Ο μυστικός «πόλεμος» με τα τουρκικά drones στη Θράκη-Επαγρύπνηση των Ελληνικών ΕΔ

Ο μυστικός «πόλεμος» με τα τουρκικά drones στη Θράκη-Επαγρύπνηση των Ελληνικών ΕΔ

Εδώ και 11 μήνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τις υπερπτήσεις των μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών της Άγκυρας στον Έβρο

Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ & Θ. ΠΑΝΟΥ - politiki@realnews.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 11 μήνες μια άγνωστη επιχείρηση των ελληνικών δυνάμεων για την αναχαίτιση των τουρκικών drones που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές πτήσεις τόσο κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Έβρου όσο και εντός του εναέριου χώρου της Θράκης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Realnews, η δραστηριότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών στην ελληνοτουρκική μεθόριο ξεκίνησε από τα τέλη του Μαρτίου του 2020. Ήταν η περίοδος που οι ελληνικές Αρχές είχαν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια μαζικής εισόδου των μεταναστών που η τουρκική κυβέρνηση είχε διοχετεύσει στα σύνορα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού είχαν ξεκινήσει την προεργασία για την επέκταση του φράχτη του Έβρου.

Έκτοτε, οι υπερπτήσεις των τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων σκαφών συνεχίζονται αδιάκοπα. Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των μη επανδρωμένων σκαφών που έχουν εντοπιστεί να εισβάλλουν στον εναέριο χώρο περιλαμβάνονται και αυτά που η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει για τις πολεμικές της επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία. Πρόκειται για τα Bayraktar ΤΒ2, που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό.

Εκτιμάται ότι στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο η παρακολούθηση των εργασιών στον φράχτη. «Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην ανάπτυξη της δικής της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων σκαφών. Ουσιαστικά, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δοκιμάσουν τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στην αναχαίτιση των drones. Σε αυτό το επίπεδο έχουν ήδη πάρει τις απαντήσεις τους», αναφέρει αξιωματούχος των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η βάση

Οι μαζικές υπερπτήσεις των τουρκικών drones την άνοιξη του 2020 ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της ΕΥΠ, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την προέλευση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών. Ενεργοποιώντας τα μέσα που διαθέτει αλλά και το πληροφοριακό της δίκτυο, η ΕΥΠ κατάφερε να εντοπίσει αυξημένη κινητικότητα των τουρκικών drones κοντά στην Αδριανούπολη. Εκεί, λειτουργεί η τουρκική σχολή εκπαίδευσης χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η λειτουργία της σχολής αποτελεί τη «βιτρίνα» μιας βάσης, η οποία στην ουσία αποτελεί την έδρα της «ιπτάμενης κατασκοπείας», που επιχειρεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται, τους τελευταίους 11 μήνες δεν είναι λίγες οι φορές που τουρκικά drones διάφορων τύπων έχουν διεισδύσει στον εναέριο χώρο της Θράκης σε μια απόσταση ακόμα και 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Έβρου. Μάλιστα, έχει γίνει απόπειρα πτήσης ακόμα και πάνω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης αλλά και πάνω από ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα τουρκικό drone είχε διεισδύσει πολλά χιλιόμετρα πάνω από τη Θράκη, ξεπερνώντας μάλιστα και τα όρια του νομού Έβρου, για να αναχαιτιστεί επιτυχώς στη συνέχεια.

Παράλληλα, υπάρχει η πληροφορία ότι στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ένα τουρκικό drone είχε «αιχμαλωτιστεί» και στη συνέχεια εξετάστηκε από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μέχρι στιγμής όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι τα τουρκικά drones αποτελούν μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη, αλλά όχι μη αντιμετωπίσιμη απειλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη τα ελληνικά ραντάρ εντόπισαν αυξημένη δραστηριότητα τουρκικών drones στο νότιο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Επισημαίνεται, όμως πως αυτή τη φορά τα τουρκικά ιπτάμενα σκάφη δεν πέρασαν τη γραμμή των συνόρων.

Μέτρα αντιμετώπισης

Ήδη στην περιοχή του Έβρου έχουν εγκατασταθεί ραντάρ με αντι-drone τεχνολογία, κατάλληλα και για την «τύφλωση» των «ιπταμένων οφθαλμών» του τουρκικού κράτους ενώ παράλληλα ενισχύεται με επιπλέον κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας ο υπό κατασκευή φράχτης στο Έβρο. Όσον αφορά τις κάμερες είναι σύγχρονης τεχνολογίας και βεβαίως θερμικές ενώ έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» σε μια απόσταση ακόμα και 100 χλμ. και να εντοπίζουν κινήσεις και δραστηριότητες. Την αντι-drone τεχνολογία χειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τις κάμερες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, που βρίσκονται στον Έβρο και συντονίζουν τις ενέργειες για την αποφυγή εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στο εσωτερικό της χώρας.

Εκτός αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση νέων ισραηλινών drones, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν τα τουρκικά Bayraktar.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 28/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια