Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την εκποίηση της περιουσίας EΔ

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την εκποίηση της περιουσίας EΔ

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος Πρόεδρος ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την εκποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τίτλο «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση στεγαστικών αναγκών», με δυνατότητα σχολιασμού έως τις 18 Ιουλίου 2025.

Ένα κείμενο 66 άρθρων, των οποίων η διαβούλευση θα διαρκέσει μόλις δεκαπέντε ημέρες, μέχρι την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 09.00 ω το πρωί, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Τι προβλέπει, όμως, αυτό το νομοσχέδιο που για μήνες το περιμέναμε και αποτελούσε θέμα της επικαιρότητας σε δηλώσεις και έγγραφα.

Το πρώτο μέρος αφορά τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), το οποίο θα συγχωνεύσει τα υφιστάμενα ταμεία των τριών κλάδων: ΤΕΘΑ, ΤΕΣ και ΤΑΑ.

Μαζί με τη συγχώνευση, έρχεται και η απορρόφηση των ιδρυτικών σκοπών τους – κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πού θα καταλήγουν στο εξής τα έσοδα και με ποια λογική θα διατίθενται.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση ενός νέου «φορέα ειδικού σκοπού», του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΑΑΕΔ), ο οποίος θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης της στρατιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί με διαδικασίες «προσαρμοσμένες στις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια, η δημόσια περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων περνά σε ένα σχήμα με ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά και –πιθανόν– χωρίς ουσιαστικό στρατιωτικό έλεγχο.

Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά τη στεγαστική μέριμνα, προβλέπεται η κατασκευή 750 διαμερισμάτων, προϋπολογισμού εκατό (100) εκατ. ευρώ, με σχεδιασμό ολοκλήρωσης εντός δεκαετίας.

Είναι μεν Θετικό ως πρόθεση, αλλά τίποτα δεν αποσαφηνίζει το πώς θα υλοποιηθεί, με ποιες προτεραιότητες, και ιδιαίτερα δεν καθορίζεται ποιο κομμάτι των εσόδων θα κατευθυνθεί πράγματι στους στρατιωτικούς που έχουν ανάγκη στέγης.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, αφορά τη σχέση του κράτους με τις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή μπορούν τα στελέχη να εμπιστευθούν ότι ο νέος φορέας που δημιουργείται, θα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των ΕΔ ή πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση σταδιακής απομάκρυνσης του στρατεύματος από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των μέσων του;

Θα μελετήσουμε το Σχέδιο Νόμου και θα υποβάλλουμε τεκμηριωμένες προτάσεις ως Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) όπως κάνουμε πάντα, η ευθύνη όμως ανήκει σε όλους εμάς τους στρατιωτικούς, εε και εα.

Ανήκει στα στελέχη που έχουν λόγο, δικαίωμα και γνώση.

Η διαβούλευση δεν είναι απλά μία τυπική διαδικασία, αλλά το τελευταίο ίσως εργαλείο για να μπει φρένο σε εξελίξεις που εμφανίζονται ως “μέριμνα”, αλλά ενδέχεται να καταλήξουν σε αποδόμηση.

Η ατομική ευθύνη είναι παρούσα και είναι απαραίτητο να ακουστεί η φωνή του κάθε ενός από εμάς!!!

Αν δεν ακουστούμε τώρα, αύριο δεν θα υπάρχει ούτε ακίνητο, ούτε Ταμείο, ούτε βήμα να ειπωθεί το παραμικρό. Όλα θα έχουν πλέον τελειώσει!!!

Η διαβούλευση είναι ανοιχτή στη διεύθυνση: https://www.opengov.gr/mindefence/?p=7191.

Το σχέδιο νόμου ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρχεται «βροχή» σπιτιών για Στρατιωτικούς, δασκάλους-γιατρούς και όχι μόνο – Ο Δένδιας φέρνει σχετικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια