Δεν αρκεί η αύξηση θητείας-Στον ΣΞ έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα

Δεν αρκεί η αύξηση θητείας-Στον ΣΞ έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα

Το αντικίνητρο των τριών επιπλέον μηνών εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει «ροή» εθελοντών για θητεία στην παραμεθόριο-Στον Στρατό Ξηράς έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα, αφού οι παραμεθόριες με την Τουρκία είναι στις εξαιρέσεις για 9μηνο

Με τη δημοσίευση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) 853Β της 4ης Μαρτίου 2021 επέρχονται αλλαγές στη θητεία των στρατεύσιμων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς, όμως, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής απειλής, η αντιμετώπιση της λειψανδρίας (απόρροια της υπογεννητικότητας και της κοινωνικής απαξίωσης της θητείας) γίνεται με εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα.

Η απόφαση υλοποιεί την κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες (από τους εννέα που ήταν μέχρι πρότινος) και εξίσωση της διάρκειάς της με τα ισχύοντα στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ καθορίζει σε εννέα μήνες τη θητεία για τους υπηρετούντες σε: μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στις περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Κάσου, Κω και Ρόδου, και για το Πολεμικό Ναυτικό σε πολεμικά πλοία των Αρχηγείου Στόλου, Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, Υπηρεσίας Φάρων και Υδρογραφικής Υπηρεσίας, και  μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή μονάδες - ανεξάρτητες υπομονάδες που υπάγονται σε σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του καταδρομέα ή του πεζοναύτη.

Επίσης, το εννεάμηνο διατηρείται και για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στην Κύπρο. Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής υποχρέωσης και οι έφεδροι αξιωματικοί, εφόσον ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες, απολύονται μετά οκτώ και 14 μήνες θητείας αντίστοιχα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στον Στρατό Ξηράς η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες έχει μηδενικό άμεσο αποτέλεσμα στην αύξηση της επάνδρωσης στις δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στις παραμεθόριες με την Τουρκία περιοχές, αφού στο σύνολό τους περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις με θητεία εννέα μηνών. Επίσης, αμφίβολο θα είναι και το έμμεσο αποτέλεσμα, αφού το αντικίνητρο των τριών επιπλέον μηνών εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει «ροή» εθελοντών για θητεία στην παραμεθόριο. Σε ό,τι αφορά δε το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 09/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. @@@@@@@ η τουλάχιστον μην μηδενίζετε μια απόφαση η οποία θα βοηθήσει και θα έχει αποτέλεσμα στις παραμεθόριες με την Τουρκία περιοχές... Έως και σήμερα κάποιος παρουσιάζεται και εντός 5 μηνών( στους οποίους 3 εβδομάδες ΚΕΝ,10η άδεια ορκομωσίας, 3 ΣΠΕΝ και 2 κατά ελάχιστο ειδικότητα, με λίγα λόγια 2 μισή μήνες έκαναν φτερα) έχει φύγει για τον τόπο επιθυμίας του. Με την αύξηση της θητείας δίνεται κίνητρο παραμονής 9 μηνών στην παραμεθόριο και όχι απλά και μόνο η προετοιμασία του για να τον... "χαρούνε" άλλοι έτοιμο και εκπαιδευμένο! Έστω και ένας εθελοντής περισσότερος από τους ήδη κατανεμημένος στις περιοχές αυτές για θητεία είναι κέρδος! Αυτό λοιπόν είναι το άμεσο αποτέλεσμα για τις μονάδες της παραμεθορίου κατα τη γνώμη μου και θα με χαροποιουσε να μου φέρεται αντίλογο για να δω και το σκεπτικό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλο λάθος η κατάργηση των ΚΕΝ. Οι Μονάδες α' γραμμής-ΣΥΠΟ έχουν ξεφύγει από την αποστολή τους... Ποια θητεία λέτε... πάρεργο είναι... Μόλις τελειώσει το ΣΠΕΝ... πάει η αγγαρεία σύνεφο... Η θητεία μόνο 6 μήνες με ΚΕΝ ίσα ίσα να κάνουν βολές και μετά απόλυση... Αλλά περισσότερες προσλήψεις εθελοντών... Δηλαδή στρατός από ημι-επαγγελματικός έως επαγγελματικός... Αυτά

      Διαγραφή
  2. Για συγγνώμη ρε παιδια.Δεν πήρε μια χιλιάρα συνοροφύλακες.?Αυτούς γιατί τους πήρε και μάλιστα εκτος ΑΣΕΠ ?τους πήρε να φυλάνε τα γυναικόπαιδα στα μετώπισθεν και παίρνοντας και μια χιλιάρα με τα παραμεθόρια η να φυλάνε μερα νύκτα τα σύνορα?Ενας καλοπληρωμένος συνοριοφύλακας Εβρίτης ειναι πολύ καλύτερος απο εναν κληρωτό στρατιώτη Αθηναίο που κάνει την θητεία του βαρυγκομώντας.Οι τούρκοι απέναντι εχουν στρατοχωροφύλακες κατι σαν τους δικούς μας συνοριοφύλακες.Η αυξηση της θητείας γίνεται για να μειώσουν εστω και προσκαιρα την ανεργία των νέων και σε καμμια περίπτωση επιχειρησιακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποχρεωτική στράτευση γυναικών η μόνη λύση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή