ΣτΕ: Πρώτη αίτηση ακύρωσης του self test στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΣτΕ: Πρώτη αίτηση ακύρωσης του self test στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Η αίτηση ακύρωσης του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου στις Ένοπλες Δυνάμεις κατατέθηκε από εργαζόμενη στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου

Η πρώτη αίτηση ακύρωσης για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 στις Ένοπλες Δυνάμεις κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Παράλληλα, στο ίδιο δικαστήριο προσέφυγαν 49 γονείς τα παιδιά των οποίων είναι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και μια φοιτήτρια και ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4790/2021 που αφορά τις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας.

Ειδικότερα, εργαζόμενη στην γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή αρνείται να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο COVID-19, προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπ΄ αριθμ. 26390/2021 κ.υ.α. για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ενημερώθηκε από τους αρμοδίους της στρατιωτικής υπηρεσίας, ότι εάν δεν υποβληθεί στον προβλεπόμενο υγειονομικό έλεγχο δεν θα επιτρέπεται η είσοδός της και θα καταγράφεται είτε ως αρνούμενη την παροχή εργασίας, είτε ως μη προσερχόμενη στην εργασία της.

Η προσφεύγουσα αναφέρει ότι η επίμαχη κ.υ.α. προβλέπει την υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος, χωρίς να προηγουμένως να ερωτηθεί αν συναινεί σε αυτό.

Μάλιστα, απέστειλε επιστολή στην υπηρεσία της και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι η επίμαχη κ.υ.α. είναι αντισυνταγματική, παράνομη, κ.λπ., λόγω της καταστρατήγησης του συνταγματικού θεμελιώδους δικαιώματός της να προστατεύει τα προσωπικά της δεδομένα.

Γνωστοποίησε επίσης μέσω της επιστολή της, ότι δεν προτίθεται να συμμορφωθεί στην επίμαχη κ.υ.α., ότι δεν συγκατατίθεται σε καμία επεξεργασία των προσωπικών της δεδομένων και θα εξακολουθήσει να προσέρχεται καθημερινά στην εργασία της, ενώ τους καλούσε να συμμορφωθούν προς τις συνταγματικές επιταγές.

Όπως εξιστορεί, ο Συνταγματάρχης Διοικητής του εργοστασίου διέταξε την αποχώρησή της και την ενημέρωσε, μέσω τρίτου, ότι εάν δεν αποχωρήσει θα καλέσει την Στρατονομία. Έτσι, κλείδωσε το γραφείο και τα ερμάρια της και την οδήγησαν συνοδεία μέχρι την έξοδο του στρατοπέδου-εργοστασίου.

Παρ΄ όλα αυτά, την επόμενη ημέρα, προσήλθε και πάλι στην εργασία της, υποβλήθηκε σε θερμομέτρηση, αλλά τις απαγορεύθηκε η είσοδος στο γραφείο της. Στην συνέχεια έστειλε ηλεκτρονική αναφορά διαμαρτυρίας και την επόμενη μέρα επανήλθε στην εργασία της, αλλά στην πύλη της απαγορεύτηκε η είσοδος. Ωστόσο, ανελλιπώς καθημερινά εξακολουθεί να προσέρχεται, αλλά «εκδιώκεται κακήν κακώς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην αίτηση ακύρωσης, αναφέρει ότι παραβιάζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε., μια σειρά άρθρων του Συντάγματος (2, 4, 5, 9Α και 22), προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά της, προσβάλλονται τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων της, κ.λπ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Φίλε μου εσύ από πάνω το Σύνταγμα μας είναι πάνω από όλα για Ψάξτο λιγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Υγεία του συνόλου ειναι πανω απο τα συνταγματα του κοσμου .Οσο για τη συγκεκριμένη πρεπει να της γινει δυσμενης αναφορα και να εκδιωχθει απο την Στρατωτική Υπηρεσια και να την παρουν οι Δικαστες και να μπαινουν και στην εδρα αγκαζε οταν δικαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να μην είσαι αξκος που θα γίνει δκτης μονάδος κάποια στιγμή. Ο καθένας υπηρετών οποιαδήποτε υπηρεσία, μπορεί να γράψει ΟΤΙ θέλει σε μια κόλα χαρτί και να το καταθέσει στην υπηρεσία του.Μετα την έρευνα που θα γίνει ,θα φανεί γιατί το έκανε-εκεινος έχει το λόγο του.

      Διαγραφή
    2. MAJOR με το συμπάθιο αλλά λες ανοησίες. Διάβασε να μάθεις λοιπόν.

      Σύμβαση Οβιέδο 1997 (Υπερσυνταγματική - νόμος 2619/1998)
      Πηγή ΦΕΚ 132 Α / 19-06-1998)

      Άρθρο 2 - Το προβάδισµα του ανθρωπίνου όντος
      Τα συµφέροντα και η ευηµερία του ανθρώπινου όντος θα υπερισχύουν έναντι µόνου του κοινωνικού συµφέροντος ή της επιστήµης.

      Άρθρο 5 – Γενικός κανόνας
      Επέµβαση σε θέµατα υγείας µπορεί να υπάρξει µόνον αφού το ενδιαφερόµενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν προηγούµενης σχετικής ενηµέρωσής του. Το πρόσωπο αυτό θα ενηµερώνεται εκ των προτέρων καταλλήλως ως προς το σκοπό και τη φύση της επέµβασης, καθώς και ως προς τα επακόλουθα και κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Το ενδιαφερόµενο πρόσωπο µπορεί ελεύθερα και οποτεδήποτε να ανακαλέσει τη συναίνεση του.



      Άρθρο 26 - Περιορισμοί άσκησης δικαιωμάτων
      1. Δεν τίθενται περιορισμοί στην άσκηση των δικαιωμάτων και προστατευτικών διατάξεων της παρούσας Σύμβασης πλην όσων ορίζονται δια νόμου (που συμφωνεί με το Σύνταγμα όπως σαφέστατα αναφέρεται στα άρθρα 120Σ §2, 87Σ §2 και 93Σ §4) και είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, την πρόληψή του εγκλήματος, την προστασία της δημόσιας υγείας ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων.


      Άρα

      ΔΕΝ μπορεί να επιβληθεί ιατρική πράξη με τη δικαιολογία του κοινωνικού συμφέροντος χωρίς να υπάρχει ενημέρωση και κυρίως ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Οι εξαιρέσεις ορίζονται με νόμο που θα πρέπει να ΣΥΜΦΩΝΕΙ με το Σύνταγμα δηλαδή θα πρέπει να αφορά ΑΤΟΜΙΚΑ διοικητικά μέτρα και ΜΟΝΟ με απόφαση δικαστηρίου (άρθρο 5Σ §4) και ΌΧΙ συλλογικά αφού τότε θα παραβίαζε το άρθρο 5 §5 του Συντάγματος που προστατεύει το πρόσωπο από τις βιοϊατρικές παρεμβάσεις.

      Διαγραφή
  3. Καλά, μάθε πρώτα τι σημαίνει ο όρος πανδημία και μετά ξαναμιλάμε. Και ζήτα να σου αλλάξουν το σανό, κάνεις μεγάλη κατανάλωση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή