Έγγραφο ΕΑΑΣ προς ΥΕΘΑ για Διακοπή κράτησης Ν.4093/2012-Κατανομή πόρων ΜΤ-Λέσχες Αξιωματικών

Έγγραφο ΕΑΑΣ προς ΥΕΘΑ για Διακοπή κράτησης Ν.4093/2012-Κατανομή πόρων ΜΤ-Λέσχες Αξιωματικών

Η ΕΑΑΣ απέστειλε το παρακάτω έγγραφο προς ΥΕΘΑ με θέμα: Εκκρεμείς Υποθέσεις της ΕΑΑΣ

Ειδικότερα:

Κύριε Υπουργέ,

σκοπός της παρούσας είναι να επαναθέσουμε τρία (3) σοβαρότατα θέματα που εκκρεμούν ενώπιόν σας από πολλών μηνών και ήδη δημιουργούν ιδιαίτερη δυσφορία μέχρι και αγανάκτηση μεταξύ των αποστράτων του Στρατού Ξηράς.

1. Λέσχες Αξιωματικών

α. Με το (α) σχετικό είχε υποβληθεί από το ΓΕΣ/ΔΟΙ πρόταση νόμου με την εισηγητική της έκθεση με την οποία οι απόστρατοι αξιωματικοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής 3 ΕΥΡΩ μηνιαίως στις κατά τόπους λειτουργούσες Λέσχες Αξιωματικών. Έχει την έγκρισή σας από 30 Μαρτίου 2020, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η πολιτική απόφαση.

β. Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης είχε με προφορική οδηγία ανασταλεί η απαίτηση καταβολής των απαιτούμενων ποσών. Πρόσφατα, τον Μάρτιο του ’21, το ΓΕΣ ανανέωσε τη σχετική Πάγια Διαταγή, ακολουθούσα την ισχύουσα, ακόμη, νομοθεσία μνημονεύοντας την υποχρέωση της καταβολής εκ μέρους των αποστράτων των συνδρομών. Όλοι οι Σχηματισμοί αγνοούντες, φυσικά, τα προεκτεθέντα απαιτούν τα προβλεπόμενα ποσά.

γ. Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε όλες τις Φρουρές και η Ένωση είναι αποδέκτης εκατοντάδων παραπόνων από μέλη της ανά την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά άστοχο να έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση και να μην έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση εδώ και 18 μήνες.

2. Αναλογική κατανομή πόρων από τα πάσης φύσεως εξοπλιστικά μεταξύ των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων

α. Από το Φθινόπωρο του ’20 έχουν υποβληθεί υπομνήματα του ΜΤΣ και της Ένωσης για το εν λόγω θέμα. Με το (β) σχετικό υπεβλήθη και πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εκ μέρους του ΜΤΣ, η οποία έχει υπογραφεί με θετικές εισηγήσεις από όλη της ιεραρχία του ΥΠΕΘΑ (πλην των ΓΕΝ και ΓΕΑ) και βρίσκεται στο Γραφείο σας. Με την υπόψη πρόταση το θέμα της αναλογικής κατανομής των πόρων που προέρχονται από τα πάσης φύσεως εξοπλιστικά προγράμματα μεταξύ των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων επανέρχεται στην προ δεκαετιών ορθή ρύθμιση του θέματος με μικρή τροποποίηση. Συγκεκριμένα προτείνεται το ποσοστό του 4% που προβλέπεται υπέρ ΜΤ από τα εξοπλιστικά προγράμματα να διανέμεται σε ποσοστό 10% υπέρ του ΜΤ του Κλάδου που υλοποιεί την προμήθεια και το υπόλοιπο 90% στα υπόλοιπα ΜΤ αναλογικά των μερισματούχων τους.

β. Το θέμα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, πολιτική και οικονομική, με τις ληφθείσες αποφάσεις επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και η εκκρεμότητα υπογραφής της σχετικής πρότασης δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση.

3. Διακοπή κράτησης του Ν.4093/2012 στα μερίσματα των ΜΤ των Ενόπλων Δυνάμεων.

α. Με το (γ) σχετικό υπεβλήθη αναφορά της Ένωσης με τρία επιμέρους αιτήματα:

(1) Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διακοπή της προβλεπόμενης από το νόμο κράτησης στα λαμβανόμενα μερίσματα που διαθέτουν τα ΜΤ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στους μερισματούχους τους η οποία έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματική.

(2) Την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης των εσόδων του ΜΤΣ. Μνημονεύονται συγκεκριμένες προτάσεις, κατατεθείσες και στο παρελθόν από το ΜΤΣ και την Ένωση.

(3) Την απόδοση, ως αναδρομικών, των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

β. Επί αυτής της αναφοράς δεν έχουμε οιαδήποτε έγγραφη απάντηση, ούτε ένδειξη ανάληψης οιασδήποτε πρωτοβουλίας για την διευθέτηση των εύλογων προτάσεών μας. Για το πρώτο αίτημα γνωρίζουμε ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για την διακοπή της κράτησης και τη διάθεση αναδρομικών από 1/1/2021, η οποία όμως δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά μέχρι τώρα. Οπωσδήποτε η πρόβλεψη διάθεσης αναδρομικών για ένα πολύ μικρό διάστημα (από 1/1/2021) είναι ακατανόητη, καθόσον φαίνεται ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα σε αναδρομικά, αλλά αυθαίρετα ορίζει το διάστημα σε μερικούς μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για δικαστικές προσφυγές κατά των ΜΤ, που εκτιμούμε ότι θα δικαιώσουν τους προσφεύγοντες, αλλά μετά από μεγάλη και άσκοπη ταλαιπωρία. Για τις άλλες δύο προτάσεις μας δεν γνωρίζουμε εάν ανελήφθη κάποια ενέργεια.

Τέλος κ. Υπουργέ επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε την έντονη απογοήτευση τόσον του Προέδρου της Ένωσης, όσο και όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και να διαμαρτυρηθούμε εγγράφως για την επί μήνες αποφυγή να μας δεχθείτε για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, έχοντας ήδη συμπληρώσει 19 μήνες από την εκλογή μας. Είναι η πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες που ο ΥΕΘΑ δεν έχει δεχτεί τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, παρά τις κατ΄ επανάληψη οχλήσεις τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. O Υπουργος Αμυνας ενος μεγαλου κρατους εδινε ανεφαρμοστες διαταγες. Ενας Αντισυνταγματαρχης πηγε σε δυο Στρατηγους που ηταν συνεργατες του υπουργου και τους ειπε (αναφερομενος σε μια διαταγη που ειχε δοθει), οτι αυτη ηταν αδυνατο να εφαρμοσθει. Ενας απο τους δυο Στρατηγους του απαντησε: ''Ασφαλως και εχεις δικιο αλλα ποιος να το πει αυτο τωρα σε εναν εκνευρισμενο Υπουργο.'' Ο Ανχης συνεχισε: ''Αν οι συνεργατες του Υπουργου ειναι χωρις κύρος, τοτε δεν εχουν παρα να παραχωρησουν την θεση τους σε αλλα πιο καταλληλα προσωπα.'' Μηπως κατι τετοιο συμβαινει και εδω, λεω μηπως? Στην Ελλαδα βεβαια, κανεις δεν παραιτειται, ο λογαριασμος ομως, που ουτως ή αλλως βγαινει στο τελος, θα παει στον Υπουργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε μη μου το πειράζεται το παιδί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά όλα τα άλλα αιτήματα, αλλά αυτό με τα 3 ευρώ για τις Λέσχες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτό το θέμα με τις κρατήσεις στα μερίσματα έχει ξεφτιλιστεί, πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να ψηφιστεί μία τροπολογία ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στην ΕΑΑΣ για τις ενέργειες της και την ανάδειξη των προβλημάτων . Αυτές οι παράνομες (όχι αντισυνταγματικές) κρατήσεις πότε θα σταματήσουν ? Αν είχαν σκοπό να τις επιστρέψουν θα τις είχαν ψηφίσει στο Π/Υ του 2022.Εχουν άλλες προτεραιότητες γιατί πρέπει να αποκαταστήσουν μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων (σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι, κορωνόπληκτοι, τραπεζόπληκτοι, πετρελαιόπληκτοι κλπ), με μας θα ασχολούνται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή