Μία προκήρυξη που αναδεικνύει ένα μείζον πρόβλημα των Ένοπλων Δυνάμεων

Μία προκήρυξη που αναδεικνύει ένα μείζον πρόβλημα των Ένοπλων Δυνάμεων

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Μία προκήρυξη που αναρτήθηκε στις 17-2-2021 στη «Διαύγεια» για την πλήρωση 18 θέσεων Έφεδρων εξ’ Εφεδρείας και κατ’ Απονομή αξιωματικών Υγειονομικού για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού καταδεικνύει με τον πλέον αψευδή – δυστυχώς – τρόπο ένα μείζον και πολύ σοβαρό θέμα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και πιο έντονα όχι μόνο το Πολεμικό μας Ναυτικό αλλά και γενικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους.

Αυτό γιατί είναι γνωστό τοις πάσι ότι την τελευταία δεκαετία με την μείζονα οικονομική κρίση και τις περικοπές των μισθών, το μεταναστευτικό, και τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, πλήθος μονίμων στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε έχουν παραιτηθεί, όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη (και μισθούς), είτε έχουν παραμείνει μεν αλλά αποσπώνται από την Υπηρεσία για να στελεχώσουν δομές φιλοξενίας μεταναστών ή κέντρα εμβολιασμών και άλλες υπηρεσίες προλήψεως και αντιμετωπίσεως της πανδημίας επικουρικώς των πολιτών συναδέλφων τους του υπουργείου Υγείας.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των προαναφερθεισών προϋποθέσεων αλλά και άλλων, όπως της τοποθετήσεως στρατιωτικών γιατρών σε αγροτικά ιατρεία απομακρυσμένων νησιών επειδή ουδείς πολίτης θέλει να πάει σε αυτά, είναι μία. Οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ να έχουν αποψιλωθεί από υγειονομικό προσωπικό, ιδίως γιατρούς, και να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι ίδιες ικανοποιητικώς τις δικές τους στρατιωτικές υπηρεσίες (στρατιωτικά νοσοκομεία, γιατροί σε μονάδες, πλοία κλπ). Και όλα αυτά έρχονται και προστίθεται το γεγονός ότι στα χρόνια του Μνημονίου είχαν περιοριστεί σημαντικότατα οι εισακτέοι στα ιατρικά τμήματα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τώρα να αποφοιτούν ένας ή δύο στρατιωτικοί γιατροί για κάθε Κλάδο!

Στο πλαίσιο λοιπόν όλων αυτών που εκτέθηκαν δημοσιοποιήθηκε στη «Διαύγεια» η προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την πλήρωση 18 θέσεων Έφεδρων εξ’ Εφεδρείας και κατ’ Απονομή αξιωματικών Υγειονομικού με γενική ειδικότητα Ιατρού στο ΠΝ, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των Ναυτικών Νοσοκομείων Αθηνών, Σαλαμίνος και Κρήτης.

Οι συγκεκριμένες θέσεις αφορούν: Τέσσερεις ειδικούς παθολόγους, δύο αναισθησιολόγους, τρεις εντατικολόγους, δύο πνευμονολόγους, δύο γενικούς ιατρούς, δύο ιατρούς βιοπαθολόγους και τρεις ιατρούς εργασίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες, οι οποίοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές και γυναίκες ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.

Οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) πρέπει, μεταξύ άλλων, προσόντων, να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν καταταγούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α΄217).

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Κατάργηση της σημερινής μορφής των Σχολών Σωμάτων. Εφεξής προτείνεται θα φοιτούν ΜΟΝΟ Έλληνες πτυχιούχοι ή Διπλωματούχοι Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών ειδικοτήτων αναλόγως των αναγκών των ΕΔ, και μετά από 18 μηνο συνεχή Στρατιωτική εκπαίδευση στις σημερινές εγκαταστάσεις ΣΧ.ΣΩΜΑΤΩΝ , και θα εξέρχονται με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού ή τον αντίστοιχο ή Υπολοχαγού ή τον αντίστοιχο αν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ή Λοχαγού ή τον αντίστοιχο αν έχουν διδακτορικό δίπλωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πες εσύ σε αυτόν ο οποίος θα μπει στην ηλικία των 30 ότι πχ δεν θα είναι στο νοσοκομείο (για την ειδικότητα του) αλλά αύριο πάει hot spots, μετά στη Λήμνο, μετά αναλαμβάνει τον εμβολιασμό, μετά σε ότι άλλο καρφωθεί στο μυαλό της πολιτικής ηγεσίας το οποίο κάθε φορά αδυνατούν ή δεν θέλουν οι άλλοι αρμόδιοι..

      Διαγραφή