Παναγιωτόπουλος: Δεν επιτρέπεται η άσκηση παράλληλης εργασίας από τα στελέχη ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Παναγιωτόπουλος: Δεν επιτρέπεται η άσκηση παράλληλης εργασίας από τα στελέχη ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με θέμα «Αίτημα της Ε.Σ.Π.Ε.Λ. για Παράλληλη Εργασία Στελεχών Υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ.3 του ΝΔ 1400/1973 «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών των ΕΔ» (Α΄114), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, απαγορεύεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς η άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας, ή άσκηση παντός βιοποριστικού επαγγέλματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ.4 του ΣΚ 20-1 «Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό», απαγορεύεται στους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς των ΕΔ να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα ή να ασχολούνται με οποιαδήποτε αμειβόμενη εργασία.

Ωστόσο, με το άρθρο 63 παρ.4 του ΝΔ 1400/1973 «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών των ΕΔ» (Α΄114) [ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ], όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και το άρθρο 25 παρ.4-5 του ΣΚ 20-1 «Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό», εισάγονται ειδικές ρητές εξαιρέσεις για το Υγειονομικό και το Μουσικό Σώμα, οι αρμοδιότητες των οποίων εντάσσονται, αφενός στο γενικότερο πλαίσιο της διαδικασίας ίασης και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών, αφετέρου στο πλαίσιο υποστήριξης δράσεων που προάγουν την τέχνη της μουσικής και τον πολιτισμό.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο προαγωγής της γνώσης και της επιστήμης, κατόπιν σχετικής αδείας των οικείων Αρχηγείων ή Σχηματισμών, επιτρέπεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα.

Επισημαίνεται ότι, πέραν των προεκτεθεισών εξαιρέσεων, οι ανωτέρω απαγορεύσεις δεν αντίκεινται, τόσο στις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, όσο και στις διατάξεις διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί από τη χώρα μας με νόμους και έχουν υπερνομοθετική ισχύ, καθόσον δικαιολογούνται από την ειδική εξουσιαστική σχέση των στελεχών των ΕΔ με το Κράτος και τις απορρέουσες από αυτήν αυξημένες υποχρεώσεις, όπως η υψηλή ετοιμότητα και η διαρκής δυνατότητα ανακλήσεως.

Συνεπώς, λόγω του χαρακτήρα και της αποστολής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας που αναφέρονται στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας από οιασδήποτε μορφής απειλή, ο νομοθέτης έχει υποχρέωση να κατοχυρώσει τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και το αξιόμαχο των ΕΔ με την εξασφάλιση της αποκλειστικής απασχόλησής τους.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει αδήριτα ότι, συνιστά απόλυτο ασυμβίβαστο και δεν είναι νομικώς επιτρεπτή η άσκηση παράλληλης εργασίας από τα στελέχη των ΕΔ, ενώ πρόδηλος σκοπός του νομοθέτη ήταν να εξασφαλίσει την αφοσίωση των στρατιωτικών στα υπ’ αυτών ασκούμενα καθήκοντα και στην εκπλήρωση της αποστολής τους κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς περισπασμούς και διοχέτευση της δραστηριότητας τους σε αλλότρια έργα.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό, αλλά και τη βελτίωση του ισχύοντος συστήματος υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού των ΕΔ, το ΥΠΕΘΑ συλλέγει, επεξεργάζεται και συντονίζει τις απόψεις - προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να προβεί, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, στις αναγκαίες τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Σωραιος ρε, και πληρώνετε πενταροδεκάρες στα στελέχη και δεν επιτρέπεται να ενισχύσουν το εισόδημα τους. Και πως θα τα βγάλουν πέρα ρε καουνα; Κλέφτες θα γίνουν η θα βγουν στην βίζιτα ; Ε ρε μαύρο που θα φάτε στις εκλογές; Θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλεύουν οι άνθρωποι για να συμπληρώσουν τους πενιχρούς μισθούς τους για να ζήσουν τις οικογένειές τους και όχι από χόμπι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενω εσυ κ. υπουργέ και η κυβέρνηση στην οποια μετεχεις, επιτρέπεται να παρανομει ε;
    Να μην εκτελει τις αποφασεις της δικαιοσύνης ε;;
    Να καταστρατηγει το ωράριο ε;;
    Να ειναι ο κακιστος εργοδοτης που υπαρχει εναντι των στελεχών ε;;
    Τιποτα. Μονο για θυμωμένες φωτογραφίες ειστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρω πόσους μουσικούς περισσότερο,και,λιγότερο γιατρούς ιδιώτες που ίσα που τα βγάζουν πέρα με την εργασία τους.Ενω οι στρατιωτικοί,μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει, θα πάει με την καρτούλα του στην τράπεζα και θα βγάλει απ' τα σίγουρα. Και αφήνει και τον ιδιώτη με πολύ λίγη δουλειά-στους μουσικούς πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλάει η κυβέρνηση για νόμους όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει κάνει το σύνταγμα κούρελοχαρτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άρθρο 63 παρ.4 του ΝΔ 1400/1973
    Φαινεται το 1973 αμοιβονταν καλυτερα επι χουντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Βουλευτές είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
    ή μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο επ' αμοιβή ?
    (ρητορικό το ερώτημά μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή, ο μουσικός μπορεί να απασχολείται κάθε μέρα σε κέντρο διασκέδασης από 20:00 έως 03:00 της επομένης κι αυτό δεν επίπτωση στις επιδόσεις στην εργασία του. Επίσης, ο υγειονομικός μπορεί να έχει ιατρείο και να απασχολείται σε ιδιωτική κλινική κάθε εργάσιμη σερί από 13:00 έως 23:00 και αυτό δεν έχει επίπτωση στην υψηλή ετοιμότητά του και στην δυνατότητα άμεσης ανάκλησης. Να μην συζητήσουμε για το "ψάρεμα" ασθενών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, του τύπου "αν δεν θέλετε να περιμένετε 6 μήνες για την επέμβαση, ελάτε το απόγευμα στο ιατρείο μου και κάτι θα κάνουμε...". Μάλιστα!
    Μην επικαλείστε το νομοθετικό διάταγμα της χούντας. Οφείλετε να το αλλάξετε ώστε να προσαρμόσετε το νομοθετικό πλαίσιο στο ισχύον Σύνταγμα και στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Όταν απαγορεύεις σε κάποιον να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του μέσω της εργασίας, οφείλεις να έχεις καλή αιτιολογία. Η ετοιμότητα και το αξιόμαχο δεν επαρκούν ως δικαιολογίες, όταν προβλέπονται εξαιρέσεις: είναι σαν να λες ότι τους εξαιρούμενους δεν τους χρειάζεσαι για την επίτευξη του αξιόμαχου. Αν είναι έτσι, απλά διώξε τους! Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζεις στο στέλεχος αξιοπρεπή διαβίωση με τις τακτικές αποδοχές του. Στον λοχία που πάει πρώτη μετάθεση σε νησί με 800 ευρώ μισθό και πρέπει να πληρώνει 400 ενοίκιο, είναι σαν να του λες "δούλεψε πορτιέρης σε μπαράκι το καλοκαίρι για να μπορείς να ζήσεις το χειμώνα και 'γω θα κάνω ότι δεν βλέπω - μέχρι να τσακωθείς με τον διοικητή σου γιατί δεν του βρήκες καλό τραπέζι".
    Κε υπουργέ, είτε επιτρέψτε επίσημα σε όλους την απασχόληση με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία είτε την απαγορεύστε την σε όλους και πάρτε αυστηρά μέτρα για να επιβάλλετε την απαγόρευση. Πιάστε όσους δουλεύουν ταξί ή στο ψιλικατζίδικο της γυναίκας τους, πιάστε κι αυτούς που εργάζονται remote σε δικές τους δουλειές από το γραφείο τους εν ώρα υπηρεσίας. Αλλά πιάστε τους όλους, όχι "τους κολλητούς τους αφήνουμε και πιάνουμε μόνο τα κορόιδα που δουλεύουν για να συμπληρώσουν το στεγαστικό μετά τις περικοπές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά τώρα, σοβαρά ρε μπάρμπα; Που τελείωσαν νομικά μερικοί, στην μεγάλη των νομικών σχολή του Εμβέρ Χότζα; Όσο για τις ρητές διατάξεις για τους μουσικούς και τους γιατρούς, οι λόγοι έχουν πάψει εδώ και 50 χρόνια. Δηλαδή οι γιατροί και τζάμπα σπουδάζουν και τζάμπα εξωτικές ειδικότητες και τζάμπα μεταπτυχιακά και μετάστο ιατρείο τους, ή ακόμα καλύτερα με μια εξωτική ειδικότητα παραίτηση με μηδαμινό κόστος και μετά σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο με μεγάλο κασέ. Γι'αυτό στα π@π@ρι@ τους το στρατιωτικό νοσοκομείο και οι στρατιωτικοί, απλά μαζεύουν πελάτες ιδιώτες και ο συνάδελφος τρώει στορυ χρόνια τώρα. Άσε που προγραμματίζουν εξετάσεις σε ιδιώτες πελατακια και δεν βρίσκεις ημερομηνία για καρδιολογικό, ακτινολογικο, υπερήχους, κλπ, πριν από 6μηνο. Ντροπή σε όλους σας, ρε ξεφτίλες, ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα πρεπει να ιεραρχησουμε ολοι τις προταιρεοτητες και οχι να λεμε ανακριβειες,,,πανταροδεκαρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι γιατροί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ θα μπορούσαν να δουλεύουν και το απόγευμα στο νοσοκομείο που ανήκουν,και εννοούμε τους Σ, ιατρούς.Αλλιώς,όπως ανέφερε ένας σχολιαστής πιο πάνω, αναμονή λίστας 6 μηνών και βάλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν θα έκανε κανένας συνάδελφος δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσει το εισόδημά του αν δεν το είχε ανάγκη.Οπως και αν έπαιρνε τα επιδόματα που παίρνετε εσείς και οι όμοιοι σας κ.υπουργε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή