«Η Κύπρος είναι απολύτως θωρακισμένη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην Aρχηγός Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
Έχοντας επιλεγεί για τη θέση του Aρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας τη διετία 2014-2016, ο Aντιστράτηγος ε.α. και μέλος του Συμβουλίου Strategy International, Δημόκριτος Ζερβάκης, μιλά στα «ΝΕΑ» για το κατά πόσο είναι θωρακισμένη από απειλές η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Η Κύπρος είναι αρκετά θωρακισμένη αν και δεν αποτελεί τον κύριο στόχο. Έχει θωρακιστεί πρόσφατα με το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας που της δίνει περισσότερες πιθανότητες από ό,τι στο παρελθόν.
Αλλά και με την άφιξη των δύο ελληνικών φρεγατών και των τεσσάρων F-16, αυξήθηκε κατά πολύ η δυνατότητα αντιμετώπισης κινδύνων από αέρος. Μέχρι τώρα, πάντως, κύριος στόχος είναι οι βρετανικές βάσεις», επισημαίνει, τονίζοντας πως παρότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 42, παρ. 7 της ΕΕ για αμοιβαία συνδρομή, έχουν ήδη προστρέξει στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Ήδη βρίσκεται εδώ η γαλλική φρεγάτα» – τονίζει όντας και ο ίδιος στην Κύπρο από την Πέμπτη – «θα έρθει βρετανική βοήθεια, η Ισπανία θα στείλει μια από τις πλέον σύγχρονες φρεγάτες της και η Ιταλία όπως και η Ολλανδία έχουν υποσχεθεί ότι θα συνεισφέρουν. Επιπλέον στην περιοχή πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τα συνοδευτικά πλοία που ένα εξ αυτών εξουδετέρωσε τον πύραυλο που πήγαινε προς Τουρκία. Επομένως η Κύπρος είναι απολύτως θωρακισμένη», διαβεβαιώνει ο πρώην Aρχηγός της Εθνικής Φρουράς.
«Ο ΠΙΟ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ»
Στον απόηχο ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί πιο ενεργά το ψευδοκράτος, ο ίδιος επισημαίνει πως δεν θεωρεί ότι κινδυνεύουν τα Κατεχόμενα από τη Χεζμπολάχ, καθώς, όπως αναφέρει, «ο πιο στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ στην περιοχή είναι η Τουρκία». Αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να αντιδράσει πιο έντονα η Άγκυρα σε σχέση με τη συστοιχία Patriot στην Κάρπαθο, πεποίθησή του είναι πως «δεν έχει λόγο να αντιδράσει», υπενθυμίζοντας πως η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Κύπρο είναι «καθαρά αμυντική».
Αν τον ανησυχεί κάτι επί του παρόντος είναι η επόμενη φάση των ιρανικών ενεργειών, στη βάση της γνώσης πως το καθεστώς έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό drones και, άρα, δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει μια μαζική ενέργεια εναντίον αμερικανικών βάσεων της περιοχής. «Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Κύπρο ήταν στρατηγική», επισημαίνει, αξιολογώντας ως λάθος της Βρετανίας το γεγονός πως εξαρχής δεν ενημέρωσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μη διάθεση των βάσεών της, τις οποίες ούτως ή άλλως δεν διέθεσε για επιχειρήσεις.
Χτύπημα επί κυπριακού εδάφους εκτός βρετανικών βάσεων, για τον ίδιο μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση πανικού του καθεστώτος, ως πράξη που εκφεύγει του ορθολογιστικού. Το μεγαλύτερο θέμα, για τον Δημόκριτο Ζερβάκη, στην Κύπρο είναι ο συντονισμός όλων αυτών των μέσων που συγκεντρώνονται κάτω από μια ομπρέλα, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα προσβολής του ίδιου μέσου, παρά ο έξωθεν κίνδυνος.
Και, φυσικά, το πώς θα τελειώσει αυτή η κατάσταση. «Σε κάθε επιχείρηση πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική εξόδου», τονίζει ο ίδιος εκτιμώντας πως ο τερματισμός του πολέμου θα εξαρτηθεί αφενός από την ανθεκτικότητα του καθεστώτος και αφετέρου από την ανθεκτικότητα των μέσων που διαθέτει για τη συνέχιση των επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7-8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2026


0 Σχόλια