Έγγραφο Παναγιωτόπουλου για την περιοδική χορήγηση ειδών ένδυσης-υπόδησης στα στελέχη ΕΔ


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Πέντε χρόνια περιμένουν οι Στρατιωτικοί να τους χορηγηθούν στολές», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), με Πάγια Διαταγή του ΓΕΣ, έχει καθορισθεί η περιοδική χορήγηση ειδών ένδυσης και υπόδησης, ανά τακτά, χρονικά διαστήματα.

Το κόστος ενός πλήρους σετ ειδών ένδυσης, για το σύνολο των μονίμων στελεχών του ΣΞ, προσεγγίζει ετησίως, τα 11 εκατομμύρια ευρώ, πλέον της ανελαστικής υποχρέωσης ένδυσης και υπόδησης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, αξίας περίπου 12,7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του εγκεκριμένου, κατ’ έτος, προϋπολογισμού του ΓΕΣ, πραγματοποιήθηκαν, ήδη, χορηγήσεις βασικών ειδών ιματισμού - υπόδησης σε μόνιμα στελέχη συνολικής αξίας περίπου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ενδεικτικά, στολές παραλλαγής (2.629 σετ, τα έτη 2019 – 2020), άρβυλα (18.857 ζεύγη, το έτος 2018), επενδύτης fleece, το οποίο, είναι νέο είδος που χορηγήθηκε πιλοτικά προς αξιολόγηση (4.300 τεμ., το έτος 2020).

Επιπρόσθετα, το ΓΕΣ για την κάλυψη περιοδικής χορήγησης ειδών ιματισμού - υπόδησης στα στελέχη του, έχει αναλάβει ενέργειες, από το έτος 2019, για τη σύναψη Συμφωνιών Πλαίσιο (Σ-Π) 2 ετών προμήθειας, για στολές ασκήσεων νέου τύπου (50.000 σετ/έτος) και τζάκετ νέου τύπου (40.000 τεμάχια/έτος).

Περαιτέρω, για το Πολεμικό Ναυτικό, η χορηγία των προβλεπομένων ειδών στολής διενεργείται αδιαλείπτως, κατ’ έτος, σε όλα τα στελέχη, μέσω του Π.Ο.Ν., με τη χρήση της κάρτας ιματισμού στην οποία πιστώνεται συγκεκριμένο ποσό.

Σε ό,τι αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, έχει γίνει προγραμματισμός σε βάθος τριετίας, μέσω του 700ΣΕ, για παραγωγή στολών ασκήσεως-εκστρατείας και τζάκετ εκστρατείας, ώστε να εξασφαλισθεί ικανό απόθεμα και να διενεργηθεί, σταδιακά, η διάθεση των εν λόγω ειδών στο δικαιούχο μόνιμο προσωπικό της ΠΑ.

Παράλληλα, για τις παραπάνω στολές αναμένεται, εντός του τρέχοντος έτους, η οριστική παραλαβή συνολικά 11.730 σετ από, εν εξελίξει, συμβάσεις, που έχουν συναφθεί από την ΠΑ, και επιπρόσθετα, σε υλοποίηση υφιστάμενης Συμφωνίας - Πλαίσιο (ΣΠ 19/19/ΥΠ/ΠΑ) αναμένεται, εντός τριετίας (2021-2023), η προμήθεια, επιπλέον, ποσότητας 21.000 σετ στολών.

Για τα λοιπά είδη ιματισμού, έχει δοθεί εντολή στη Δ.Α.Υ. και αναμένεται σύντομα η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών, για τη σύναψη Συμφωνιών Πλαίσιο, για θερινό και χειμερινό κυανόφαιο ύφασμα στολών, συνολικής ποσότητας 70.000 μέτρων έκαστο, και για μπουφάν μπλε επιτελούς συνολικής ποσότητας 20.000 τεμαχίων, προκειμένου να διατεθούν στο σύνολο των στελεχών της ΠΑ.

Στο τεχνικό προσωπικό της ΠΑ, εντός του 2019, διενεργήθηκαν χορηγήσεις σε φόρμες ολόσωμες (τεχνικών) θερινές και χειμερινές, σε ποσότητα 11.500 και 9.200 τεμαχίων, αντίστοιχα, από υλοποίηση εκτελεστικής σύμβασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε σχέση με τα είδη υπόδησης (αρβύλες, ημιάρβυλα κ.λπ.), οι ανάγκες καλύπτονται, διακλαδικά, από την παραγωγή του 700 ΣΕ, ενώ για τα λοιπά είδη υποδημάτων (σκαρπίνια, λουστρίνια και γόβες), η προμήθεια διενεργείται μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών του ως άνω Υπουργείου.

Αναφορικά με τη διάθεση επιδόματος στα στελέχη, για την προμήθεια ειδών ένδυσης-υπόδησης με μέριμνά τους, δεν εξετάζεται επί του παρόντος, καθόσον, αφενός το κόστος των ειδών θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που επιτυγχάνεται μέσω συγκεντρωτικών προμηθειών με Δημόσιους Διαγωνισμούς, και αφετέρου, με την εξατομικευμένη προμήθεια δεν εξασφαλίζεται η ποιότητα και ομοιομορφία των ειδών, καθώς, οι προμήθειες που διενεργούνται για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι σύμφωνες με τις εγκεκριμένες Προδιαγραφές (ΠΕΔ) που έχουν οριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η έγκαιρη εξασφάλιση των αναγκαίων αποθεμάτων σε είδη ένδυσης και υπόδησης, τόσο για τα Στελέχη, όσο και για τους Οπλίτες, η οποία εκτιμάται ότι, θα επιτευχθεί αφενός, με την ολοκλήρωση των ήδη διενεργούμενων διαδικασιών, για τις προμήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, και αφετέρου, με την υλοποίηση ενός ευέλικτου μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, για την αδιάλειπτη χορηγία των προβλεπομένων ειδών στο στρατιωτικό προσωπικό.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένταξει.Ας δούμε τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ' το μπαλκονι σου περνώ και τηγανίζεις ψάρια, πετα μου ενα κεφτε, οχι ευχαριστω δεν καπνιζω.
    Οτι να ναι απαντησεις απο οτι να ναι επιτελεις, για χρηση απο οτι να ναι "υπουργους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν κλείσει.Και, φαίνεται ότι δεν υπήρχε τουλάχιστον διάθεση να κλείσουν,ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα.. Πλέον είν' αργά για να σκεφτόμαστε μια στολή μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή