Κύπρος: Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από την Εθνική Διακλαδική ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ 2021» της Εθνικής Φρουράς

Κύπρος: Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από την Εθνική Διακλαδική ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ 2021» της Εθνικής Φρουράς

Ολοκλήρωση Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΙΡΙΣ - 2021»

Ολοκληρώθηκε σήμερα (14-10-21), με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων - Βολής Καλού Χωρίου, η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ - 2021». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από 12 έως 14 Οκτωβρίου 2021, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων του ΓΕΕΦ.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού, με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών.

Το σχεδιασμό και τον συντονισμό της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου Λάρνακας, η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων με την υποστήριξη ελικοπτέρων και πυροβολικού, ανέλαβε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο, ενώ την εκτέλεση ανέλαβαν η 2η και 6η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας, Ναυτικού  και Πυροβολικού. Η τελική φάση περιλάμβανε επίσης, σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος και ρίψης αλεξιπτωτιστών από Ειδικές Δυνάμεις της Διοίκησης Καταδρομών.

Παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε διάφορες άλλες περιοχές από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, επί μέρους ασκήσεις «διπλής ενεργείας» μικρότερης κλίμακας. Τα σενάρια που εξετάστηκαν αφορούσαν σε αγώνα εντός αστικών περιοχών, επιθετικές και  αμυντικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου, η Ιεραρχία της ΕΦ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ καθώς και των τοπικών αρχών, αξιωματικοί εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες εφέδρων και εθνοφυλάκων καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών. Επίσης, για πρώτη φορά παρέστη αντιπροσωπεία αξιωματικών από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, οι οποίοι συμμετείχαν  και ως παρατηρητές σε δραστηριότητες της δεύτερης φάσης της άσκησης.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, στην αποφώνησή του, συνεχάρη το προσωπικό για την προσπάθεια που κατέβαλε τόσο κατά την σχεδίαση όσο και κατά τη διεξαγωγή της άσκησης. Επεσήμανε ότι η πραγματοποίηση αυτών των ασκήσεων, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ΕΦ αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής για την διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταληκτικά, διαβεβαίωσε ότι η ΕΦ θα συνεχίσει την επαύξηση της ετοιμότητάς και της μαχητικής ισχύς της, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, συνεργαζόμενη με Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και εταίρων, με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Περισσότερες ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Κλικ για μεγέθυνση:

Δείτε τα παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ από το sigmalive.com:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια