Επιμένει στις «γκρίζες ζώνες» και απειλές η Τουρκία-Συνεχείς επισκέψεις Δκτη ΑΣΔΕΝ στα ακριτικά νησιά-Υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας στις ΕΔ

Επιμένει στις «γκρίζες ζώνες» και απειλές η Τουρκία-Συνεχείς επισκέψεις Δκτη ΑΣΔΕΝ στα ακριτικά νησιά-Υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας στις ΕΔ

του Κώστα Σαρικά

Η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας αλλά και μια σειρά από προκλητικές κινήσεις όπως η αποκάλυψη νέας Τουρκικής επιστολής προς τον ΟΗΕ με την οποία οι γείτονες επιμένουν στην παράλογη απαίτησή τους για αποστρατικοποίηση Ελληνικών νησιών, δείχνουν ότι ο Ερντογάν προετοιμάζει το κλίμα για τις επόμενες κινήσεις του. Όταν ο χρόνος και οι συγκυρίες του το επιτρέψουν όπως συνηθίζει. Ο στόχος για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου αυτή τη φορά μάλιστα συνδέεται από την Άγκυρα και με τα δικαιώματα των ακριτικών μας νησιών.

Πιστοί στη γνωστή λογική περί δήθεν παραβίασης της Συνθήκης της Λοζάνης από την Ελλάδα οι γείτονες επανέρχονται στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης με επιστολή, μέρη της οποίας αποκαλύπτει το κρατικό Τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Και δεν είναι η πρώτη αφού τα τελευταία χρόνια κατ΄επανάληψη ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ προχωρά σε κατάθεση ανάλογων σε περιεχόμενο και ύφος επιστολών.

«Η Ελλάδα αθετεί τις υποχρεώσεις της οι οποίες προβλέπονται στη Συνθήκη» τονίζεται στην προκλητική επιστολή και επισημαίνεται ότι με τον τρόπο αυτό «δεν διατηρεί τα δικαιώματα τα οποία προέρχονται από αυτή». Και ποια είναι αυτά; Εθνικά Χωρικά Ύδατα, Εθνικός Εναέριος Χώρος, δικαίωμα στην Έρευνα και Διάσωση και γενικότερα κάθε δικαίωμα πλήρους Εθνικής Κυριαρχίας.

Η Άγκυρα αυτό που θέλει να πετύχει είναι ουσιαστικά να αμφισβητήσει τα πάντα και να μετατρέψει το Αιγαίο-την κυριαρχία του οποίου ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα νησιά- σε μια «γκρίζα περιοχή». Μια περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας για την οποία πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και Τουρκία είτε σε διμερές επίπεδο είτε με προσφυγή σε αρμόδια όργανα και θεσμούς.

Με άλλα λόγια οι γείτονες επιχειρούν να «χτίσουν» μια ρευστή κατάσταση την οποία στηρίζουν καθημερινά με αντίστοιχες ενέργειες όπως παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα αλλά ακόμα και με υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.

Την απάντηση στις Τουρκικές αξιώσεις-πάγια πλέον Ελληνική θέση-έσπευσε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμηνύοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται». Κάθε άλλο μάλιστα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού η διάθεση της Άγκυρας να συντηρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κλίμα έντασης αναγκάζει το Ελληνικό επιτελείο να βρίσκεται σε σταθερή επαγρύπνηση. Αν και η ένταση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ειδικά στα νησιά έχει μειωθεί, όπως άλλωστε γίνεται πάντα τους θερινούς μήνες -με εξαίρεση πέρυσι όταν θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο»- η επιφυλακή παραμένει ειδικά στις «καυτές» περιοχές όπως το Καστελόριζο.

Ο επιχειρησιακός Διοικητής του Αιγαίου ΑΣΔΕΝαρχης Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης πραγματοποιεί συνεχείς επισκέψεις σε όλα τα ακριτικά νησιά. Οι Μονάδες αξιολογούνται και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας παραμένει υψηλό. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξοπλιστική ενίσχυση των «φρουρών» του Αιγαίου τόσο σε οπλισμό και υλικά όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Και μάλιστα τους επόμενους μήνες αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον μέσα όπως σκάφη ανορθόδοξου πολέμου στους αμφίβιους καταδρομείς. Οι αλλαγές στη θητεία με το 9μηνο για όσους υπηρετούν σε Έβρο και νησιά ήδη έχει φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην επάνδρωση των Μονάδων και Σχηματισμών με το επιτελείο να εκφράζει την αισιοδοξία ότι από το Φθινόπωρο η εικόνα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια