Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ: Εξελίσσονται μέχρι Αλχιες και σε Ανθστες επ’ ανδραγαθία-Νέα ερώτηση στη ΒτΕ

Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ: Εξελίσσονται μέχρι Αλχιες και σε Ανθστες επ’ ανδραγαθία-Νέα ερώτηση στη ΒτΕ

Ερώτηση (1721/06-12-21) προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν οι παρακάτω βουλευτές, ζητώντας να προβούν σε παρεμβάσεις που να επιτρέψουν την παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης στα στελέχη των ΕΠΟΠ. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
Εθνικής Άμυνας
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Συνταξιοδοτικά ζητήματα ΕΠΟΠ

Με βάση τα ηλικιακά όρια που προβλέπονται για την αποστρατεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει είτε να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας είτε να έχουν υπερβεί το 60ο έτος ηλικίας. Λόγω των ηλικιακών ορίων που μπορούν να προσλαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις οι ΕΠΟΠ αλλά και των ορίων στην ιεραρχική τους εξέλιξη, πρακτικά είναι αδύνατο για αυτή την κατηγορία προσωπικού να συνταξιοδοτηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα πλήρη σύνταξη. Η πραγματικότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ άλλαξαν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης δεν έχουν τροποποιηθεί αντίστοιχα, ώστε να περιλαμβάνουν και τους ΕΠΟΠ, τα ηλικιακά όρια κάθε βαθμού ή η υπέρβαση του ανώτερου βαθμού που μπορεί να καταλάβει η συγκεκριμένη κατηγορία ώστε να είναι σε θέση να αποστρατευτεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα να απολαμβάνει πλήρη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, ενώ είναι σε ισχύ τα παραπάνω συνταξιοδοτικά όρια, η ιεραρχική εξέλιξη των ΕΠΟΠ δεν μπορεί να υπερβεί τον βαθμό του Αρχιλοχία και τους αντίστοιχους βαθμούς των άλλων Σωμάτων, παραμένουν δηλαδή στην κατηγορία των Υπαξιωματικών, ενώ μπορούν να φτάσουν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή σε περίπτωση ανδραγαθίας. Για τους Υπαξιωματικούς όμως και τους Ανθυπασπιστές εξακολουθεί να ισχύει ο Ν. 445/74, όπου ορίζεται ηλικία υποχρεωτικής αποστρατείας για τους μεν Υπαξιωματικούς το 50ο έτος και για τους Ανθυπασπιστές το 54ο έτος ηλικίας. Πρακτικά λοιπό οι ΕΠΟΠ αποχωρούν υποχρεωτικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα και με 22 μόλις χρόνια υπηρεσίας, αφού προσλαμβάνονται ως ΕΠΟΠ υποψήφιοι μέχρι και 28 ετών.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι τα προαναφερόμενα στελέχη είναι ηλικιακά και παραγωγικά σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και το ότι η υποχρεωτική αυτή αποστρατεία  τους από τις ΕΔ, θα τους εγκλωβίσει σε συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης μόλις 17,73%, που συνεπάγεται σημαντικά μειωμένες συντάξεις σε σχέση με το 50,78% που ορίζεται ως ποσοστό αναπλήρωσης για πλήρη σύνταξη κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των διατάξεων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μπορούν εφόσον το επιθυμούν να αποστρατευτούν από αυτές με πλήρεις συντάξεις.

ΕΠΕΙΔΗ ο αριθμός των ΕΠΟΠ που θα τεθεί το επόμενο διάστημα εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω υποχρεωτικής αποστρατείας είναι μεγάλος

ΕΠΕΙΔΗ η υποχρεωτική αποστρατεία αυτών των στελεχών στην ηλικία των 50 ή 54 ετών ακόμα και με μόλις 22 χρόνια υπηρεσίας συνεπάγεται πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθορισμό των αποδοχών τους ως σύνταξη

ΕΠΕΙΔΗ τα στελέχη αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον τους και τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης των οικογενειών τους γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ΕΜΘ βρήκε προσήκουσες λύσεις 

Ερωτάται οι κκ Υπουργοί:

Προτίθεστε να προβείτε σε παρεμβάσεις που να επιτρέψουν την παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης στα στελέχη των ΕΠΟΠ;

Ποιος είναι ο αριθμός των ΕΠΟΠ στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτιμάται ότι θα αποστρατευτούν τα επόμενα χρόνια και πόσα χρόνια υπηρεσίας θα έχουν συμπληρώσει;

Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

25 Σχόλια

  1. Και αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ήξερε το πρόβλημα γιατί δεν έδωσε λύση μαζί με τους ΕΜΘ; Δουλευόμαστε; Πηγαίνετε και εσείς στην ανιπολίτευση για να μάθετε να κοροιδεύετε τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γίνετε να έχουν μαχητές άνω των 50.... Ας βρουν μετά κάτι άλλο για να συμπληρώσουν παραπάνω σύνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τα δικά σου λόγια, μαχητές είναι μόνο οι εποπ? Γιατί κάτι χιλιάδες συνταγματάρχαίοι και ταξίαρχοι πέριξ του λεκανοπεδίου,δεν τους πιάνει ο όρος. Αυτό εννοείς??

      Διαγραφή
  3. Όταν κ.κ Βο(υ)λευτές ψηφίζατε το Ν 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) οφείλατε να γνωρίζετε τα προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος αυτός όχι μόνο στους ΕΠΟΠ αλλά στο σύνολο των στελεχών και κατ επέκτασση στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργεία των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Εκτός αν το γνωρίζατε και αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός σας. Ήτοι η δημιουργία προβλημάτων! Εάν κάνω λάθος έχετε τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε την αστοχία του εν λόγω νόμου και να ζητήσετε την εξαίρεση των στελεχών των Ε.Δ από τις διατάξεις του και την επαναφορά τους στο προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς όπου δεν υφίστανται τα προβλήματα που περιγράφετε στην ερώτησή σας. Σημειώνω ότι η πρότασή σας μπορεί να επιλύει το ως άνω πρόβλημα δημιουργεί όμως τόσα και τέτοια προβλήματα στην λειτουργεία των Ε.Δ που έχουν να κάνουν με το ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ και την οργανωτική δομή τους. Περισσότερα δεν μπορώ να γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτος απο τον Ν. 4387/16 (ν. Κατρουγκαλου) ειχε ψηφιστει απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. 4472/2017 με τον οποιο ειχε ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ (μεχρι του 18% της συνταξης) η προσωπικη διαφορα. Αυτος ο νομος (4472/2017) καταργηθηκε το 2018 με την ψηφο σχεδον ολων των κομματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί και πολύ ορθά μάλιστα. Θα ήταν καταστροφικό να παραμείνουν μετά τα 50. Κάντε τους μετάταξη σε άλλη υπηρεσία, δώστε τους μόρια έξτρα για ΑΣΕΠ ή άλλες προκηρύξεις αλλά με τίποτα παραμονή στο στράτευμα. Κατανοώ ότι τα πολιτικά γραφεία στα οποία απευθύνεστε για να προωθήσουν τα άτοπα αιτήματά σας δεν έχουν ιδέα περί της λειτουργίας, δογμάτων και καθηκοντολογίων του στρατού, αλλά κι εσείς οι ίδιοι οι ΕΠΟΠ που υπογράψατε συμβόλαια πριν εισαχθείτε γνωρίζατε τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς γνωρίζαμε και υπογράψαμε πλήρη σύνταξη και εφάπαξ στην 25ετια οπότε άσε την προπαγάνδα για τους ανήξερους...

      Διαγραφή
    2. Κανείς δεν ήξερε κάτι απ' όλα αυτά τα σ@ργελα. Ούτε καν αυτοί που ήταν ήδη μέσα... Κ ερχόμαστε στο ρεζουμέ : ποιος απ'τους στρατηγούς μπορεί να περάσει στίβο μάχης? Έτσι απλά το αναφέρω

      Διαγραφή
    3. Φαινεται οτι δεν έχετε καμια ιδεα για το τι συμβαίνει. Όταν οι ΕΠΟΠ υπέγραψαν υπηρχε η 35ετια και οχι η 40 ετια και σε καμια απολύτως προκύρηξη δεν αναφέρεται ο νόμος του 74, σε κανενα επισημο έγγραφο που μπηκε υπογραφή. Το αντιλαμβάνετε αυτό?. Αναφέρονται όλοι οι νόμοι συννμμένα που εμπίπτουν στις προκυρήξεις που υπογράφηκαν εκτός απο αυτόν της αυταπάγγελτης αποστρατείας. Ο νόμος έγινε γνωστός πριν μια 3-4ετια που εφτασε η ώρα κάποιων ΕΜΘ και αποστρατευτηκαν. Για τους ΕΜΘ άλλαξαν λοιπόν την νομολογία, οφείλουν να κάνουν το ίδιο και για τους ΕΠΟΠ ώς ΥΠΑΞ μη παραγωγικών σχολών.

      Διαγραφή
  6. ''Πληρη συνταξη και εφ' απαξ στην 25ετια.'' Δεν εχεις αδικο. Καποιοι που εφυγαν στην 25ετια τωρα με τον νομο 4387/2016, εχουν περιπου 300 ευρω και πανω προσωπικη διαφορα. Ολα τα αλλα φταινε σε καποιους, και δεν καταλαβαινουν το αυτονοητο δηλαδη οτι με συνταξη 25 ετων υπηρεσιας καποιος δεν μπορει να ζησει. Μετα βεβαια τις περικοπες που εγιναν το 2011-2012 ουτε με συνταξη 35 ετων υπηρεσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος σου είπε ότι θα πάρεις σύνταξη στα 25 έτη. ανώνυμε 12.12.21 12:36:00 μμ????? χααχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Aπαντηση στο σχολιο 12 Δεκ. 2:43:00 : Δεν ειναι δικη μου η διαπιστωση (το γραφει αλλος σχολιαστης) γι' αυτο το εχω βαλει μεσα σε εισαγωγικα. Ομως και εγω δεν το εχω διατυπωσει σωστα το δικο μου σχολιο (12 Δεκ 12.36). Αναφερομαι σε αυτους που ειχαν δικαιωμα να φυγουν πριν την αλλαγη του νομου, και φυσικα οχι στους Καταδρομεις κα, που μπορουσαν να φυγουν οχι με 25 αλλα με 20 χρονια.

      Διαγραφή
  7. Θα πάρει σύνταξη στα 25 έτη αν είναι ειδικές δυνάμεις (αλιξεπτωτηστης, βάτραχος) η ναρκαλιευτης με 50 έτη συνταξιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι άνθρωποι αυτοί προσλαμβανοντε σαν επαγγελματίες στρατιώτες.
    Αυτό πρέπει να μείνουν, όσο χρόνο θα παραμείνουν στον στρατό..
    Όταν θα αποχωρούν, να παίρνουν μαζί τους και τα συνταξιοδοτικα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει, στον επόμενο εργοδότη τους..
    Όταν θα γίνουν 65 χρόνων θα βγαίνουν στην σύνταξη όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες...
    Ο στρατός δεν πρέπει να έχει στρατιώτες ΕΠΟΠ, πάνω από 35 χρονών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτονοητα πραγματα!!!

      Διαγραφή
    2. Θα πρότεινα να το κάνουν ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ βγαίνει 50-52 ετών σε σύνταξη,γιατί ετσι κι αλλιώς εχει ίδια χρόνια υπηρεσίας με έναν εποπ. Πες μου ότι είμαι λάθος αν μπορείς.

      Διαγραφή
  9. Se xalaei pou 8a pareis sintaksi sta 65-67 SkyDiver e?? den pirazei filarako... perastika sou ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγη ντροπή θα ήταν συνετή. Ωστόσο,μάλλον δεν υπάρχει αυτή η υποτυπώδη σύνεση και συμπαράσταση.

      Διαγραφή
  10. Εδώ ο κόσμος έχει προβλήματα και άλλοι κοροϊδεύουν, προφανώς εκ του ασφαλούς.Απορω τι άνθρωποι είστε!!!!!Οι ΕΠΟΠ θα φάνε τα νιάτα τους στον Έβρο και τα νησιά και στα 50 θα τους πετάξουν με μια σύνταξη της πείνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφησες τους αδερφέ αυτοί που σχολιάζουν τους συναντούμε κάθε μέρα μεσα στις μονάδες μας και ξέρουν πια θέση έχουνε στην καρδιά μας.

      Διαγραφή
  11. Το κράτος το συμφέρει να δώσει σύνταξη στους ΕΠ.ΟΠ π.χ. 900€ και να πάρει νέο αίμα ΕΠ.ΟΠ με 900€ παρά να κρατήσει τους παπούδες με 1800...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα λέμε έξω από την βουλή αντιμετωοιζω με φίλους αστυνομικούς να προσπαθούν να καθησυχάσουν τα πνεύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πιο δούλεμα, πεθαίνει κάποιος. Αλλά εντάξει,στο ελλάντα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν το κλείνετε καλύτερα το μαγαζάκι?? Με τέτοιους νόμους κλαυσίγελους (για τους εποπ,για τους εμθ,για τους ασσυ), έτσι θα πορευτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολιτικός σχεδιασμός υπό του μηδενός. Μας έβαλαν θέλουμε -δε θέλουμε να υπογράψουμε ότι θα παραμείνουμε στο στρατό 35ετία,και μετά άλλαξε όπως η κατεύθυνση του αέρα, ακαριαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή