Mega radar από τις ΗΠΑ στο κέντρο του Αιγαίου

Mega radar από τις ΗΠΑ στο κέντρο του Αιγαίου

Το νέο αμερικανικό νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον προωθεί την εγκατάσταση νέου στρατιωτικού παρατηρητηρίου, πιθανότατα στη Σκύρο

Των ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ & Θ. ΤΣΙΤΣΑ

Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, με τον τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια εντελώς νέα σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν πρόκειται μόνο για την παραχώρηση του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού στην Ελλάδα, αλλά και για το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ενός συνασπισμού αμυντικής συνεργασίας με τον σχηματισμό ενός τόξου που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα τελειώνει στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο, η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας (MDCA) και ο στρατηγικός διάλογος των δύο χωρών, που θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην ουσία εμπλουτίζουν τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Realnews από Αθήνα και Ουάσιγκτον, το τελευταίο κεφάλαιο των γόνιμων ελληνοαμερικανικών σχέσεων περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός «αμερικανικού φρουρίου» στο κέντρο του Αιγαίου, ικανού να εποπτεύει μια ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή έως και τα Βαλκάνια. Η νέα εγκατάσταση θα αποτελέσει μέρος της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για την αύξηση των αμερικανικών βάσεων.

Εκτός από τη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, συζητείται η συνεχής ή περιστρεφόμενη παρουσία (rotation) σε τέσσερις άλλες τοποθεσίες προκειμένου να εγκατασταθεί ένα μεγάλο ραντάρ σε ένα νησί του Αιγαίου, με τη Σκύρο να είναι η υποψήφια που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Η συζήτηση δεν είναι καινούργια, αλλά επανέρχεται από το 2017 αρκετές φορές. Μόνο που αυτή τη φορά οι ΗΠΑ φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Το τεχνολογικά προηγμένο σύστημα παρακολούθησης θα ολοκληρωθεί έως το 2022 με τη δημιουργία ενός φρουρίου των ΗΠΑ στο κέντρο του Αιγαίου με «θέα» στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. «Τίποτα δεν θα μένει αθέατο, από τα Βαλκάνια, τη Μαύρη θάλασσα, μέχρι τη Συρία και το βόρειο Ιράκ», ανέφερε χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή που γνωρίζει το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «απόφαση που ανεβάζει πλέον το μπόι της Ελλάδας».

Η επιλογή της Σκύρου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού έρχεται να «κουμπώσει» με τα σχέδια που έχουν κατά νου οι Αμερικανοί για το Στεφανοβίκειο αλλά και για την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η βούληση των ΗΠΑ (που μέσω του νομοσχεδίου διευκολύνεται η υλοποίησή της) για τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης η οποία θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις. Η έκπληξη είναι ότι δεν πρόκειται για την Αλεξανδρούπολη, που ναι μεν θέλουν να μετατραπεί σε «Σούδα του Βορρά», όπως είχε αποκαλύψει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης Defender Europe 21, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζεφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η επιθυμία αφορά άλλη πόλη της Θράκης το όνομα της οποίας κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, προς το παρόν. Ωστόσο, όπως μας αποκάλυψε πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες η πόλη αυτή διαθέτει ένα πεδίο βολής που έχει εντυπωσιάσει τον Αμερικανό Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική.

Εξοπλισμοί

Όπως είναι ήδη γνωστό, το νέο νομοσχέδιο «ξεκλειδώνει» τη δυνατότητα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα. Παράλληλα, περιλαμβάνει και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προμήθειας φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται είχε προϊδεάσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά τη αποστολή της LoA to LoR (Letter of Offer and Acceptance to Letter of Request - Απαντητική Επιστολή στην Επιστολή Αιτήματος) στο Πολεμικό Ναυτικό. Όσα δεν αναφέρονταν μέσα στα έγγραφα τα είπε ο Τζ. Πάιατ, προκαλώντας τεκτονικό σεισμό στο ισοζύγιο ναυτικής ισχύος όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η αναφορά για παραχώρηση των θηριωδών καταδρομικών Ticonderoga (ή Tico, όπως αποκαλούνται εν συντομία), που όπως είχαμε γράψει και επιμείνει στην «R» εδώ και μήνες ήταν το σενάριο που προκρινόταν, είναι «game changer» για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού θα είναι το μοναδικό Ναυτικό της Μεσογείου με τέτοιες δυνατότητες. Πρόκειται για πλοία «ανοιχτής θαλάσσης», με εξαιρετικές δυνατότητες σε επιχειρήσεις αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και σε αποστολές πραγματοποίησης βαθιών πληγμάτων σε αντίπαλες άμυνες.

Η αμερικανική νομοθεσία έχει μια ιδιαιτερότητα. Εάν δεν υπάρξει έγκριση από το Κογκρέσο, δεν μπορεί να παραχωρηθεί ούτε... βίδα από το πλεονάζον αμυντικό υλικό. Έτσι, αν και για τα Tico υπάρχει πρόβλεψη απόσυρσης των πρώτων δυο εντός του 2022, δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει η έγκριση του Κογκρέσου. Και με το νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο επιλύεται η νομική εκκρεμότητα ώστε να κατατεθεί και εγγράφως η προσφορά που ανέφερε ο Τζ. Πάιατ, όπως και το θέμα παραχώρησης πυραύλων μεγάλης εμβέλειας φέρνοντας άμεσο ανταγωνισμό στην προσφορά των Naval Scalp της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 13/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αρκεί αν και όταν χρειαστεί να μη ρίχνει μαύρο στα δικά μας ραντάρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή