Έγγραφο Υπ. Εργασίας για αναγνώριση κατά τρία (3) έτη του συντάξιμου χρόνου Στρατιωτικών

Έγγραφο Υπ. Εργασίας για αναγνώριση κατά τρία (3) έτη του συντάξιμου χρόνου Στρατιωτικών

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην με αρ. πρωτ. 2854/28-5-2021 ΑΝΑΦΟΡΑ

Στη Βουλή των Ελλήνων το πρόβλημα σχετικά με την προσαύξηση κατά τρία (3) έτη του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών, ο οποίος αποτελεί πλασματικό χρόνο ασφάλισης και απαιτείται καταβολή από τον ίδιο τον στρατιωτικό της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη δηλ. 20%.

Για το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε απάντηση από τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Παναγιώτη  Τσακλόγλου στην υπ.’ αρ. πρωτ. 2854/28-5-2021 ΑΝΑΦΟΡΑ που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κ. κ. Β. Κεγκέρογλου, Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Φραγγίδη και Γ. Μουλκιώτη.

Ως ΣΑΣΜΥ με μεγάλη λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν από την επίσημη τοποθέτηση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα την υπ.’ αρ. 11/2021 (Επιστολή του ΣΑΣΜΥ) όπου εμπεριέχονται ασφαλιστικά ζητήματα στο πλαίσιο της μέριμνας για το στρατιωτικό προσωπικό, δυστυχώς απέχουν από τις δικές μας απόψεις, ενώ ως προς τη θεώρηση της συγκεκριμένης απάντησης, εκτιμούμε ότι δεν προσεγγίζεται επαρκώς η ουσία.

Στα θετικά προστίθεται το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί θέμα συζήτησης των καθ’ ύλην αρμοδίων, η ανάδειξη αυτού μέσω του ΚΙΝΑΛ και αναμφίβολα συμβάλλει στην ανακούφιση από το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στα στελέχη των ΕΔ.

Εν κατακλείδι ως ΣΑΣΜΥ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και για τα υπόλοιπα θέματα, που απασχολούν την ευρύτερη κοινότητα των στελεχών των ΕΔ, με συγκεκριμένες προτάσεις και αυτό αποτελεί στοίχημα για το Σύνδεσμο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΚΥ:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Β. Κεγκέρογλου, Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Φραγγίδη και Γ. Μουλκιώτη, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 3865/2010, προβλέπεται ότι ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει καταταγεί έως 31.12.1995 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και εφεξής, προσαυξάνεται κατά τρία έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 59 του Π.Δ. 169/2007 εισφοράς, προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Με τις διατάξεις των παρ. 1 και 9 του άρθρου 59 του Π.Δ. 169/2007, προβλέπεται κράτηση ποσοστού 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών των στρατιωτικών υπαλλήλων που κατατάσσονται από 1.10.1990 και εφεξής καθώς και εκείνων που είχαν καταταγεί έως 30.10.1990 (η οποία διαμορφώθηκε στο ποσοστό αυτό μεταβατικά από 1.1.1993).

Εξάλλου, με τη διάταξη της παρ. 3 του ίδιου άρθρου και νομοθετήματος ορίζεται ότι η ανωτέρω κράτηση για σύνταξη καταβάλλεται και για την αναγνώριση ως συντάξιμης κάθε υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας που λογίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο, καθώς και για τις πλασματικές υπηρεσίες.

Με την αριθμ. 27135/0092/17.02.2011 (ΑΔΑ:4ΑΛ3Η-4Β) εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ορίστηκε ότι ο ανωτέρω χρόνος της 3ετίας αναγνωρίζεται με τη διαδικασία της αναγνώρισης του χρόνου σπουδών, δηλαδή μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και καταβολή της προβλεπόμενης εισφοράς επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, δεδομένου ότι πρόκειται για πλασματικό χρόνο ασφάλισης και όχι για πραγματικό, που απορρέει από πραγματική παρασχεθείσα εργασία.

Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, εισήχθηκε για πρώτη φορά από 1.1.2017 εργοδοτική εισφορά, με τις διατάξεις της παρ. 1γ του άρθρου 5 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, η οποία εξελίχθηκε από την ημερομηνία αυτή έως και το έτος 2020 με τα μεταβατικά ποσοστά, όπως αυτά προβλέφθηκαν στην αριθ. 111482/0092/2016 Υ.Α (Β’ 4005).

Από 1.1.2020 και εφεξής, το συνολικό ποσοστό για κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 20%, επιμεριζόμενο σε ποσοστό 6,67% για τον υπάλληλο και 13,33% για το Δημόσιο.

Ως εκ τούτου, η προσαύξηση κατά τρία έτη του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών υπαλλήλων της παρ. 4 του αρ. 22 του ν. 3865/2010, πραγματοποιείται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο σχετικής αίτησης αναγνώρισης. Δεδομένου, ωστόσο, ότι αποτελεί πλασματικό χρόνο ασφάλισης, απαιτείται καταβολή από τον ίδιο τον στρατιωτικό του συνόλου της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και επί των συντάξιμων αποδοχών που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής αυτής (αρ. 15 παρ. 1β του ν. 4387/2016).

Με τον ίδιο τρόπο, βέβαια, αντιμετωπίζονται και οι λοιποί πλασματικοί χρόνοι, που προβλέπονται από την οικεία συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου.

Σημειώνεται πάντως ότι ο εν λόγω αναγνωριζόμενος χρόνος, δεδομένου ότι αποτελεί συντάξιμο χρόνο ασφάλισης, λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 8 του ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, για τη συμπλήρωση των 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, όπως ρητά ορίζεται στη σχετική διάταξη. Συνεπώς, η διαδικασία αναγνώρισης χρόνου διασφαλίζει την ανταποδοτική σχέση μεταξύ εισφορών και παρεχόμενης σύνταξης.

Το σχετικό έγγραφο:


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ο καθενας με τον πονο του και οι Βουλευτες για τα ψηφαλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από τριάντα ερωτήσεις καμιά πενηνταρια έγγραφα και απαντήσεις βγάλτε μια ανακοίνωση όλα τα σωματεία και ενημερώστε τον κόσμο ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ αλλιώς παίζετε το ίδιο παιχνίδι και δουλεύετε τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αισχος, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας,τι άλλο να γράψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχουν χρόνο και διάθεση να ασχοληθούν με αυτά τώρα, προτεραιότητα έχει ο "υποχρεωτικός εμβολιασμός" και ο εκ νέου βιασμός του συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο βιασμός του Συντάγματος γίνεται εδώ και 10ετιες τώρα φτάνουμε στο αποκορύφωμα να επικρατεί η ανομία και η αναρχία και ο απολυταρχισμος και ότι είναι λογικό κοινονικό και κανονικό για να ζήσει μια οικογένεια να χαρακτηρίζεται παράνομο και να πολεμάτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή