Απόφαση-«βόμβα» από ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών σε συνταξιούχους-Ποιους αφορά (ΒΙΝΤΕΟ)

Απόφαση-«βόμβα» από ΣτΕ: Αναδρομικά 11 μηνών σε συνταξιούχους-Ποιους αφορά (ΒΙΝΤΕΟ)


Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ:

Όπως αποκαλύπτει και το σημερινό (18-04-2020) φύλλο της έγκυρης εφημερίδας «Το Βήμα», η Ολομέλεια του ΣτΕ σε πρόσφατη διάσκεψή του και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας με την αίτησή του αυτή, που συζητήθηκε στις 10-1-2020, ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά ΟΛΩΝ των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Τώρα γίνεται γνωστό ότι σε πρόσφατη διάσκεψή του το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής:

ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση

επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, πριν την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας για πιλοτική δίκη (που εκδικάστηκε στις 10-1-2020), είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

Επειδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων με τους νόμους  4051/2012 («νόμος Κουτρουμάνη») και 4093/2012 («νόμος Βρούτση»).

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της εφημερίδας «Το Βήμα»:

Έγειρε η πλάστιγγα του ΣτΕ για τα αναδρομικά για τις παλαιές συντάξεις από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 -Τον Ιούνιο η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας-3,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος

ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ

Μια ελπίδα γεννιέται για χιλιάδες συνταξιούχους που βιώνουν τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας χωρίς να προσδοκούν κάποια έκτακτη οικονομική στήριξη

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος» από δικαστικούς κύκλους, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομέλειας έχει επιλύσει οριστικά το νομικό ζήτημα που ετέθη στην πιλοτική δίκη της 10ης Ιανουαρίου, την οποία μάλιστα προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, για την καταβολή αναδρομικά των περικοπών που έγιναν το 2012 στις συντάξεις. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι «μάλλον έχει ευδοκιμήσει η διεκδίκηση των συνταξιούχων» για διάστημα περίπου 11 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015. όταν το ίδιο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου μνημονίου, μέχρι και τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου. με βάση τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων.

250.000 προσφυγές

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να πάρουν τη σκυτάλη ή τα Διοικητικά Δικαστήρια, προσδιορίζοντας την οφειλή του Δημοσίου για καθέναν ξεχωριστά από τους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει πρωτοδίκως στη Δικαιοσύνη και οι περισσότερες αποφάσεις τούς δικαίωσαν, ή η κυβέρνηση, η οποία με νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να ρυθμίσει πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων και πώς θα καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που είναι σημαντικό (υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ). Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι διεκδικήσεις για αναδρομικά, που κρίνει με την απόφαση του το ΣτΕ, αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΟΓΑ.

Όλες αυτές οι κατηγορίες διεκδικούσαν εδώ και χρόνια αναδρομικά για να καλύψουν όλο το διάστημα από τις περικοπές του 2012 μέχρι τη χρονική στιγμή που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Έχει προηγηθεί όμως η απόφαση του ΣτΕ του Ιουνίου του 2015 με βάση την οποία ικανοποιήθηκαν, τότε, οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι συνταξιούχοι και διατάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ώστε να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας (ύψος της σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος) και της ισότητας για όλους τους συνταξιούχους.

Σε δόσεις η καταβολή

Δεδομένης της κρίσιμης - οριακής - κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία λόγω της πανδημίας και του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους μιας τέτοιας εξέλιξης, η κυβέρνηση, δηλαδή το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προβληματίζεται για τον τρόπο καταβολής.

Πριν από την υγειονομική κρίση είχαν επεξεργαστεί σενάρια καταβολής των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2021, καθώς το κόστος υπολογιζόταν στα 3,8 δισ. ευρώ, για να ικανοποιηθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου) για το επίμαχο διάστημα από 10 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016.

Να σημειωθεί ότι ακόμη εκκρεμεί η καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις για τις περικοπές που έγιναν το 2016 σε όλους όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας προβλέπει να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά τον Ιούνιο στους συνταξιούχους που περιμένουν.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ 18/04/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]



__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Εσείς που δικαιωθήκατε ξέρετε τι θα παρετε. Λόγω κοροναιου θα δείτε που θα φτάσουν οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στον ιδιωτικό τομέα ας ξεχάσουν τα δώρα βέβαια όλα αυτά για το καλό μας. Αφού μας έσωσαν απο τον κοροναιο τους έχουμε υποχρέωση χαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή