Αναφορά Αξκου ε.α. προς ΥΕΘΑ για αναστολή δόσεων δανείων και έκτακτο μερίσμα από Μ.Τ.

Αναφορά Αξκου ε.α. προς ΥΕΘΑ για αναστολή δόσεων δανείων και έκτακτο μερίσμα από Μ.Τ.


Α Ν Α Φ Ο Ρ Α
(ΚΔΔ/σίας Ν. 2690/99 αρθ. 27, Σύνταγμα αρθ.10 παρ. 1)

Του Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου,
Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού
κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών, αρ. 48.

Π Ρ Ο Σ
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Λεωφ. Μεσογείων, αρ.229,  Χολαργός.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Τα Μέλη του ΔΣ/ΜΤΝ, οδός Γλαδστωνος 1, Αθήνα.

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του Κορωνοϊού παγκοσμίως καθόσον τα νέα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και η λίστα με τους νεκρούς αυξάνεται δραματικά.

Την 11η Μαρτίου του 2020 ο Π.Ο.Υ. χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο ιό ως πανδημία με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών, την οικονομία τόσο των κρατών ξεχωριστά όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Τα μέτρα πρόληψης και καταστολής που λαμβάνει το κάθε κράτος για να οχυρώσει τους πολίτες του έναντι του ιού ολοένα και αυξάνονται.

Θα ήταν περιττό να αναφερθούμε στην εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης του, τα οποία η κυβέρνησή Σας, άριστα και έγκαιρα πράττοντας, υιοθέτησε.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε όμως τις δραματικές συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει και θα προκαλέσει περαιτέρω στην οικονομία της Χώρας, την αγορά εργασίας και σε κάθε φορολογούμενο πολίτη και οικογένεια.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας φέρει, όπως είναι επόμενο, απρόβλεπτες εξελίξεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή τόσο από τις συνέπειες που έχει ο ίδιος από ιατρικής άποψης, όσο και από τον πανικό που προκαλείται στους πολίτες και στις αγορές καθώς και από την αύξηση των μέτρων του κράτους και ιδιωτικών εταιριών για τον περιορισμό της διάδοσης.

Μέσα σε αυτή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη κατάσταση είναι επόμενο να επηρεάζονται οι πάσης φύσεως συναλλαγές.

Νοικοκυριά με οικογενειακό προγραμματισμό κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους καθώς η απρόβλεπτη ιεράρχιση εξόδων με προτεραιότητα την κάλυψη των βασικών αναγκών διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προσωπικής υγιεινής ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Κατόπιν όλων αυτών θα ήταν σκόπιμο να αναλάβετε πρωτοβουλία για την αναστολή της πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων (ΑΟΟΑ), των εκτάκτων δανείων που χορηγούν τα Μετοχικά Ταμεία στα μέλη τους (ΜΤΝ,ΜΤΑ,ΜΤΣ), καθώς και τα δάνεια που έχουν λάβει τα ε.ε. και ε.α στελέχη των Ε.Δ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ), λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ένεκα της πανδημίας COVID-19 - κορονοϊού (388 ΑΚ).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν την προοπτική της αναστολής της πληρωμής των δόσεων όλων των δανείων, για ένα διάστημα, κατά το πρότυπο των αποφάσεων που έλαβαν οι αγγλικές και οι ιταλικές τράπεζες.

Η αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, θα έχει διάρκεια λίγους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι να αποσαφηνιστεί πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Επίσης είναι σκόπιμο να εξεταστεί από τα ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου μερίσματος στα μέλη τους (προβλέπεται από τη νομοθεσία για ένα επιπλέον μέρισμα το Πάσχα).

Με βάση τον ισχύοντα καταστατικό Νόμο του ΜΤΝ, το ταμείο δύναται να χορηγήσει έκτακτο επίδομα, στους μετόχους-μερισματούχους του, κατά το Πάσχα 2020, κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ και εγκρίσεως Σας.

Να σημειωθεί ότι, το υπάρχον αποθεματικό του Ταμείου καθώς και των πλεονασμάτων των περασμένων ετών, η καταβολή του παραπάνω επιδόματος δεν είναι απαγορευτική ούτε θα φέρει το Ταμείο σε κάποια οικονομική δυσχέρεια στο επόμενο οικονομικό έτος και υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Είμαι βέβαιος ότι με τα αντανακλαστικά και την άμεση αποτελεσματικότητα που έχετε επιδείξει εν γένει, αλλά και ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, θα υιοθετήσετε το δίκαιο και εύλογο αίτημά.

Επειδή, για την ως άνω αναστολή δόσεων των δανείων καθώς και η χορήγηση έκτακτου μερίσματος απαιτείται η έγκρισή Σας.

Επειδή, είναι και νόμιμο αλλά και πρωτίστως ηθικό, για αυτούς που έχουν αφοσιώσει μια ζωή ολόκληρη στην Πατρίδα, Αυτή ευγνωμονούσα, να αποδείξει εμπράκτως την αναγνώριση της και να ανασταλούν οι δόσεις των δανείων και να χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα, ως Νόμος ορίζει και οι δυσμενείς συνθήκες επιβάλλουν.

Σας παρακαλώ, σεβόμενος τις αξίες, την τιμή των εν ενεργεία και αποστράτων στελεχών των Ε.Δ. καθώς και των οικογενειών τους, να επιληφθείτε άμεσα για όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2020
Μετά τιμής
Πλωτάρχης ε.α. Π. Σταμάτης ΠΝ

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Η ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΩΝ-ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΠΙΚΟΥΤΙΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι κε συνάδελφε,δεν συμφωνώ! Κ να στο αναλύσω γιατί, ηδη, είσαι ευνοούμενος, με δάνειο από ΑΟΟΑ, κ έχεις σχεδόν μηδενικό επιτόκιο,μετά την ρύθμιση, που σας έγινε λόγω κρίσης, σε βάρος λοιπών μελών δικαιούχων, με αποτέλεσμα, εγώ κ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, να μην ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ οτι ειναι δυνατόν να λάβουμε, για να "επιβιώσετε"? εσείς οι δανεισμένοι από τον ΑΟΟΑ, λες κ δεν είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα? Πάντα ο εαυτούλης μας κ γαία πυρι μιχθητω! Ευκαιρίας δοθείσης, όμως να μην το εκμεταλευτειτε κε συνάδελφε? Σας καταλαβαίνω, το εφάπαξ τι έγινε άραγε? ΥΓ. Πιστεύω να σου έδωσα να καταλάβεις, ότι το παρατραβάνε, με την επιστολή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή