Θητεία: Πρόταση-«βόμβα» για 14 μήνες-Τι θα γίνει με τους 18άρηδες-Τι ισχύει στον κόσμο (ΧΑΡΤΗΣ)

Θητεία: Πρόταση-«βόμβα» για 14 μήνες-Τι θα γίνει με τους 18άρηδες-Τι ισχύει στον κόσμο (ΧΑΡΤΗΣ)

Για την ώρα «κλείδωσε» η αύξηση τριών μηνών στον Στρατό Ξηράς

Το γεγονός όχι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την αύξηση της θητείας σίγουρα ήταν μια κίνηση που δεν αιφνιδίασε, από τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν άφηνε κανένα περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό.

του ειδικού συνεργάτη

Οι δηλώσεις στη ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων η πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ και 2.000 ΟΒΑ σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αύξηση της θητείας, σαφώς είναι αποφάσεις που τελεσφόρησαν μετά από έντονες πιέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Επιτέλους κατάλαβε και η πολιτική ηγεσία ότι οι κρίσιμες «μάχες» με την Τουρκία σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο πρόσφατο παρελθόν, κερδήθηκαν διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έπραξαν στο ακέραιο την αποστολή τους και έδωσαν ηχηρές απαντήσεις στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν. Ο μόνος τρόπος λοιπόν που μπορεί να συνετίσει την Τουρκία είναι η ελληνική αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, για να βρίσκεται στον βέλτιστο Βαθμό, χρειάζεται σύγχρονα οπλικά συστήματα και κυρίως έμψυχο υλικό.

«Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη σε όλο το εύρος της ιεραρχίας αποτελούν τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος», ανέφεραν με νόημα πηγές του Πενταγώνου στο «Π». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους τόσο για την πρόσληψη των ΕΠΟΠ όσο και για το ζήτημα της θητείας, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σε ό,τι αφορά τους 12 μήνες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταρχάς η εξαγγελία του πρωθυπουργού έως 12 μήνες αφορά μόνον τον ΣΞ, όπου σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες, διότι στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία είναι ήδη 12 μήνες. Ιδανικός χρόνος θητείας θα ήταν οι 14 μήνες αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αιτιολογώντας ότι δύο μήνες θα αφορούν τη Βασική εκπαίδευση και το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων και θα απομένουν άλλοι 12 μήνες πλήρους θητείας για τις μονάδες εκστρατείας. Φυσικά, με δεδομένο ότι σήμερα με 9μηνη θητεία οι έφεδροι αξιωματικοί υπηρετούν 14 μήνες, είναι μάλλον αυτονόητο ότι με την αύξηση της θητείας θα υπηρετούν τουλάχιστον 17 μήνες, απόλυτα λογικό από τη στιγμή που είναι εθελοντές, λαμβάνουν μισθοδοσία και αρκετά προνόμια, με κύριο εκείνο της μοριοδότησης. Φυσικά, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί είναι και ο περιορισμός των ανυπότακτων, που επίσης αφορά πολιτική απόφαση και σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να περιορισθεί εάν τελικά νομοθετηθεί η υποχρεωτική στράτευση στα 18, όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, η αύξηση της θητείας πιθανόν να επιφέρει και αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κέντρα νεοσύλλεκτων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν τεθεί σε αδράνεια (αρκετά έχουν κλείσει και απλά φυλάσσονται οι εγκαταστάσεις) και το έργο τους έχουν αναλάβει κυρίως οι μονάδες. Είναι αμφίβολο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν θα μπορέσουν οι μονάδες να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση, διότι το σύστημα εκτός των κληρωτών θα επιφορτισθεί και με τους επιπλέον 17.000 ΕΠΟΠ και ΟΒΑ. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κέντρα νεοσυλλέκτων λειτουργούν και ως έμπεδα σε περίπτωση επιστρατεύσεως (κέντρα υποδοχής εφέδρων και κληρωτών, όπου γίνεται η εκπαίδευση πριν μεταβούν στις μονάδες πρώτης γραμμής).

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται θετικό βήμα η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αύξηση της θητείας έστω και στους 12 μήνες.

Το ενδεχόμενο στράτευσης στα 18 ήταν άλλο ένα θέμα που άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αποτελεί αίτημα που είχε υποβληθεί κατά καιρούς από τα Γενικά Επιτελεία προς την πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερα την προηγούμενη πενταετία που ήδη είχε αρχίσει η Άγκυρα να αυξάνει την ένταση. Η στράτευση στα 18, όπως γίνεται στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ (ισχύει για άνδρες και γυναίκες), έχει σαφή προτερήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Στα υπέρ είναι η αύξηση του αριθμού των κληρωτών που θα στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι μόλις οι μαθητές τελειώσουν το Λύκειο θα καταταγούν για να εκπληρώσουν τη 12μηνη θητεία τους, οπότε αυτόματα κόβονται όλες οι αναβολές λόγω σπουδών. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο χρειάζεται ειδική άδεια από το στρατολογικό γραφείο για να ταξιδέψει κάποιος υπόχρεος θητείας στο εξωτερικό, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το στάδιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με το δεδομένο αυτό, θα επιτευχθεί αρχικό άμεση αύξηση της επάνδρωσης των μονάδων, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι και το ζητούμενο.

Μεγάλο μειονέκτημα ωστόσο αποτελεί η έλλειψη πτυχιούχων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα αντικείμενα που είχαν σπουδάσει στα ανάλογα Όπλα και Σώματα.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η θητεία ιστορικά κυμαινόταν μεταξύ 12 και 36 μηνών, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, το οποίο τελικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί συνολικά, κυρίως για λόγους κόστους. Μεταξύ 1985 και 2000, η Ελλάδα προώθησε τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Υπηρεσίας, που αποτέλεσε και την πρώτη προσπάθεια της χώρας για δημιουργία ημι-επαγγελματικού στρατού. Το 2009 η υποχρεωτική θητεία μειώθηκε στους 9 μήνες και υπήρχαν σκέψεις για περαιτέρω μείωσή της στους 6 μήνες. Η εν λόγω σκέψη τέθηκε γρήγορα στο περιθώριο, ένεκα σημαντικών ελλείψεων σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, σε οικονομικούς πόρους αλλά και της φυγοστρατίας, που το 2013 άγγιξε το 66%. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας πολλές φορές στην προηγούμενη πενταετία υπέβαλε πρόταση για αύξηση της διάρκειας της θητείας στους 12 μήνες, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, έχει υποχρεωτική θητεία. Παλαιότερα ήταν 18 μήνες και εν συνεχεία μειώθηκε στους 15 μήνες, μετά στους 12 και σήμερα στους 6 μήνες. Ωστόσο το πρόβλημα της φυγοστρατίας είναι οξύ και στην Τουρκία, ιδίως στις νοτιοανατολικές περιοχές, και για τον λόγο αυτόν σταδιακά προωθείται ο θεσμός του επαγγελματικού στρατού. Πράγματι, υπάρχει ένας ικανός πυρήνας επαγγελματιών οπλιτών που ανατροφοδοτείται, όταν καταστεί ανάγκη.

Κύπρος

Στην Κύπρο, η υποχρεωτική θητεία μειώθηκε σταδιακά από τους 26 μήνες στους 14 μήνες, με μέριμνα για την πρόσληψη 3.500 επαγγελματιών οπλιτών. Το πρόβλημα με τους φυγόστρατους ήταν μεγάλο και στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η στράτευση ήταν και είναι υποχρεωτική στα 18 έτη.

Ευρωπαϊκές χώρες

Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης έχουν καθαρά επαγγελματικό στρατό, ωστόσο, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, υπάρχουν ακόμη πέντε ευρωπαϊκές χώρες με υποχρεωτική θητεία: Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Λιθουανία και Εσθονία.

Φινλανδία

Στη Φινλανδία, η διάρκεια της θητείας είναι περίπου 6, 9 η 12 μήνες ανάλογα με την ειδικότητα και τα καθήκοντα. Όσοι Φιλανδοί ολοκληρώνουν τη βασική εκπαίδευση τίθενται στις εφεδρείες μέχρι την ηλικία των 50.

Δανία

Στη Δανία, η διάρκεια της θητείας είναι 4 μήνες και οι νεοσύλλεκτοι είναι ηλικίας από 18 έως 27 ετών.

Αυστρία

Η Αυστρία έχει υποχρεωτική θητεία για άνδρες από 18 έως 35 ετών και από το 2006 η στρατιωτική υπηρεσία διαρκεί 6 μήνες.

Λιθουανία

Το 2008, η Λιθουανία είχε αποφασίσει την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Ωστόσο το 2015 η κυβέρνηση την επανέφερε, αρχικά για 5 έτη (μέχρι το 2020) με διάρκεια 9 μήνες.

Εσθονία

Η Εσθονία διαθέτει υποχρεωτική στράτευση που διαρκεί από 8 έως 11 μήνες, ανάλογα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19/09/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια