Αναδρομικά ΕΑΣ: Στον ΕΦΚΑ βρίσκονται προς εκτέλεση πολλές αποφάσεις Ελ.Συν. για απόστρατους–συνταξιούχους Δημοσίου που προσέφυγαν (ΠINAKEΣ)

Αναδρομικά ΕΑΣ: Στον ΕΦΚΑ βρίσκονται προς εκτέλεση πολλές αποφάσεις Ελ.Συν. για απόστρατους–συνταξιούχους Δημοσίου που προσέφυγαν (ΠINAKEΣ)

Ξεπαγώνει η πληρωμή των αναδρομικών από την ΕΑΣ σε συνταξιούχους του Δημοσίου - Aπόστρατους που κερδίζουν τις επιστροφές με ατομικές προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 13/05/2024 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως αποκαλύπτει σήμερα (13-05-24) το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», βρίσκονται προς εκτέλεση πολλές τέτοιες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αναδρομικά για τις κρατήσεις ΕΑΣ σε συνταξιούχους που προσέφυγαν είτε πριν είτε μετά την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κράτηση ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ή από άθροισμα κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ μικτά.

Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα δικαιούνται αναδρομικά από την ΕΑΣ που κατά τα φαινόμενα θα πληρωθούν με ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο ενδέχεται να είναι μικρότερο από τις κρατήσεις που θα έπρεπε να τους επιστραφούν για το διάστημα των δύο ετών (2087-2018) που η ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική.

Οι κρατήσεις της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου για τη διετία 2017 και 2018 αφορούν όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους και ειδικών μισθολογίων), οι οποίοι κατά την επίμαχη περίοδο ελάμβαναν μικτή κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ μηνιαίως.

Στους εν λόγω συνταξιούχους έχει καθολική εφαρμογή η δεύτερη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1975/2021) με την οποία οι κρατήσεις ΕΑΣ για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018 πρέπει να επιστραφούν γιατί είναι αντισυνταγματικές, ενώ με άλλο σκεπτικό η ίδια απόφαση είπε ότι από το 2019 και μετά οι κρατήσεις είναι συνταγματικές και για το λόγο αυτό συνεχίζουν να επιβάλλονται.

Στα αναδρομικά τής ΕΑΣ οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε συνταξιούχους-Απόστρατους που έκαναν αγωγές πριν το 2017, που βγήκε η πρώτη απόφαση για την αντισυνταγματικότητα της ΕΑΣ.

2. Σε συνταξιούχους-Απόστρατους που προσέφυγαν για την ΕΑΣ μετά την απόφαση.

3. Σε συνταξιούχους-Απόστρατους που δεν έκαναν αγωγή ούτε πριν ούτε μετά την απόφαση, αλλά ακολούθησαν τις υποδείξεις των αρμόδιων υπουργών και κυρίως του Γενικού Λογιστηρίου, καταθέτοντας κατά χιλιάδες τις ενστάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο με αίτημα να διακοπεί η κράτηση ΕΑΣ από τις συντάξεις τους και να τους επιστραφούν αναδρομικά από τις κρατήσεις μετά το 2017.

Οι συνταξιούχοι με αγωγές υπολογίζονται γύρω στις 8.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν κάνει προσφυγές πριν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δικαιούνται επιστροφές έως 5 ετών, ενώ όσοι έκαναν προσφυγές μετά την απόφαση παίρνουν αναδρομικά 23 μηνών από τον Φεβρουάριο του 2017, που δημοσιεύτηκε η απόφαση, ως τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι όμως δεν έχουν κάνει προσφυγές για την ΕΑΣ, αλλά βασίζουν τις διεκδικήσεις τους στις έγγραφες ενστάσεις τους, οι οποίες σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστικών αποφάσεων στοιχειοθετούν δικαίωμα αναδρομικών. Πολλώ δε μάλλον που η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (244/2017) αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα της ΕΑΣ ανεξαρτήτως αν έχουν ασκηθεί ή όχι προσφυγές.

Το συνολικό ποσό επιστροφών έχει κοστολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου στα 420 εκατ. ευρώ. Αφορά περίπου 370.000 συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους που αποχώρησαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ μικτά.

Η απόφαση δεν αφορά τους νέους από 13/5/2016 και μετά συνταξιούχους, γιατί με το νόμο Κατρούγκαλου η ΕΑΣ κρίθηκε συνταγματική τόσο για τους νέους όσο και για παλαιούς συνταξιούχους.

Επιστροφές ΕΑΣ τριών ταχυτήτων έως 12.236 ευρώ!

Οι επιστροφές ΕΑΣ, σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», είναι τριών ταχυτήτων και φτάνουν ως και 12.235 ευρώ, ανάλογα με τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκουν οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τους ενδεικτικούς πίνακες του ενθέτου με τα αναδρομικά από την ΕΑΣ:

Οι συνταξιούχοι προερχόμενοι από ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά.) χωρίς προσφυγές δικαιούνται αναδρομικά για 23 μήνες με ποσά από 3.335 ευρώ έως 12.236 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι απόστρατοι που ανήκουν επίσης στα ειδικά μισθολόγια, αλλά με μικρότερες συντάξεις έναντι των δικαστών και των πανεπιστημιακών, δικαιούνται αναδρομικά έως 10.120 ευρώ.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του Δημοσίου (εκπαιδευτικοί, υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, νοσοκομείων, δήμων κ.λπ.) δικαιούνται αναδρομικά για 23 μήνες με ποσά από 575 ευρώ έως 6.256 ευρώ, εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν ως υψηλόβαθμοι υπάλληλοι (γεν. διευθυντές, προϊστάμενοι, τμηματάρχες κ.λπ.).

Τα εντάλματα πληρωμής αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει ενδεικτικά τρία εντάλματα πληρωμής αναδρομικών από τις κρατήσεις ΕΑΣ σε συνταξιούχους που άσκησαν ατομικές προσφυγές και δικαιώθηκαν με επιστροφές για 23 μήνες από Φεβρουάριο 2017 ως Δεκέμβριο 2028.

Με το πρώτο ένταλμα πληρωμής (έγγραφο 1) ο συνταξιούχος παίρνει αναδρομικά ΕΑΣ ή ΑΚΑΓΕ, όπως αναγράφεται στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων, 3.648,49 ευρώ και τόκους αναδρομικών 619,37 ευρώ, δηλαδή σύνολο επιστροφών 4.267 ευρώ.

Με το δεύτερο ένταλμα πληρωμής (έγγραφο 2) ο συνταξιούχος παίρνει αναδρομικά ΑΚΑΓΕ 5.403,04 ευρώ και τόκους 917,23 ευρώ, δηλαδή σύνολο επιστροφών 6.320 ευρώ.

Στο τρίτο ένταλμα πληρωμής (έγγραφο 3) ο ΕΦΚΑ καταβάλλει σε συνταξιούχο, κατόπιν δικαστικής απόφασης, αναδρομικά ΑΚΑΓΕ 5.127,62 ευρώ και τόκους 870,47 ευρώ, δηλαδή σύνολο επιστροφών 5.998 ευρώ.

Οι πληρωμές αναδρομικών ΕΑΣ με δικαστικές αποφάσεις δεν καθυστερούν, καθώς είναι άμεσα εκτελεστές από τη στιγμή που κοινοποιούνται στον ΕΦΚΑ.

Εκτός από αναδρομικά, οι συνταξιούχοι θα έχουν και μειώσεις στις κρατήσεις ΕΑΣ;

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάρια για τη μείωση των κρατήσεων ΕΑΣ σε όλες τις συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ και όχι μόνον του Δημοσίου, καθώς εξαιτίας των κρατήσεων μηδενίζονται ή περιορίζονται σημαντικά οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Το κέρδος για τους συνταξιούχους θα είναι, αφενός, η διατήρηση μεγαλύτερου μέρους από τις εισοδηματικές αυξήσεις και, αφετέρου, η μείωση των κρατήσεων από 20 ως και 70 ευρώ το μήνα.

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η κατάργηση της ΕΑΣ από τις επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές θα ψηφιστούν το φθινόπωρο και θα εφαρμοστούν είτε εντός του 2024 είτε από το 2025.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-απόστρατοι που είχαν την προνοητικότητα να ασκήσουν αγωγές κατά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την ΕΑΣ προτού βγει η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (η 244/2017) που την έκρινε αντισυνταγματική είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, καθώς δικαιούνται αναδρομικά 5ετίας με ποσά ως και 35.000 ευρώ!

ΧΑΜΕΝΟΙ

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-απόστρατοι που αποχώρησαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου και λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μικτά δεν δικαιούνται καμία επιστροφή από την κράτηση ΕΑΣ, παρότι είναι ίδια με την κράτηση που επιστρέφεται στους παλαιούς συνταξιούχους! Αδικημένοι είναι παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από όλα τα άλλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ κ.ά.), γιατί η ΕΑΣ κρίθηκε συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει τη δικαιοδοσία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Αναδρομικά ΕΑΣ για απόστρατους (*)

Κλικ για μεγέθυνση:

Αναδρομικά ΕΑΣ για συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων και για πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου (*)

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

 1. Είναι ο μοναδικός Ν.3865/10 ΕΑΣ των μνημονίων, που δεν καταργήθηκε στις νέες συντάξεις των νόμων 4387/16 και 4670/20 που σε συνδυασμο τις ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ν4093/2012 εχουμε ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ >
  ΔΙΠΛΗ φορολογια εισοδηματων απο συνταξεις,ενεργεια που σε κανενα εισοδημα δεν γινεται ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ. Οι ανωτερω νομοι ουσιαστικα λενε ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ αν λαβετε αυξηση θα λαβετε μικροτερη συνταξη. Οι συνταξιούχοι που πλήττονται από αυτή την κράτηση Ε.Α.Σ είναι της κατηγορίας μεικτών συντάξεων 1.400,00€ έως 2.000,00€ όπου είναι η πλειονότητα των συντάξεων των συνταξιούχων αποστράτων.
  Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος 3865/10, που η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό να καταργηθεί .
  Oσο για τα δημοσιευματα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς "παραμυθιάζουν", ειδικά ο υπογράφων το άρθρο όπου βλέπει μάλιστα τις πληρωμές αναδρομικών άμεσα εκτελεστές από τον ΕΦΚΑ, για τέτοιο παραμύθι μιλάμε! Προσωπικά έχω δικαστική απόφαση για επιστροφή εδώ και δυο χρόνια σχεδόν, για τέτοια σβελτάδα μιλάμε.

   Διαγραφή
 2. Παραμυθάκι μου μη με μαλώνεις..........κλπκλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εκλογές έρχονται. Με τον ίδιο τρόπο πληρώστε
  Θα θα θα. Πάρετε ψήφο. Όταν.......τελειώσουν τα θα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ. ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ.ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γι' αυτά που άρπαξαν και αρπάζουν με τα ληστρικά μνημόνια κουβέντα. Περικοπές,φόροι ΄΄προσωρινοί΄΄ (ΕΝΦΙΑ,εισφ. αλληλεγγύης) που ε μ ε ι ν α ν...,φόροι με αναδρομική ισχύ (υποτίθεται αντισυνταγματικοί), άμεσοι φόροι(χαράτσια) και έμμεσοι φόροι δυσβάστακτοι(ακρίβεια, ρεύμα κλπ)ληστεία των αποθεματικών των ταμείων με οριζόντιο επιλεκτικό ¨ κούρεμα,΄΄ κατάργηση παροχών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη εμπορικοποίηση ιδιωτικοποίηση των παροχών όπως αμειβόμενα απογευματινά χειρουργεία, αύξηση εμπορικής τιμής φαρμάκων με παράλληλη μείωση της αποζημιούμενης ασφαλιστικής, επιδότηση μέσω του claw back των φαρμακοβιομηχανιών από τις τσέπες των ασφαλισμένων και φυσικά κ α ν έ ν α ς σεβασμός σε δικαστικές αποφάσεις που υποτίθεται ομνύουν... δημιουργώντας συνταξιούχους δύο ταχυτήτων ενώ τα έχουν αρπάξει από όλους. Θεσμοθέτησαν και την απαγόρευση δικαστικής προσφυγής αφού πρώτα ο Χ΄΄δάκης διαβεβαίωσε για καθολική καταβολή αναδρομικών. Για την ληστρική προσωπική διαφορά που υπόσχονταν να καταργήσουν, όπως για τον νέο δημοσιονομικό κορσέ της Ε.Ε. κάνουν τον κινέζο... Την ίδια κοπτοραπτική ετοιμάζουν και με την ΕΑΣ όπου μάλιστα θα αυξήσουν!!! την προσωπική διαφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ωραία πολιτική με κερδισμένους και χαμένους ενώ όλοι εχουν συνεισφέρει από τις αιματηρές περικοπές. Τώρα θα μειώσουν αναδρομικά και τις συντάξεις χηρείας με νόμο του Κατρούγκαλου(2016) έως και 50% προς δόξαν του Συντάγματος που απαγορεύει αναδρομική εφαρμογή νόμου δυσμενέστερου του υπάρχοντος. Και αν και έχουν καταβληθεί οι ανάλογες εισφορές, οπως στα δώρα και επιδόματα αδείας. Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης συνεχίζουν ακάθεκτα το λιβάνισμα, την παραπλάνηση, την αποσιώπηση και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα.Τα συγκοινωνούντα δοχεία της πολιτικής είναι εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή