«Παρέλαση» στην… Defea 2021-Θα συμμετέχουν και οι 6 «μνηστήρες» για τις φρεγάτες ΠΝ

«Παρέλαση» στην… Defea 2021-Θα συμμετέχουν και οι 6 «μνηστήρες» για τις φρεγάτες ΠΝ

Η αμυντική έκθεση της Αθήνας θα φιλοξενήσει 97 κρατικά και ιδιωτικά εργοστάσια από την Ελλάδα σε σύνολο 312 συμμετοχών

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Με δυναμική παρουσία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και σημαντικές συμμετοχές από ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνεται η διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας Defea 2021, που επιστρέφει έπειτα από έντεκα χρόνια.

Η αμυντική έκθεση της Αθήνας θα φιλοξενήσει 97 κρατικά και ιδιωτικά εργοστάσια από την Ελλάδα σε σύνολο 312 συμμετοχών, ενώ θα παρουσιαστούν νέα οπλικά συστήματα και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση υβριδικών και ασύμμετρων απειλών, όπως επίσης και οι εξελίξεις στον τομέα της κυβερνοάμυνας. Θα έχει όμως και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού και οι έξι χώρες που διεκδικούν το πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται εκεί με περίπτερα και υλικό που αφορά στις προτάσεις που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, η ιταλική Fincantieri με τις φρεγάτες Fremm και η αγγλική Babcock με τις Arrowhead 140 δήλωσαν συμμετοχή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το «παρών» θα δώσουν ακόμη οι Γάλλοι της Naval Group, η αμερικανική Lockheed Martin, οι Ολλανδοί με την Damen και οι Γερμανοί με τη Thyssen Group. Όπως διαμηνύεται από τη Λεωφόρο Μεσογείων, οι αποφάσεις για το πρόγραμμα-μαμούθ, που θα ανανεώσει τις βασικές μονάδες κρούσης του ελληνικού στόλου, αναμένεται να ληφθούν εντός τριμήνου κι έτσι οι έξι «μνηστήρες» που διεκδικούν τα 5 δισ. ευρώ θα βρεθούν στην Defea, όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά και για να δώσουν την ύστατη μάχη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Οι έξι διεκδικητές δεν αποκλείεται να εμφανίσουν και τους άσους που κρύβουν στο μανίκι τους, είτε αυτοί αφορούν στην τελική διαμόρφωση και το κόστος των πλοίων είτε στις μονάδες που προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση.

Ιδιαίτερη παρουσία θα έχουν και τα Γενικά Επιτελεία, όπου θα παρουσιάσουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τις επιχειρησιακές τους ικανότητες στο ζήτημα της προστασίας των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα φιλοξενηθούν και τα Σώματα Ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό.

Η Defea 2021 θα έχει και γεωπολιτικό στίγμα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να υποδέχεται τους ομολόγους του από την Ε.Ε. σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες και τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ για τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα ενημερώσει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας και θα διεξαχθεί στο Metropolitan Expo από 13 έως 15 Ιουλίου.

Αντικατάσταση

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή, αυτή της χρήσης ρωσικών οπλικών συστημάτων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποκάλυψε το νομοσχέδιο που κατέθεσαν πριν από λίγες μέρες στην αμερικανική Γερουσία οι Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο. Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η αποδέσμευση κονδυλίων προκειμένου να αντικατασταθούν τα ρωσικά συστήματα που διαθέτει η χώρα, ενέργεια που εντάσσεται στην πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες για τα κράτη της Βαλκανικής ως ανάχωμα στον επεκτατισμό της Μόσχας στην περιοχή.

Ήδη, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία έχουν μπει σε πρόγραμμα αντικατάστασης των ρωσικών μαχητικών που διαθέτουν, με τις χώρες αυτές να υποδέχονται σταδιακά τα αμερικανικά F-16. Η Ελλάδα βέβαια ουδέποτε παρέκκλινε από το άρμα της Δύσης, όπως συμβαίνει με την Τουρκία, ωστόσο διαθέτει μια σειρά συστημάτων σε Μονάδες του Πυροβολικού, των Τεθωρακισμένων και της Αεράμυνας, τα οποία πρόκειται να αντικατασταθούν με όπλα «made in USA». Το πρώτο και σημαντικότερο είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι στη βάση της Σούδας, την «κορωνίδα» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Οι πύραυλοι αυτοί αγοράστηκαν από την Κύπρο και ποτέ δεν συνδέθηκαν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Για την απομάκρυνσή τους φυσικά απαιτείται η εγκατάσταση ενός συστήματος Patriot, καθώς η περιοχή θεωρείται ύψιστης σημασίας για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων. Επιλογές για την αντικατάσταση των ταχέων καταδρομικών σκαφών «Zubr» δεν φαίνεται να υπάρχουν, παρά μόνο ελικόπτερα τύπου Black Hawk σημειώνουν στρατιωτικές πηγές. Περισσότερες είναι οι διαθέσιμες λύσεις για τα ρωσικά OSA και TORM1, ενώ και οι πολλαπλοί εκτοξευτές RM-70 μπορούν να αντικατασταθούν με συστήματα MLRS.

ΠΗΓΗ: POLITICAL 30/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια