μάλιστα, ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΑ, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, που παρέλαβε νέο αεροσκάφος ενώ αφήνει σημαντική παρακαταθήκη για τον Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος θα γίνει το πρώτο «Γεράκι» της χώρας. Τη θέση του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας και ο Διοικητής της ΔΑΥ, Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς.

Η παραμονή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται βέβαιη, με τον Αρχηγό να μπαίνει στον τρίτο χρόνο ενώ η θητεία του μπορεί να επεκταθεί και για έναν ακόμη, φτάνοντας στα τέσσερα έτη. Η επιτυχημένη πορεία του, άλλωστε, αναγνωρίζεται από όλους αλλά και από την κυβέρνηση. Μάλιστα, έμπνευσή του αποτελεί η δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που αναβάθμισε τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας.

Παράταση για ένα ακόμη έτος αναμένεται να πάρει και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος αν και χαμηλών τόνων «έχει βγάλει πολλή δουλειά», όπως επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, ενώ είναι σαφές ότι χαίρει της εμπιστοσύνης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Στο «πηδάλιο» του Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Ο Αρχηγός ΓΕΝ όχι μόνο δικαίωσε εκείνους που τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση, ειδικά κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά απέδειξε και τον επαγγελματισμό του στη διαδικασία επιλογής της νέας φρεγάτας. Τη θητεία του αναμένεται να ανανεώσει και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

Σύμφωνα, επίσης, με σχετικό δημοσίευμα (22-01-2022) της εφημερίδας «ΒτΚ»:

Τα Rafale προσγειώθηκαν, έρχεται το ΚΥΣΕΑ

Αντίστροφα μετράει, πλέον, ο χρόνος για τις κρίσεις στην ηγεσία του Στρατεύματος. Η παραλαβή των Rafale έγινε, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, επιτελικός που έσπρωξε όσο κανείς άλλος την αγορά των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών, τα υπεδέχθη στην Τανάγρα, και τώρα έχει σειρά το ΚΥΣΕΑ για την επιλογή νέων Αρχηγών. Θα μπορούσε να συνεδριάσει πλέον ανά πάσα στιγμή, αν και η αναμενόμενη κακοκαιρία το αναβάλλει για πολύ λίγες ημέρες (ή η καραντίνα του ΥΕΘΑ), καθώς η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Πάντως, μία πρόβλεψη που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία και ανατρέπει όλο το λίγο-πολύ αναμενόμενο σενάριο αλλαγών, έχει αναστατώσει. Μένοντας ωστόσο στα μέχρι προχθές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), στη θέση του κ. Μπλιούμη, που έκλεισε τριετία ως Αρχηγός Κλάδου, αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ Λάρισας), Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Θα είναι, εκτός απροόπτου, και η μοναδική αλλαγή αυτού του ΚΥΣΕΑ. Οι λοιποί Αρχηγοί, Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, και Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μένουν αμετακίνητοι.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το 80% και πλέον των Α/ΓΕΑ από το 2008 εχουν διατελεσει Διοικητες ΔΑΥ,εξαιρετεου του νυν Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη,ενώ το 90% συμπεριλαμβανομενου του Υφ Πολ Προστ και τεως Α/ΓΕΑ-Α/ΤΑ-Υ/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Ευάγγελου Τουρνά,εχουν διατελεσει επιτελείς, ειτε ακολουθοι αμυνας Βονης (Γερμανια).
    Αντιθετα απο το 2018 βλεπουμε να εξαφανιζονται ολοι που διετελεσαν Επιτελείς ,ακολουθοι αμυνας σε Γερμανια και αφενος μεν προωθούνται διατελεσαντες επιτελεις σε ΗΠΑ και αφετερου εξαφανιζονται από την ηγεσια της ΠΑ Χειρ Αφων των Μirage2000/5.Κυριολεκτικη σφαγη θεσεων ανωτατων Χειρ Αφων των Μirage2000/5 εγινε το 2021.
    Ηθικο είναι να μην είναι ο νεος Αρχηγος ΓΕΑ ιδια σειρα Σχ Ικαρων με Γραμ Τομ αμυνας(ΚΙΝΑΛ).
    Νεος Α/ΓΕΑ ο νυν ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1980 (42 ετη υπηρεσιας κρινετε και θα γινει Α/ΓΕΑ).
    • Απρίλιος 2013 – Μάιος 2015: Υποδιοικητής στο NATO Combined Air Operations Center –Torrejon (CAOC TJ).Ισπανια.
    https://www.haf.gr/structure/hgesia/aas/viografiko-archigou-ta/
    26 Ιανουαρίου 2015 η αεροπορική τραγωδία στο Αλμπαθέτε Ισπανίας.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Albacete_Airport
    ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, έχασαν τη ζωή τους στο διθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας επίσης είκοσι ένας ακόμη άνθρωποι.
    https://www.youtube.com/watch?v=BstQIOEpMBA&feature=emb_logo

    ΑπάντησηΔιαγραφή