Εισφορά αλληλεγγύης: Εξετάζεται η κατάργησή της-Τα οφέλη σε μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ-Αποστράτων (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 23/09/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και των δημοσίων υπαλλήλων και των δημοσίων λειτουργών (στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές κ.λπ.) και των συνταξιούχων-αποστράτων από το 2022 εξετάζει πλέον η κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι διαπιστώνει πως είναι πολύ πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να κινηθεί τελικά σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, πιο πάνω από το 5,9% που πρόσφατα ανακοινώθηκε ως αναθεωρημένη εκτίμηση, με αποτέλεσμα να προκύψει κι άλλος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την εφαρμογή επιπλέον μέτρων μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στους μισθωτούς του Δημοσίου και στους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα προκαλέσει την αύξηση των αποδοχών τους από τον Ιανουάριο του 2022.

Ανάκαμψη

Στην κυβέρνηση ατενίζουν πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις προοπτικές ταχύτατης ανάκαμψης της οικονομίας που φαίνεται να διαμορφώνονται, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δημοσιοποιήσεις εκθέσεων από διεθνείς επενδυτικούς οίκους στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 8,2%, δηλαδή να είναι έως και 2,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από την ήδη πρόσφατα αναθεωρημένη επί τα βελτίω πρόβλεψη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για ποσοστό ανάπτυξης 5,9%. Τυχόν επιβεβαίωση αυτής της πρόβλεψης θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως ήδη εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 700 εκατ. ευρώ που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει από το 2022 απαλλαγή όλων των φορολογουμένων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους-απόστρατους, δεν το απέκλεισε, τονίζοντας ότι εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και τα έσοδα μεγαλύτερα, τότε θα τεθούν προτεραιότητες.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η/1/2022 για όλους τους υπόχρεους φορολογούμενους θα έχει άμεσα ωφελουμένους περισσοτέρους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, δημοσίους λειτουργούς και συνταξιούχους-απόστρατους με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από το επόμενο έτος. Αυτό θα συμβεί επειδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς και τις συντάξεις τους.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισπράττουν φέτος και θα εισπράττουν και το 2022 οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2020 και του 2021 τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν φέτος και το 2022, αντίστοιχα.

Η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογούμενους θα έχει ως αποτέλεσμα από την 1η/1/2022 και μετά να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

Α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Γ) Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Όλες αυτές οι κατηγορίες μισθωτών υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου και συνταξιούχων-αποστράτων θα δουν από τον Ιανουάριο του 2022 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι καθαρές αποδοχές των παραπάνω κατηγοριών μισθωτών υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου τομέα καθώς επίσης και των παραπάνω κατηγοριών συνταξιούχων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από 14.000 έως 200.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 15.351 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 1.279,25 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν η κυβέρνηση καταργήσει και γι’ αυτές τις κατηγορίες την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από την 1η/1/2022.

Η συνολική πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη που θα προκύψει από την πλήρη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Για την αλλη ΕΑΣ στο ακαγε τι θα γινει; Ξερουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολλά λεφτά και πολύ Ειδικές Αυξήσεις βλέπουμε τώρα τελευταία οι οποίες ΔΕΝ μας ακουμπούν. Εύχομαι να ζήσω άλλα 20 χρόνια να σας δίνω και εγώ πολύ Ειδικούς ψήφους. Εύχομαι το ίδιο να πράξουν και όλοι οι συνάδελφοι με 12-13000 ετήσιο εισόδημα, με Μείωση Ν.4024/11: 1700 ευρώ ετησίως, με Μείωση Ν.4093/12: 1000 ευρώ ετησίως, με απώλεια εφαπαξ 4000 ευρώ, με απώλεια βοεα 5000 ευρώ, με απώλεια 3 "συντάξιμων" Κονδύλη κλπ κλπ κλπ. Μετά την Ειδική ψήφο, κερνάμε Ειδική γλαρόσουπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πως βρίσκουμε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2021.
  1)Γράφουμε στην μπάρα myAADE
  2) Στον πίνακα που εμφανίζεται κλικ στο myAADE.
  3)Κλικ στο παράθυρο ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.
  4)Κλικ στην επιλογή ΠΟΛΙΤΕΣ.
  5)Στον πίνακα που εμφανίζεται πηγαίνουμε στο γράμμα Δ κάνοντας κλικ στην επιλογή ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ.
  6)Γράφουμε κωδικούς TAXIS.
  7)Κλικ στο ΕΙΣΟΔΟΣ.
  8)Επιλέγω το ΕΤΟΣ 2021(πάνω αριστερά)
  9)Στον πίνακα που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ ΕΙΤΕ στα στοιχεία ΔΟΣΕΩΝ ΕΝΦΙΑ(κάτω αριστερά) για την πληρωμή, είτε κάνουμε κλικ στο εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου (κάτω αριστερά) και θα εμφανιστεί η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΗΣ και με το συνολικό ποσό και με τα ποσά ΔΟΣΕΩΝ.
  10)Μετά επιστροφή στην αρχική σελίδα myAADE (εάν θέλουμε εκτυπώνουμε την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, για να κάνουμε …….τσεκ εάν τα στοιχεία, του(ων) ακινήτου(ων) μας είναι περασμένα σωστά κάνοντας κλικ (κάτω αριστερά)στο Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το ΕΤΟΣ 2021)
  11)Κλικ στο έξοδος (πάνω αριστερά)για την αποσύνδεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή