Αμυντικό τείχος χτίζει η Ελλάδα

Αμυντικό τείχος χτίζει η Ελλάδα

ΗΑΕ, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία στέλνουν την ελίτ των κομάντος που διαθέτουν για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 09/09/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία στέλνουν στην Ελλάδα την ελίτ των κομάντος που διαθέτουν, για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν διοργανωθεί ποτέ στη χώρα μας, επισφραγίζοντας έτσι την άριστη συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι η αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων του Αμπού Ντάμπι, του Καΐρου και του Ριάντ ετοιμάζει ήδη «βαλίτσες» για Ελλάδα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρίσκονται στη χώρα μας για συνεκπαίδευση με τα στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το ελληνικό Επιτελείο σχεδιάζει εδώ και μήνες τη μεγαλειώδη άσκηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μια άκρως εντυπωσιακή επίδειξη των μαχητικών ικανοτήτων των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων. Αν και ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει» ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής, η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πυκνό πρόγραμμα συνεκπαιδεύσεων των Ειδικών Δυνάμεων με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την εμπέδωση της αποτρεπτικής ικανότητας τόσο της Ελλάδας όσο και των συμμαχικών χωρών της ευρύτερης περιοχής, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα επιχειρεί να προκαλέσει και πάλι όξυνση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό αποσκοπεί και το περιεχόμενο της άσκησης, η οποία, πέρα από τα σενάρια που ήδη εκπονούνται από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνει σύνθετες ασκήσεις με μεγάλη ισχύ πυρός, υψηλή ταχύτητα διεξαγωγής και καταδρομικές ενέργειες σε ξηρά και θάλασσα αλλά και ρίψεις αλεξιπτωτιστών. Στόχος είναι μέσα σε λίγα λεπτά να παρουσιαστούν στους παρευρισκόμενους και τους επίσημους καλεσμένους η αποτελεσματικότητα αλλά και η συνεργασία των κομάντος τεσσάρων διαφορετικών κρατών, που όμως λειτουργούν σαν μία γροθιά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η επιχείρηση αναμένεται να λάβει χώρα πριν από τη μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2021» ενώ ήδη το πρόγραμμα των Ειδικών Δυνάμεων είναι γεμάτο από συνεκπαιδεύσεις. Αυτές τις ημέρες, τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται στην Αίγυπτο για την πολυεθνική «Bright Star», όπου, εκτός από κομάντος, το Γενικό Επιτελείο έχει κινητοποιήσει F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μονάδες του Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς.

Επιπλέον έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διεθνή άσκηση «Μέδουσα» που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος και φέτος αναμένεται να δώσουν το «παρών» δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και από τα Βαλκάνια.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Αναμφίβολα η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που εκπαιδεύονται με Αμερικανούς, Γάλλους, Ισραηλινούς, Σαουδάραβες, Εμιρατινούς, Αιγύπτιους, Σέρβους κ.λπ. εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας που ασκεί η χώρα μας, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής αλλά και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι αμυντικές σχέσεις και η στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτύξει η Αθήνα με τον αραβικό κόσμο αρχίζουν να αποδίδουν και αυτό γίνεται σαφές τόσο μέσα από τα κοινά γυμνάσια όσο και από τις συχνές επισκέψεις ανωτάτων αξιωματούχων των δύο πλευρών (ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο ηγεσίας, εκπαιδεύσεις σε νέα περιβάλλοντα αλλά και παροχή τεχνογνωσίας). Ελληνικοί Patriot αποτελούν μέρος της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας, την ώρα που αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ εκπαιδεύονται στις αεροσήραγγες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το σίγουρο είναι πως οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ προσβλέπουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις χώρες αυτές, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στις προσπάθειες της Άγκυρας για επαναπροσέγγιση με τα αραβικά κράτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια