Εντός Δεκεμβρίου οι προκηρύξεις και στις αρχές 2021 η κατάταξη των πρώτων 1.600 ΕΠΟΠ

Εντός Δεκεμβρίου οι προκηρύξεις και στις αρχές 2021 η κατάταξη των πρώτων 1.600 ΕΠΟΠ

Επίσπευση διαδικασιών για πρόσληψη 2.600 οπλιτών

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ, με την ανάρτησή τους στη «Διαύγεια», οι σχετικές αποφάσεις για την πρόσληψη/ανακατάταξη 2.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.)-Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων -εκ των οποίων οι 20 για το διακλαδικό Νομικό Σώμα- για το 2021 και επισημοποιήθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο στην ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις 13 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Σε αυτήν ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι τα Γενικά Επιτελεία υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ κατάρτισαν πλάνο αναγκών για την πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. και την ανακατάταξη ΟΒΑ, πλήρως αιτιολογημένο. Επακολούθησε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, που ενέκρινε τις προσλήψεις αυτές, και μετά ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που φυσικά τις ενέκρινε. Επομένως οι προσλήψεις αυτές είναι πλήρως αιτιολογημένες και καλύπτονται οικονομικά για την επόμενη πενταετία για 13.000 άτομα. Αυτά περιέχονται σε έναν Προϋπολογισμό που είναι αυξημένος σε σχέση με το 2020 κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (63%) και από 3,5 δισ. ευρώ για την άμυνα, φτάνει το 2021 στα 5,44 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αρχές Σεπτεμβρίου 2020 ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη την πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.

Από τότε, το ΓΕΕΘΑ και τα τρία Γενικά Επιτελεία (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας), σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, επέσπευσαν τις διαδικασίες με απίστευτη για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα, προκειμένου εντός του Δεκεμβρίου να έχουν εκδοθεί οι αρχικές προκηρύξεις και στις αρχές του 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ, από τους οποίους οι 1.000 για τον Στρατό Ξηράς, οι 300 για το Πολεμικό Ναυτικό, οι 280 για την Πολεμική Αεροπορία και οι 20 για το κοινό -διακλαδικό- Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και 1.000 ΟΒΑ (600 Σ.Ξ., 200 Π.Ν., 200 Π.Α.), ώστε στα μέσα του 2021 οι πρώτοι από αυτούς να στελεχώνουν ήδη τις μονάδες τους.

Επίσης, για να ενισχυθεί ο θεσμός των ΟΒΑ προτάθηκε η τροποποίηση του ορίου ηλικίας όσων εξ αυτών επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. (31ο αντί 28ο έτος), αλλά και επιπλέον μοριοδότηση για την επιλογή τους ως ΕΠ.ΟΠ., καθώς είναι ήδη εκπαιδευμένοι και έμπειροι, ώστε οι Ε.Δ. να μη χάσουν τα έμπειρα αυτά στελέχη. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από πλευράς υπηρετούντων ήδη, παλαιοτέρων ΟΒΑ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτοί που είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και ετοιμοπόλεμοι και επιθυμούν να μονιμοποιηθούν ως ΕΠ.ΟΠ. θα λάβουν ως «επιπλέον μοριοδότηση» (bonus) μόνο 100 μόρια, την ίδια στιγμή που ένας άλλος συνυποψήφιός τους που φοιτά ακόμα (δεν είναι δηλ. πτυχιούχος) σε ένα ΙΕΚ λαμβάνει 250 μόρια. Ασφαλώς είναι ελαφρώς οξύμωρο κάτι τέτοιο, αλλά επειδή έως τώρα έχουν αλλάξει 2-3 φορές οι προϋποθέσεις, πάντα επί το ευεργετικότερο για τους ήδη υπηρετούντες και εκπαιδευμένους παλαιότερους ΟΒΑ, εκτιμάται ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες αλλαγές, καθώς η βασική -επιχειρησιακή- επιδίωξη των Κλάδων και του ΓΕΕΘΑ είναι να μονιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τέτοια έμπειρα στελέχη.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί έχουν ως αποτέλεσμα την υπογραφή και δημοσίευση ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ΚΥΑ πρόσληψης τόσο των ΕΠ.ΟΠ. όσο και των ΟΒΑ και την προώθηση σε τελικό στάδιο υπογραφών και δημοσίευσης των σχεδίων νόμου για την τροποποίηση κριτηρίων πρόσληψης».

Τέλος, στο τελικό στάδιο εγκρίσεως και υπογραφής βρίσκεται η σχετική ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας για αύξηση των εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών για το 2021.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 24/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Πηγή ΓΕΕΘΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1. Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Δημοσιεύθηκαν και στο ΦΕΚ οι απαιτούμενοι τίτλοι σπουδών-Δείτε το

2. Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Δημοσιεύθηκε το ΠΔ με τα κριτήρια και την μοριοδότηση επιλογής τους-Δείτε το (ΕΓΓΡΑΦΟ)

3. ΕΠΟΠ ΠΝ: Οι απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις ανά ειδικότητα/εξειδίκευση-Δείτε το ΦΕΚ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια