Μανωλάκος: Προβλήματα από τον καθορισμό της ΕΒΕ-Μένουν κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές

Μανωλάκος: Προβλήματα από τον καθορισμό της ΕΒΕ-Μένουν κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές

Κατατέθηκε στην Βουλή, Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 249/12-10-21) προς τον Υπουργό Άμυνας, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Στρατιωτικές Σχολές από τον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται, να προτείνει, τη μείωση της Ε.Β.Ε. για εκείνες τις Στρατιωτικές Σχολές, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να μη συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί, λόγω της υψηλής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και ιδιαίτερα στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου μένουν κενές 116 θέσεις, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί, με την συνήθη αποχώρηση αριθμού σπουδαστών για διαφόρους λόγους, κενά τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν λόγω μη ύπαρξης επιλαχόντων.

Επισημαίνεται από τον Βουλευτή, ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με τον νόμο, όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., είχε προτείνει συντελεστή 1, αντί του 1,2 που τελικώς υιοθετήθηκε, συντελεστής, ο οποίος επίσης δημιουργεί προβλήματα στην προνομιακή μεταχείριση των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Στα πρόσφατα αποτελέσματα εισαγωγής νέων σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μη συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με αποτέλεσμα οι θέσεις αυτές να μείνουν κενές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου μένουν κενές 116 θέσεις, στον αριθμό των οποίων θα προστεθούν και τα κενά, τα οποία μετά βεβαιότητος θα δημιουργηθούν, με την αποχώρηση αριθμού σπουδαστών για διαφόρους λόγους, κενά τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν λόγω μη ύπαρξης επιλαχόντων. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και άλλες από τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, όπου οριακά καλύπτονται οι θέσεις. Διαπιστώνεται στην πράξη ότι το ύψος των συντελεστών Ε.Β.Ε., σε σχέση με την ζήτηση των συγκεκριμένων σχολών, αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση πλήρωσης των προκηρυσσομένων θέσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μαχητική ισχύς των Ε.Δ., καθόσον για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται το συγκεκριμένο ύψος της Ε.Β.Ε., θα συνεχίσει το πρόβλημα της μη πλήρωσης των θέσεων.

Επισημαίνεται ότι, ο συντελεστής Ε.Β.Ε. 1,2 για τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών των Ε.Δ., δημιουργεί πρόβλημα στην Σ.Σ.Ε., καθόσον έρχεται τρίτη στην σειρά προτιμήσεων των υποψηφίων, αλλά και παίρνει σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό σπουδαστών από την Σ.Ι. και Σ.Ν.Δ., ενώ αφήνει λόγω της Ε.Β.Ε, εκτός σχολής, υποψηφίους με 13.000 έως 14.500 μόρια.

Η διατήρηση του υψηλού συντελεστή στην Σ.Σ.Ε. αλλά και σε όσες στρατιωτικές σχολές, έχουν το ίδιο θέμα , δημιουργεί επίσης προβλήματα, αφού η εισαγωγή στις σχολές, είναι την ίδια ώρα και πράξη πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο, με συνέπεια να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του αμυντικού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΕΘΑ

Πέραν τούτου, ο υψηλός συντελεστής Ε.Β.Ε., ακυρώνει στην πράξη τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοθέτη για τις ειδικές κατηγορίες, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία.

Στη συνέχεια της πρόσφατης παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των Ε.Β.Ε., στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι 1/11/2021:

Ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται, να προτείνει, τη μείωση των Ε.Β.Ε. για τις Στρατιωτικές Σχολές που έχουν πρόβλημα, προκειμένου

α. Να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη κατάσταση της μη πλήρωσης των θέσεων που προκηρύσσονται και ειδικότερα να ορίσει συντελεστή Ε.Β.Ε. 1, στην Σ.Σ.Ε., ύψος το οποίο είχε προταθεί από την διοίκηση της Σ.Σ.Ε., το μόνο αρμόδιο όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., σύμφωνα με τον νόμο.

β. Να μην αποκλείονται οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων

Ο Ερωτών
Νικόλαος Μανωλάκος
Βουλευτής Α Πειραιώς και Νήσων

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:

1. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ήδη απαντήσει, σε παρόμοια ερώτηση, λέγοντας ότι: «Η επιλογή ΕΒΕ στο 1,2 έγινε για αποφυγή της πτώσης της βάσης εισαγωγής, η οποία δυνατόν να οδηγήσει σε υποβάθμιση του μορφωτικού υποβάθρου των Ευελπίδων και σε αδυναμία ανταπόκρισης αυτών στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις της Σχολής. Ήδη το ΥΠΕΘΑ, κατόπιν εισηγήσεως του ΓΕΕΘΑ, έχει προβεί σε αποστολή συναφούς αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για έκτακτο άνοιγμα της Μηχανογραφικής Εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων προσλήψεων προσωπικού στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, προκειμένου να καταχωρηθεί αίτημα εισαγωγής επιπλέον σπουδαστών, με σκοπό την κάλυψη ελλείψεων που προέκυψαν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021». ΕΔΩ ολόκληρη η απάντηση του ΥΕΘΑ. Σε αναμονή λοιπόν της νέας του απάντησης.

2. Οι κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές λόγω ΕΒΕ είναι 143, όπως δημοσιεύσαμε ΕΔΩ. Δείτε τον σχετικό πίνακα που συντάχθηκε με βάση τις προσκλήσεις κατάταξης των επιτυχόντων σε ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και παρουσιάζεται η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν και του αριθμού των επιτυχόντων:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Θα μπορούσε όταν ήταν ε.ε. και μέλος του ΑνΣΣ να είχε κάνει προτάσεις αναβάθμισης της σχολής ευελπίδων για να μην έφτανε σήμερα σε αυτό το χαμηλό επίπεδο και να ψάχνει υποψηφίους. Καλύτερα η απάντηση του ΥΕΘΑ, έπιασε πάτο η ΣΣΕ δεν μπορώ να την κατεβάσω και άλλο χαμηλότερα. Μετά αυτοί που θα μπαίνουν δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οπότε είναι αργά για δάκρυα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστη η απαντηση του ΥΕΘΑ -Οσο για τον Βουλευτη κ Μανωλακο που ψαχνει ψηφαλακια τι θελει να εισερχονται με 13 και 14 σε Στρ σχολες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Στρατηγοί κατάντησαν ΙΕΚ την Ευελπίδων και ζητούν και τα ρέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι "ερωτάς" βρε κακομοίρη. Κάτσε εκει που βρίσκεσαι να παντελονιάζεις την βουλευτική αποζημίωση και άσε τις ΕΔ και ειδικά στον ΣΞ στη ησυχία του. Σας είδαμε όλους τους πρώην στρατηγαρες τι παντελονατοι ήσασταν απέναντι ακόμη και στιν τελευταίο κοινοτάρχη του τελευταίου χωριού, να μην τα ζούσαμε κιόλας από πρώτο χέρι θα λέγαμε και μπράβο. Ο ΥΕΘΑ απάντησε τα αυτονόητα, δεν θα κάνουμε την ΣΣΕ σφυριζανέλικο ΑΤΕΙ, για μαζευτείτε λίγο. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν για να γίνει η σχολή και καθε σχολή επιθυμητή από αυτούς που θέλουν και ΜΠΟΡΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα τα πολιτικά @@@@@@@ απλά κάνουν χαρτοπόλεμο για τα προσχήματα... όπως το έγγραφο για άνοιγμα ξανά του μηχανογραφικού, έτσι και αυτός για να ικανοποιήσει την πελατεία του έκανε μια επερώτηση που θα καταλήξει σε μια απάντηση του υπουργού μια από τα ίδια.... "εμείς ζητήσαμε να ανοίξει ξανά η εφαρμογή του μηχανογραφικού.." γιατί δεν ρωτάνε την υπουργό παιδείας τι θα κάνει τελικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να βγουν απο τις πανελαδικες εξετασεις οι στρατιωτικες , τι ΕΒΕ και κουραφεξαλα . Να βαζουμε τα δικα μας παιδια , ξερετε οπως τα παλαια χρονια.Αντε γιατι μονο γκρινια εισαστε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανε κατι για τους αποστρατους κι ασε τα μπλα μπλα χωρις ουσια!!Εργα θελουμε απο τους Στρατιωτικους που ειναι στη βουλη και οχι παχια λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι να ανοίξει το έκτακτο μηχανογραφικό αλλά να περιλαμβάνει και αυτούς με τα ελλειπή δικαιολογητικά δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχουμε περάσει όλο αυτό τον καιρό δώστε ένα κομμάτι ψωμί στα παιδιά του 2021 μην αφήνετε τις θέσεις για το 2022 ως γονείς έχουμε στερηθεί είμαστε χωρίς δόντια για να πληρώνουμε βοηθήστε για να μην έχετε τύψεις με την εβε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλαψ, κλαψ, σνιφ, σνιφ, δάκρυσα και συγκινήθηκα, κλαίω από χθές που διάβασα το σχόλιο. Οι τύψεις με συνεπήραν και σκέφθηκα μεγαλόφωνα, βρε που πάμε, βρε.

      Διαγραφή