Η απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ, οι αγωγές συνταξιούχων και η ομοφωνία από το ΕλΣ

Η απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ, οι αγωγές συνταξιούχων και η ομοφωνία από το ΕλΣ

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ Θ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΛΗ - Δικηγόρου. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλής και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Πλησιάζουμε, φαίνεται, στην έκδοση της απόφασης της πιλοτικής δίκης της Ολομέλειας του ΣτΕ που δικάσαμε στις 15 Ιανουαρίου 2021.

Πάνω από 250.000, ίσως και 300.000, συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένουν να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 2020 για επικούρηση και δώρα.

Επίσης ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που έκαναν αγωγές μετά την επιστροφή της κύριας σύνταξης, αναμένουν να δικαιωθούν από την απόφαση του ΣτΕ, για να λάβουν και αυτοί αναδρομικά για την επικούρηση και τα δώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, με ομοφωνία το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχετική γνωμοδότηση είχε κρίνει ότι και όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από την καταβολή των αναδρομικών της κύριας σύνταξης έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αγωγές εντός προθεσμίας της πενταετίας. Η ρύθμιση της τροπολογίας για τα αναδρομικά για όσους δεν είχαν κάνει αγωγές ήταν απαγορευτική στο να συνεχίσουν οι δικαιούχοι τον δικαστικό αγώνα και για την επικούρηση και για τα δώρα.

Αυτά τα νομολογιακά δεδομένα αναμένουμε να επιβεβαιωθούν και με την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Είναι πραγματικά άδικο, απαράδεκτο και απίθανη ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους που άσκησαν αγωγές το ότι εκδόθηκε απόφαση πιλοτικής δίκης το 2020 που τους δικαίωσε και αντί να εφαρμοστεί άμεσα και για τις τρεις παροχές (σύνταξη, επικούρηση και δώρα), η κυβέρνηση επέλεξε να εκπληρώσει εν μέρει την υποχρέωσή της, αφήνοντας τους δικαστικούς αγώνες να τρέχουν για το μέλλον και τα διοικητικά δικαστήρια να είναι φορτωμένα για χρόνια.

Τι νόημα τότε έχει ο θεσμός της πιλοτικής δίκης;

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 14/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Κύριε Αντιπρόεδρε, Κύριε Υφυπουργέ, Κύριε Αποστολίδη, ποία η γνώμη σας για το γεγονός ότι οι Στρατιωτικοί δεν έχουν ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ. Ενημερώστε μας παρακαλώ,εάν έχετε την καλοσύνη,και για το θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριοι πρόεδροι, κύριοι δικασταί, γενικώς κύριοι σε οποιαδήποτε ανώτατη θέση του δημοσίου της μπανανίας που ζούμε, λυπηθείτε μας, σας παρακαλούμε εάν έχετε την ευγενή καλοσύνη λυπηθείτε μας, να σχωρεθούν τ'αποθαμένα σας. Πότε θα δούμε και ημείς μίαν άσπρην ημέραν, πότε; Περιμένομεν τον πενιχρό και ανάξιον οβολόν σας καθήμενοι στα καλογυαλισμένα μαρμάρινα σκαλοπάτια των αρχοντικών εεε συγνώμη των υπουργείων σας. Ευχαριστώμεν δια την κατανόηση σας και χίλιες φορές συγνώμην δια το θράσος που έχομεν να σας απασχολήσομεν τοιουτοτρόπως, από τα καθήκοντά σας. Άφεριμ εφέντη.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς δεν καταλάβατε το σχόλιο. Οι ιδιότητες του γράφοντος αναγράφονται στο άρθρο του. Η στοιχειώδης ευγένεια επιβάλει να χρησιμοποιηθούν. Τέλος ο σκοπός μου ήταν να να επισημάνω το γεγονός ότι όλοι ασχολούνται με διάφορα θέματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς,αποφεύγουν όμως να θέσουν και θέμα επικουρικής σύνταξης. Αν δεν υπήρξα αρκετά σαφής ώστε να το καταλάβετε ζητώ συγγνώμη. Σημειώνω ότι ο Κος Αποστολίδης είναι δικηγόρος και με αυτή την ιδιότητα αλληλογραφεί. Άρα του ζητώ να δεί το θέμα της επικούρησης ως επαγγελματίας με το αζημείωτο φυσικά, 'οπως εκανε και με τα θέματα της πιλοτικης δίκης .

      Διαγραφή