ΥΕΘΑ για νυχτερινά: Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση απαιτούμενων πιστώσεων

ΥΕΘΑ για νυχτερινά: Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση απαιτούμενων πιστώσεων

Ύστερα από το έγγραφο του ΥΠΟΙΚ με το οποίο αναφέρει ότι: Η νυχτερινή αποζημίωση στα στελέχη ΕΔ πρέπει να καλυφθεί από τον Π/Υ ΥΠΕΘΑ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), απαντά με νεότερο έγγραφο το ΥΠΕΘΑ μέσω του Υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Αποζημίωση νυχτερινής υπηρεσίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζεται ότι η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4354/2015 (Α΄176), καταβάλλεται αποζημίωση εργασίας, καθ' υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, στους υπαλλήλους του δημοσίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή εποχικών ή επειγουσών αναγκών.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, και επομένως, δεν είναι εφικτή η επέκταση του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου και σε αυτά.

Επίσης, ο ν. 4472/2017 (Α΄74), που ρυθμίζει τις αποδοχές των στελεχών είναι ειδικός, αποδέχεται την ανάγκη ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης τους και προς τούτο χορηγεί επιδόματα που συναρτώνται με τον τρόπο, το χώρο, τις συνθήκες απασχόλησης και τη φύση της προσφερόμενης εργασίας, χωρίς ωράριο και κατά τις νυχτερινές ώρες. Μεταξύ των επιδομάτων αυτών είναι και η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, κατ’ εφαρμογή του ιδίου ως άνω νόμου.

Εν κατακλείδι, συνάγεται ότι δεν υφίσταται θέμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, αφού το ισχύον πλαίσιο αμοιβών αναγνωρίζει την ανάγκη αποζημίωσης των στρατιωτικών για τη νυχτερινή απασχόληση τους. Το ζήτημα είναι καθαρά δημοσιονομικό, και στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει ολοκληρώσει όλες τις ενέργειες για τη σύνταξη νεότερου σχεδίου ΚΥΑ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεσή των απαιτούμενων πιστώσεων.

Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και διασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης εναπόκειται στη βούληση του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο συνεργαζόμαστε, καθώς έχει την ευθύνη εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε συνάρτηση και με το κόστος διαχείρισης των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Υπουργέ;;;;
    Αυτα που απαντας στη Βουλή, τα διαβάζεις καθολου;;;;
    Αληθεια τωρα;;;;;
    Εισαι υπουργος η δεν εισαι;;;
    Σε τρολαρει το πουθενατζιδικο υποικ;;;;
    Υπεβαλες αιτημα στον εισαγγελέα υπηρεσίας να συλληφθεί ο υποικ για παραβαση του νομου;;;
    Θα μας τρελάνετε τελειως;;;
    Υπαρχει η οχι μη τηρηση νόμου;;;;
    Γιατι δεν συλλαμβάνεται ο παραβατης;;;
    Ποιες οι ενέργειες σας για την διαφύλαξη τηρησης της νομοθεσίας;;;;;
    Τραγικοί.. απλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι του είπανε να λέει, έτσι παπαγαλίζει. Πάντα φταίει το κακό ΥΠΟΙΚ......

      Διαγραφή
  2. Έχει ο καιρός κάτι γυρίσματα....ρωτήστε και κάποιους άλλους για κάποιον άχαστο κλπ, κλπ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν θα γινετε σοβαρο υπουργείο που οχι μονο θα απαιτει την τηρηση του νομου, αλλα θα την επιβάλει κιόλας με καθε δυνατη και αδυνατη ενεργεια του, με δικαστηρια και με εισαγγελεα, τότε θα σας παρουμε κι εμείς στα σοβαρα.
    Μεχρι τοτε, οι απαντήσεις σας και οι θυμωμενες γκριματσες στις στημένες φωτο, θα μας προκαλουν ατελειωτο γέλωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Μητσοτάκη αυτόν τον έψαχνες πολύ για να τον κάνεις υπουργό Άμυνας??????
    Με όλους αυτούς που έχεις για υπουργούς θα πας σε εκλογές????
    Γελάει το πανελλήνιο μαζί σας..
    Τίποτα σωστό σε αυτή τη χώρα, μα τίποτα όμως.......
    Θα τα πούμε καλά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κε ΥΕΘΑ, γνωρίζω ότι είστε και καλός επαγγελματίας και καλός χαρακτήρας. Το βασικό λάθος είναι ότι έχεται αφήσει στο ΥΠΕΘΑ να αλωνίζουν ακόμη όλα τα προϊόντα χαμηλής ποιότητας που ψωνίσατε ως κυβέρνηση από τα πανέρια των αχρηστεροσφυριζαχλανέλ και ακόμη του πρώην εκσυχρονιστικού σημιτικής πα(τ)σοκαρίας. Βέβαια γενικά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει τραγικά λάθη σε αυτόν τον τομέα (υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά). Πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα και νοημοσύνη να καταλάβετε ότι σας "τρολάρουν άγρια" και επεμβαίνουν σε όλες τις φάσεις και τις διαδικασίες του ΥΠΕΘΑ, οι κάθε λογής "διορισμένοι", και σας "δίνουν στεγνά" για ΟΛΑ τα λάθη και τις παραλείψεις που σαφώς ευθύνονται, τραβώντας εντέχνως και με διάφορες φτηνιάρικες μεθόδους, την "κολοβή ουρίτσα" απ'έξω. Τώρα εάν εσείς εγνωσμένα το επιθυμείτε, τότε δεν υπάρχει σωτηρία, εάν όμως σας "ξεφέυγουν" τότε θα πρέπει να φροντίσετε να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν ή αγγλιστί asap. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή