ΣΣΕ: Ο Χαρδαλιάς στα εγκαίνια ανακαινισμένων κτιριακών υποδομών του 5ου Λόχου με Δωρεά της Eurobank (ΦΩΤΟ)

ΣΣΕ: Ο Χαρδαλιάς στα εγκαίνια ανακαινισμένων κτιριακών υποδομών του 5ου Λόχου με Δωρεά της Eurobank (ΦΩΤΟ)

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην τελετή εγκαινίων κτηριακών υποδομών της ΣΣΕ

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, την έδρα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου εγκαινίασε τις κτηριακές υποδομές του ανακαινισμένου κτιρίου Λόχου Ευελπίδων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Κλικ για μεγέθυνση:

Η ανακαίνιση του κτηρίου αποτελεί δωρεά της Τράπεζας «EUROBANK» (ύψους €354.000), η οποία συνδράμει στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των υποδομών του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Χώρας. Οι Ευέλπιδες θα μπορούν πλέον σε ένα νέο, σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης, να αφιερωθούν απρόσκοπτα στις απαιτητικές υποχρεώσεις της ανώτατης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσής τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας «EUROBANK» κ. Γεώργιος Ζανιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου και ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με ιδιαίτερη χαρά, παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου του 5ου Λόχου της Σχολής των Ευελπίδων, έργο που αποτελεί μια ευγενική προσφορά της τράπεζας «EUROBANK», την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς εκ μέρους όλων των Ευελπίδων και να επισημάνω ότι, η δωρεά της συνιστά πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία, αφού απευθύνεται και τιμά το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Νεότερης Ελλάδας.

Με την εγκαινίαση του παρόντος κτιρίου, οι Ευέλπιδες θα μπορούν πλέον σε ένα νέο, σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης, να αφιερωθούν απρόσκοπτα στις απαιτητικές υποχρεώσεις της ανώτατης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσής τους, η οποία στοχεύει στο να τους εξασφαλίσει το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο και την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση που απαιτείται, προκειμένου αφενός να συνειδητοποιήσουν το εύρος της αποστολής τους και αφετέρου να καταστούν ικανοί μελλοντικοί Ηγήτορες ενός σύγχρονου και αξιόμαχου Στρατού Ξηράς.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων συνιστά από ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, το λίκνο διαφύλαξης του κύρους, των αρχών, των αξιών και των ιδεωδών της Πατρίδας, αλλά και σταθερό θεματοφύλακα των παραδόσεων και της μακραίωνης ιστορικής κληρονομιάς της Κλασσικής Αθήνας, της πόλης που συμβολίζει τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.

Η Σχολή υπήρξε διαχρονικά, φυτώριο διάπλασης άριστων μαχητών και χώρο όπου οι νεαροί Ευέλπιδες, οι «καλές ελπίδες» του Έθνους και της Πατρίδας, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας ονόμασε τους πρώτους μαθητές της, πιστοί στις ιδέες και στα ιδεώδη του Ελληνισμού, διδάσκονται τα ιερά και άυλα ιδανικά του καθήκοντος, της αξιοπρέπειας και της τιμής, πλαισιωμένα από τις αρχές της καρτερίας, της σύνεσης και της πειθαρχίας, αρετές που αποτελέσαν επί αιώνες για τους αρχαίους Αθηναίους, τη βάση της διανόησης και του πολιτισμού τους.

Πρόκειται για ιδανικά και αρετές που αποσκοπούν να εμφυσήσουν στους Ευέλπιδες έναν άγραφο κώδικα τιμής και αξίας, ικανό να οδηγήσει τους μελλοντικούς Αξιωματικούς του Στρατού μέσα από δύσκολες συνθήκες, να τους οπλίσει με κουράγιο, να ενδυναμώσει την πίστη τους, να παράξει ελπίδα και να τους καταστήσει ικανούς, ώστε να υπερασπιστούν με αυταπάρνηση τα ύψιστα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Είναι οι ίδιες αρχές και αξίες, που καταγράφει στον «Επιτάφιο του Περικλή», ο σπουδαίος Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης, όταν εξυμνεί τα εξαιρετικά πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά επιτεύγματα της αθηναϊκής πολιτείας και επαινεί τη δημοκρατία, ως την ωριμότερη μορφή διακυβέρνησης ενός κράτους, ωθώντας ταυτόχρονα τους Αθηναίους συμπολίτες του να συνειδητοποιήσουν ότι, δεν αρκεί να απολαμβάνει κανείς μόνο τα αγαθά τού ύψιστου αυτού πολιτεύματος, αλλά οφείλει να είναι έτοιμος να θυσιαστεί προκειμένου να το υπερασπίσει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι οι Ευέλπιδες, παραμένουν νέοι άνθρωποι, γεμάτοι με όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον, που διακατέχονται από την αισιοδοξία, το χαμόγελο, την λεβεντιά, την ειλικρίνεια, την ανάληψη ευθυνών, τη μεγαλοψυχία αλλά και τη συναδελφικότητα και έχουν ως μοναδικό όραμα να διατηρήσουν και να εξελίξουν ένα Στρατό αξιόμαχο, ευέλικτο, ποιοτικό και αποτελεσματικό, που θα αποτελεί ισχυρό πυλώνα εθνικής ισχύος και πανίσχυρη αποτρεπτική δύναμη, για όσους επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της Πατρίδας.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Ευέλπιδες,

Σε μια εμβληματική για όλο τον Ελληνισμό χρονική συγκυρία, αφού φέτος συμπληρώνονται 200 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Εθνεγερσίας, η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα, τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στο χώρο της αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολίτικης, η χώρα επιδιώκει την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου της, ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων, για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι, η συνεισφορά της υψηλής μαχητικής ισχύος και της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εργαλείο άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας κρίνεται καταλυτική, καθόσον προάγει περαιτέρω το σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας, εδραιώνοντας τη ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας του γεωγραφικού της περιγύρου.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου, θα ήθελα αφενός να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την «ΕUROBANK» για την σπουδαία και ανιδιοτελή δωρεά της και αφετέρου να διαβεβαιώσω ότι, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων θα συνεχίσει να αποτελεί θεματοφύλακα του κώδικα αξιών και αρετών των Ελλήνων Αξιωματικών, φυτώριο ηγετών που θα διαμορφώσουν την Ελλάδα του μέλλοντος, δομικό πυρήνα και ελπιδοφόρο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας αλλά και δεξαμενή ανάδειξης ηγετών ικανών να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας».

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

 1. Μπράβο, ωραίος, σωστός και μετρημένος λόγος. Κε Χαρδαλιά ως πρώτη εντύπωση στην παρουσία σας στην ΣΣΕ παίρνετε άριστα και η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει. Περιμένουμε καλύτερες μέρες ως στελέχη από την παραμονή σας σε μία τόσο ευαίσθητη και δύσκολη λόγω συγκυριών, θέση. Και πάλι μπράβο σας, στα στελέχη κάνατε σπουδαία εντύπωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ποιος είναι ο κ.Χαρδαλιάς το γνωρίζουμε πολύ καλά. Βέβαια είναι δικαίωμα σου να τον επαινείς, αλλά με μέτρο. Τόσο ''λιβάνισμα'', ούτε κολλητός να ήσουνα.

   Διαγραφή
 2. Ένας ΕΜΘ _ ΕΠΟΠ με πτυχίο ΑΕΙ στον στρατό θεωρείτε αγράμματος από τους ευελπιδες αλλά να κάθονται σούζα σε έναν αγράμματο ΥΦΕΘΑ δεν τους προβληματίζει. Όσο για εσένα που επαινείς τον χαρδαλια φαινεται σου έταξαν μεγάλη θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιό ΑΕΙ τελείωσες...; Ρωτάω, επειδή το "θεωρείτΑΙ" ως απρόσωπος τύπος ρήματος που συντάσσετΑΙ με γ' ενικό πρόσωπο, γράφετΑΙ με ΑΙ. Ο β' πληθυντικός γράφεται με Ε (π.χ. εσείς θεωρείτε). Αυτά διδάσκονται στο δημοτικό όμως...

   Διαγραφή
  2. θεωρείτΑΙ και συντάσσετΑΙ...; Μάλλον πρέπει να ξαναπάς δημοτικό να μάθεις που μπαίνουν τα κεφαλαία. Θεωρείται και συντάσσεται είναι το σωστό. Θα ρωτούσα ποιο ΑΕΙ τελείωσες αλλά είναι προφανές...; Όμως πες μας πως μπήκες σε αυτό το "ΑΕΙ" ;

   Διαγραφή
 3. Το ποιος είναι ο κος Χαρδαλιάς και ο κάθε υπουργός γενικότερα, ΔΕΝ το γνωρίζει κανείς κακομοιράκος και ειδικά εσύ που σχολιάζεις σαχλαμαριζοντας, ΚΑΘΟΛΟΥ. Είσαι ένας μικρός και κακομοιρος χαμηλόβαθμος με σοβαρά συμπλέγματα κατωτερότητας και με κάποιο πιθανόν πτυχίο από κανένα πρώην ΤΕΙ της συμφοράς ή βαριά βαριά καμία ημικλειστη παιδαγωγική σχολή τυπου ΕΠΑΛ ή ΚΕΚ στην άνω Βλαχαδερίτσα, από όπου και κατάγεσαι. Λοιπόν σταματήστε να σχολιάζεται στο ΚΨΜ και πίσω στον όρχο οχημάτων να λαδωσετε κανένα Steyr και να σκουπίσετε μετά καλά και το γραφείο κίνησης μαζί και την δρια συντηρήσεως, άντε μπράβο γιατί ο διοικητής σας, μάλλον βαράει μύγες και ψάχνει πως θα πάει στο εξωτερικό. Το πρωί στην αναφορά του τάγματος γυαλισμένοι, κουρεμένοι, εξάρτηση και οπλισμό. Τελικά το τετραπτυχο "νίλα-κουρά-φρουρά-αναφορά" διαχρονικά διορθώνει τα πάντα στο στράτευμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για αυτό που είμαι καμαρωνω. Εσύ γλειφε μια ζωή, κάποτε τα σκουλήκια θα βρεθεί κάποιος που θα τα πατήσει και θα εξαφανιστούν. Εύχομαι να μην βρεθείς κάτω από την πατούσα που θα σε εξαφανίσει.

   Διαγραφή
  2. Γελάω λίγο, αλλά όλα δείχνουν κάτι, ευτυχώς ή δυστυχώς,μας αρέσει ή όχι.Αν και δεν είμαι ο γράφων του σχόλιου, για σένα που το απάντησες , δείχνει πως ότι είπες πιθανόν κατά 95+ % να το έκανες,με τη διαφορά απο άλλους ότι σου χαλούσε το ίματζ και την εικόνα, όπως και ότι τώρα ενδεχομένως να είσαι σε θέση ισχύος [πλεονάζον προσωπικό σε κάποιο 'ξεχασμένο' έως και άχρηστο γραφείο.(αραγε πώς να μπήκες εκεί αν δεν υπήρχαν φόντα?? άλλο ένα ερώτημα)]γνωρίζοντας μόνο τον κατάλληλο άνθρωπο τη σωστή στιγμή. Κατά τ' άλλα, αυτά είν' τα ΣΑ μας : μελλοντική εργασιακή αβεβαιότητα,που σπρώχνει τους νέους στα ΣΑ(θέλοντας και μη, γκρίνια επειδή δεν τους αρέσει,και στο τέλος το κερασάκι στην τούρτα: σφάξιμο μεταξύ συναδέλφων ένστολων του στυλ βατραχομυομαχίας.

   Διαγραφή
 4. ΑΝΏΝΥΜΕ της Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2021 4:11:00 μ.μ. κάτι προσπαθείς να πεις, αλλά χάνεται στην υπερβολική μόρφωση που παίρνετε από τα αει των εποπ και της "πλέριας" ημιμαθειας που σας δέρνει αλύπητα (όχι όλοι φυσικά). Τουλάχιστον γνωρίζεις ή έχεις κατανοήσει τα καθήκοντα για τα οποία σε προσέλαβαν ή απλώς σε έχουν για να "γυρνάς" την μπετονιέρα στην δρια κατασκευών; Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί που σας "έχωσαν" για να τρώτε "ψωμάκι" πολύ περισσότερο φταίνε οι διοικητές σας που απλώς "γράφουν" χρόνο διοίκησης για μόρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λυπάμαι όταν βλέπω φαγωμάρα μεταξύ συναδέλφων, ανεξαρτήτως προέλευσης αυτών.
  Όλοι είναι χρήσιμοι και όλοι προσφέρουν πολλά, από τη θέση εργασίας του ο καθένας.
  Ειδικά, αυτή η άχρηστη φιλοσοφία περί "αγραμμάτων", θα πρέπει κάποτε να τελειώσει.
  Καλά θα ήταν να δούμε μια στρατιωτική μονάδα σαν μια ορχήστρα, όπου ο καθένας μας παίζει ένα όργανο και αν λείψει, τότε κάτι θα λείψει από τη μουσική.
  Ακόμα και ο μη μουσικός, που οδηγεί το λεωφορείο για τη μεταφορά της ορχήστρας, αν λείψει, η ορχήστρα δε θα μεταφερθεί εκεί που πρέπει και δε θα πραγματοποιηθεί η συναυλία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή