Ο ΣΞ «έδειξε» τα δόντια του: «Κένταυρος» με... Απάτσι στην Ξάνθη-Ολοκλήρωση Άσκησης (18 ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ΣΞ «έδειξε» τα δόντια του: «Κένταυρος» με... Απάτσι στην Ξάνθη-Ολοκλήρωση Άσκησης (18 ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Ήταν η σειρά του Στρατού Ξηράς να «δείξει το δόντια του» με καταιγισμό πυρών από άρματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα και δυνάμεις Ελλήνων και Αμερικανών στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην άσκηση «Κένταυρος 21», η οποία αποτελεί τμήμα της πολυεθνικής «Defender Europe 21».

Από την περασμένη Δευτέρα 17 έως την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, στο πεδίο βολής αρμάτων στο Πετροχώρι της Ξάνθης ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύθηκαν σε κοινές ασκήσεις, σκορπώντας «φωτιά και ατσάλι» και κάνοντας ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης και ικανοτήτων σε απαιτητικό περιβάλλον μάχης.

Τα σενάρια της εντυπωσιακής άσκησης περιελάμβαναν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας, προκατάληψης περιοχής, διάνοιξης αρματικού διαδρόμου και εκκαθάρισης αντίστασης του εχθρού. Στην πρώτη γραμμή βρισκόταν η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που εκτελούσε σύνθετες αποστολές μέσα σε ομοβροντία πυρών από τα άρματα μάχης της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ενώ από αέρος επιχειρούσαν τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα Καϊόβα, Απάτσι, Χιούι και Σινούκ.

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν τμήματα της 53ης Ταξιαρχίας Πεζικού, επιπέδου τάγματος, με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα. Συνολικά στην άσκηση έλαβαν μέρος 517 Έλληνες οπλίτες και 69 αξιωματικοί αλλά και 309 Αμερικανοί οπλίτες και 29 αξιωματικοί. Ο «Κένταυρος» εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δυνάμεων που συμμετέχουν, ενώ προάγει τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Στρατιωτικές πηγές. μάλιστα, ανέφεραν στην «Political» ότι τα πληρώματα των αμερικανικών αρμάτων δήλωναν εντυπωσιασμένα από τη μαχητική ικανότητα, την ταχύτητα και την ακρίβεια των Ελλήνων συναδέλφων τους.

«Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. ο οποίος παρακολούθησε την τελική φάση του «Κενταύρου». Η άσκηση αυτή αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς. Όσο ο «Κένταυρος» βρισκόταν σε εξέλιξη, δώδεκα αμερικανικά F-15 επιχειρούσαν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, λαμβάνοντας μέρος μαζί με ελληνικά F-16 στην άσκηση «Astral Knight 21», που αποτελεί και αυτή μέρος της «Defender Europe». Τα F-15 της USAF θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα την Κρήτη, για περαιτέρω συνεκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ενισχύεται η αμερικανική παρουσία σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να υπογραφεί και η ανανεωμένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα έχει πενταετή διάρκεια. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι η Αθήνα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσεται πλέον στον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Κλικ για μεγέθυνση:


ΠΗΓΗ: POLITICAL 26/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια