Μία σημαντική στιγμή για τον Ε.Σ.: Οι δύο πρώτες γυναίκες απόφοιτοι ΣΣΕ προήχθησαν σε Συνταγματάρχες

Μία σημαντική στιγμή για τον Ε.Σ.: Οι δύο πρώτες γυναίκες απόφοιτοι ΣΣΕ προήχθησαν σε Συνταγματάρχες

ΦΩΤΟ: Αρχείου

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Οι δύο πρώτες γυναίκες απόφοιτοι της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), του αρχαιότερου ελληνικού ιδρύματος ανωτάτης εκπαιδεύσεως καθώς ιδρύθηκε το 1828 με διάταγμα του τότε πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια, προήχθησαν σε Συνταγματάρχες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), σηματοδοτώντας έτσι μία ακόμα πρωτιά τόσο για τις ίδιες και την τάξη τους, όσο και γενικότερα για τον Ελληνικό Στρατό.

Οι δύο πρώτες γυναίκες Συνταγματάρχες απόφοιτοι της ΣΣΕ είναι η Συνταγματάρχης (ΕΜ) Αλεξάνδρα Βούλγαρη και Συνταγματάρχης (ΕΜ) Παναγιώτα Φραγκιάδου, αμφότερες της Τάξεως 1995 της Σχολής, δηλαδή εισήλθαν στη Σχολή το 1991, μετά από τότε απόφαση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Πότε έσπασαν το άβατο

Μέχρι τότε γυναίκες αξιωματικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονταν από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ). Τη χρονιά εκείνη (1991) αποφασίστηκε όπως οι γυναίκες σπάσουν το ως τότε άβατο των στρατιωτικών σχολών και να μπορούν να εισέρχονται όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών των ΕΔ, στην αρχή στα Σώματα του Στρατού Ξηράς, και ως Μηχανικοί στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Το 1991 εισήλθαν κατόπιν εξετάσεων στη ΣΣΕ οι τρεις πρώτες γυναίκες, οι οποίες αποφοίτησαν με την Τάξη του 1995 ως Ανθυπολοχαγοί του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών (οι δύο προαναφερθείσες) και ως Ανθυπολοχαγός Τεχνικού Σώματος η τρίτη συνάδελφός τους.

Οι προαναφερθείσες προαγωγές ισχύουν από τις 2 Ιουνίου 2021, οπότε η σχετική απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την προαγωγή σε Συνταγματάρχες της Τάξεως 1995 της ΣΣΕ, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Τώρα όλα τα προβλήματά μας λύθηκαν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.δημοσιογραφε σας ενημερώνω ότι μετά την εισαγωγή γυναικών στη ΣΑΝ και προ της εισαγωγής γυναικών στη ΣΣΕ (στα σώματα), υπήρξαν γυναίκες αξιωματικοί πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών που αφού υπέστησαν τη στρατιωτική εκπαίδευση ονομάστηκαν ανθυπολοχαγοί κατά τη στράτευση γυναικών το έτος 1979!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς υπηρχαν και εγιναν Ανθλγοι..... μετα απο προβλεψη που υπηρχε στον νομο. Το αρθρο ομως αναφερεται σε αποφοιτους της ΣΣΕ.

      Διαγραφή