180 ΕΠΟΠ και 220 ΟΒΑ για τις Ειδικές Δυνάμεις – Βασική & Προκεχωρημένη Εκπαίδευση ΕΠΟΠ

180 ΕΠΟΠ και 220 ΟΒΑ για τις Ειδικές Δυνάμεις – Βασική & Προκεχωρημένη Εκπαίδευση ΕΠΟΠ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην βελτίωση της εκπαιδεύσεως των Επαγγελματιών Οπλιτών έχει προχωρήσει το ΓΕΣ, μέσα από μια προσπάθεια καθιερώσεως λειτουργίας Σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως και Σχολείου Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως ΕΠΟΠ. Στην παρούσα φάση, εξελίσσεται η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων 900 περίπου ΕΠΟΠ και στις 8 Οκτωβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των νεοκαταταγέντων ΕΠΟΠ των Ειδικών Δυνάμεων.

Στην τελετή, ορκίσθηκαν 180 ΕΠΟΠ, των οποίων η Βασική Εκπαίδευση έχει διάρκεια 6 εβδομάδων και ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου. Η εκπαίδευσή τους θα συνεχιστεί με το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης ΕΠΟΠ Ειδικών Δυνάμεων, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα η εκπαίδευση αυτή έχει διάρκεια 4-8 εβδομάδων, αναλόγως ειδικότητος, για να ακολουθήσει η απόδοση των ΕΠΟΠ στις μονάδες.

Η εκπαίδευση των ΕΠΟΠ Ειδικών Δυνάμεων έλαβε χώρα στην Μοίρα Εκπαιδεύσεως του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) όπου οι νεοκαταταγέντες επάνδρωσαν δύο λόχους.

Ανάλογη διαδικασία εφαρμόζεται και για την εκπαίδευση των νέων ΕΠΟΠ των άλλων Όπλων και Σωμάτων, αλλά λαμβάνει χώρα στο Στρατόπεδο Επιλάρχου Γεώργιου Μελίδη στον Αυλώνα, όπου συγκροτήθηκε Τάγμα Εκπαιδεύσεως με νέα κτίρια και διοικητή αντισυνταγματάρχη. Εκεί εκπαιδεύονται 700 περίπου ΕΠΟΠ, επιτυγχάνοντας κεντρική επίβλεψη και υλοποίηση του συνολικού προγράμματος 3 μηνών.

Πέραν των ΕΠΟΠ, έχουν ζητήσει την επανακατάταξή τους και 1.557 υποψήφιοι έφεδροι για πρόσληψη ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) Ειδικών Δυνάμεων και λοιπών Όπλων – Σωμάτων. Εξ αυτών, 220 προορίζονται για τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι νέοι ΟΒΑ, αφού υποβληθούν σε μία ταχύρρυθμη εκπαίδευση διαρκείας 2 εβδομάδων, παρουσιάζονται στις μονάδες τους.

Κατά την τελετή που διεξήχθη στο ΚΕΕΔ, στον χαιρετισμό του για το καλωσόρισμα των νέων ΕΠΟΠ Ειδικών Δυνάμεων, ο Α/ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση των μονάδων τους με προσωπικό μετά από σχεδόν μια δεκαετία, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους. Στην συνέχεια τους κάλεσε να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και κάθε αναγκαία θυσία, ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του Στρατεύματος μέσω της σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης, και τους τόνισε τη σημασία του όρκου τους ως του αόρατου συνδέσμου με όσους υπηρέτησαν στο παρελθόν, υπηρετούν στο παρόν και θα υπηρετήσουν στο μέλλον στις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπερασπιζόμενοι διαχρονικά τα Ιερά και τα Όσια του Έθνους.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στάθηκε επιπλέον στη δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία συγκεντρώνει υπό ενιαία Διοίκηση το πλέον επίλεκτο προσωπικό και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, επιτυγχάνοντας την πλήρη αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και την υιοθέτηση κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και κουλτούρας.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Πάρης Καπραβέλος.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια