ΥΕΘΑ για εμβολιασμούς: Σχεδιάζεται ανάπτυξη εμβολιαστικών γραμμών σε συγκεκριμμένες στρατιωτικές υγειονομικές δομές της περιφέρειας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΥΕΘΑ για εμβολιασμούς: Σχεδιάζεται ανάπτυξη εμβολιαστικών γραμμών σε συγκεκριμμένες στρατιωτικές υγειονομικές δομές της περιφέρειας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Άμεσος εμβολιασμός των στρατιωτών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον το επιθυμούν», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς δεν γίνεται αποδεκτή η αναφορά σας περί ανεπαρκών μέτρων προστασίας του προσωπικού των ΕΔ από την υγειονομική κρίση. Ειδικά μάλιστα όταν η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα έχει τύχει πλήρους και ενδελεχούς ενημέρωσης, μέσω της παρούσας διαδικασίας, για τα προληπτικά και υγειονομικά μέτρα σχεδόν μέχρι επιπέδου Μονάδας, μηδέ των Μονάδων της Νήσου Χίου εξαιρουμένων.

Η επιτυχία των μέτρων που λήφθηκαν αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης οι ΕΔ παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας ανταποκρινόμενες σε όλες τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, τόσο στην Χώρα όσο και στη ευρύτερη περιοχή και πάντως με ποσοστά νόσησης κάτω του μέσου όρου του γενικού πληθυσμού.

Εν προκειμένω, καθορίστηκε και συνεχίζεται η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων Covid-19, από όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, μία φορά την εβδομάδα, έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, όπου υφίσταται εργασία με φυσική παρουσία. Η διανομή self-test για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνταν δωρεάν από όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά φαρμακεία.

Επίσης, συνεχίζεται με μέριμνα των Στρατιωτικών Εργοστασίων η συνεχής κατασκευή ειδικών κυτίων (αντισηπτικό, μάσκες, γάντια) για την πρόληψη μετάδοσης της Covid-19, για την κάλυψη αναγκών κατάταξης ΕΣΣΟ, και όχι μόνο, σύμφωνα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων.

Επιπλέον, εποπτεύεται η πληρότητα σε όλες τις Μονάδες, Στρατιωτικές Υπηρεσίες και Πολεμικά Πλοία, μέσων πρόληψης μετάδοσης της Covid-19 (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε επάρκεια. Οι οπλίτες, κατά τη διαδικασία κατάταξης, παραλαμβάνουν τα «ΚΙΤ Ατομικής Υγειονομικής Προφύλαξης», τα οποία περιλαμβάνουν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και οδηγίες χρήσεως, ενώ υποχρεούνται να προσκομίζουν κατά την κατάταξή τους αρνητικό μοριακό έλεγχο (PCR Test), ο οποίος διενεργείται δωρεάν στις Δημόσιες Δομές Υγείας με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης, 48 έως 72 ώρες προ της ημερομηνίας κατάταξης.

Παράλληλα έχουν εκδοθεί αναθεωρημένες οδηγίες, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΕΔ, ενημερώνοντας αναλυτικά όλο το Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για πιθανή έκθεση στο νέο στέλεχος του ιού.

Πέραν των ανωτέρω, οι Ένοπλες Δυνάμεις, μεθοδικά και συντονισμένα με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προέβησαν σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, όπως έκδοση επικαιροποιημένων οδηγιών, απομόνωση θετικών κρουσμάτων, νοσηλεία ασθενών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, δόθηκε η δυνατότητα και μάλιστα με ισχυρή παρότρυνση στο σύνολο του επιθυμούντος μονίμου Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Στρατευσίμων, να εμβολιασθούν έναντι της Covid-19, σύμφωνα με το Σχέδιο Προτεραιοποίησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμού της Χώρας, δια της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr.

Μάλιστα, σχεδιάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολιαστικών γραμμών σε συγκεκριμένες στρατιωτικές υγειονομικές δομές της περιφέρειας με προοπτική επέκτασης αυτών, για περαιτέρω διευκόλυνση των εμβολιασμών του προσωπικού, ενώ εκπονείται εκστρατεία προτροπής εμβολιασμού του προσωπικού με οπτικό υλικό.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η Στρατιωτική Υπηρεσία έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο εξοπλισμός και η ανάπτυξη της λειτουργίας Εμβολιαστικών Κέντρων σε επιλεγμένες Στρατιωτικές Υγειονομικές δομές, όπως προαναφέρθηκε, με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
(Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ
)

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Όση προπαγάνδα και να κάνει ο πωλητής μαρμάρων για τον εμβολιασμό, πάει στράφι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ. υπουργε, αντι να παιζεις τον γιατρο εκτελοντας τις οδηγίες της παρανομης κυβέρνησης, ενημερωσε την χωρα για το ποια προβλήματα των ΕΔ ελυσες δυο χρόνια τωρα;;;;;
  Τηρησες τον νομο για τις υπερωρίες;
  Βελτιωσες την ακινησια;
  Εδωσες χρημα για υποδομές;
  Βελτιωσες τις μεταθέσεις;
  Εξυγίανες τα μετοχικα ταμεια;
  Προεβεις σε εξορθολογισμό των εκτελουμενων υπηρεσιων στελεχων;
  Απεδωσες συνταξεις δικαιούχων;
  Εεεε;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό ακριβώς, πλήρης, ολόπλευρη και ολιστική ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ σε συνδιασμό με την ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ που τους δέρνει αλύπητα, έχουν καταφέρει να μην κάνουν απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Έτσι και αλλιώς σε λίγο, λόγω και των εκλογών, κανείς πλέον δεν θα ασχολείται με τίποτα, εκτός από τις έκτακτες μεταθέσεις των "συνεργατών" τους στα εξωτερικά και τις κρίσεις τους βεβαίως. Κατά τα άλλα, η Τουρκία θα αμφισβητήσει και την εξουσία τους σε λίγο, αλλά εμείς ΘΑ προβούμε σε "σκληρά" διαβήματα με την βοήθεια των ψοφοδεών μεσογειακών και ευρωπαϊκών χωρών. Ζούμε μέρες δόξας, LOL!!!

   Διαγραφή