Πυρκαγιές: Στρατιωτικές ασκήσεις στον Έβρο ως «ανάχωμα» σε εμπρηστές και αυτόκλητους σερίφηδες

Πυρκαγιές: Στρατιωτικές ασκήσεις στον Έβρο ως «ανάχωμα» σε εμπρηστές και αυτόκλητους σερίφηδες

Στόχος η καλύτερη επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών αλλά και η αποτροπή κακόβουλων ενεργειών, είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες - Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 5.700 στελέχη του Στρατού, 27 έως 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 411 μηχανήματα υπάγονται φέτος στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»

Σταύρος Ιωαννίδης

Τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο, με την ανάπτυξη μονάδων σε περιοχές υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα οι πυρκαγιές και να περιορίζεται ο κίνδυνος δολιοφθοράς ή εμπρησμού.

Η πυρκαγιά που έκαψε πάνω από το 50% της έκτασης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου και στοίχισε τη ζωή 18 μεταναστών στο χωριό Αβάντας Έβρου στα τέλη Αυγούστου του 2023, οδήγησε τα συναρμόδια υπουργεία (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας & Εθνικής Άμυνας) στην αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Έτσι, εκτός από την εκπομπή περιπόλων σε ολόκληρη την επικράτεια όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ασκήσεων στον Έβρο όταν διαπιστώνεται πως συντρέχει λόγος ανησυχίας. Η διάρκεια και το είδος της άσκησης θα καθορίζονται από τα επιτελεία σε συνεργασία με το εθνικό συντονιστικό με γνώμονα την καλύτερη επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών αλλά και την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών, είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Σε ό,τι αφορά στον Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις ασκήσεις θα συμμετέχει κατά κύριο λόγο προσωπικό του Δ’ Σώματος Στρατού και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα είναι μικρής κλίμακας δραστηριότητες στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των μονάδων.

Ανάχωμα στους αυτόκλητους σερίφηδες

Ταυτόχρονα, εκτός από την ταχύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων, η ισχυρότερη παρουσία του Στρατού αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της δράσης αυτόκλητων σερίφηδων και άτυπων πολιτοφυλακών που έκαναν την εμφάνιση τους στον Έβρο την περασμένη χρονιά και κυνηγούσαν μετανάστες με την πρόφαση ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Βασίλης Κικίλιας προγραμματίζουν επίσκεψη στην περιοχή εντός των επόμενων ημερών, ώστε να συναντηθούν με τις κατά τόπους διοικήσεις των στρατιωτικών μονάδων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΦΕΘΑ για δασοπερίπολα: Χιλιάδες στελέχη ΕΔ όπου κληθούν θα επέμβουν (BINTEO)

Η νέα δομή για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία τυπικά ξεκίνησε την 1η Μαΐου αν και τα πρώτα φαινόμενα εκδηλώθηκαν ήδη από τις αρχές Απριλίου, τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία η νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Η ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών) υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο συντονιστικό κέντρο και τις στρατιωτικές μονάδες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες στον συντονισμό των φορέων που έφερε στην επιφάνεια η κακοκαιρία «Daniel», το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη σύσταση της νέας διοίκησης με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της ανταπόκρισης των ενόπλων δυνάμεων. Εκτός, λοιπόν, από τα ειδικά τμήματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που δημιουργούνται στις μονάδες του Μηχανικού ανά την Επικράτεια, η ΔΙΚΑΦΚΑ θα παίρνει υπό τον έλεγχο της το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για όσο διαρκούν τα φαινόμενα αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περισσότερα από 5.700 στελέχη του Στρατού, 27 έως 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 411 μηχανήματα (προωθητές γαιών, εκσκαφείς, φορτωτές, ανατρεπόμενα οχήματα και πυροσβεστικά) υπάγονται φέτος στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαθεσιμότητες, ειδικά των πτητικών μέσων, αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου καθώς αποκαθίσταται σταδιακά μέρος του στόλου των ελικοπτέρων Chinook της Αεροπορίας Στρατού.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. ΟΙ αυτοκλητοι...σεριφηδες ειναι νοικοκυραιοι που δεν θελουν καουν οικογενειακως και να καταστραφουν οι πειρουσιες τους.Αντι να επηκυρηχθουν οι εμπρηστες κυνηγαμε τα υποψηφια θυματα τους επειδη αυτο ευχαριστει τους παραδοσιακους μας προδοτες που λατρευουν τους λαθρομεταναστες εμπρηστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αγιασει το στομα σου συναδελφε. Οι αυτόκλητοι σερίφηδες τους πείραξαν.Αυτό που λένε χώρα (ένα αχούρι ένας πολυχώρος στην ουσία , ΕΝΑ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ όπως το κατάντησαν) ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ ΓΙΑ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. Κι εγώ σε χωριό μένω ( στο βουνό για την ακρίβεια) και μεσ την νυχτα ακους ομιλίες ΣΕ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ. ΑΥΤΑ είναι τα χαίρια του γουρλομάτη και του κωλόπαιδου που έντεχνα προηγήθηκε για να φανεί καλός ο ψυχοπαθής γουρλομάτης.ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΛΟ.

      Διαγραφή
  2. Θα μηδιασει και το ποικιλοχρουν εριφιο. Ρε επιστήμονες που θα βρείτε το κόσμο για όλα αυτά που ονειρεύεστε? Θα πάρετε από Λέσχες, ΚΑΑΥ, πρατήρια, Επιτελεία, η μήπως θα καταργήσετε ΤΧΕ, ΔΑ, επάνδρωση φυλακιων, φύλαξη λιμένων, τραίνων, αεροδρόμια και σταματαω εδώ. Μήπως έχετε προσλάβει 7000 κόσμο για όλα αυτά και δεν μας το λέτε? Γιατί βρε δεν μας το λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιπολίες στρατιωτικών με οποιοδήποτε πρόσχημα (άσκηση ή άλλο) χωρίς νομοθετική κάλυψη των αρμοδιοτήτων τους και κανόνες εμπλοκής όταν φέρουν οπλισμό, είναι χαμένες εργατώρες και καύσιμα χώρια τον κίνδυνο σωματικών βλαβών από οπλισμένους εγκληματίες που δεν θα διστάσουν να ανοίξουν πυρ όταν δουν τα όπλα χωρίς να ξέρουν ότι έχουν δύο τροχειοδεικτικά αβολίδωτα στην αρχή και τέσσερα μπαγιάτικα από κάτω. Άσε που θα αθωωθούν κι από πάνω γιατί "κ. Πρόεδρε, ο πελάτης μου έφερε όπλο για την αυτοπροστασία του από άγρια ζώα και πανικοβλήθηκε όταν είδε τόσους οπλισμένους ένστολους να κατευθύνονται προς το μέρος του φωνάζοντας σε μια άγνωστη γλώσσα. Στη χώρα από όπου κατάγεται, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ένοπλης πολιτοφυλακής αλλά και στρατιωτικών ή αστυνομικών που δρουν παράνομα, απαγάγοντας πολίτες και ζητώντας λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Πολλές φορές δε σκοτώνουν τα θύματά τους όταν οι συγγενείς δεν πληρώνουν. Οι δικοί του συγγενείς είναι φτωχοί και μένουν σε μια επαρχία του Ισλαμιστάν, άρα δεν θα είχε καμμία ελπίδα αν τον έπιαναν όπως φοβόταν. Πυροβόλησε στα τυφλά και έτρεξε πανικόβλητος να κρυφτεί. Δυστυχώς, η σφαίρα βρήκε τον άτυχο Αρχιλοχία στο στήθος και τον άφησε νεκρό. Ο πελάτης μου είναι βαθύτατα λυπημένος και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο και τα τέκνα του φονευθέντος και εύχεται να μην βρισκόταν στη δεινή θέση που τον έφερε η μοίρα, η φτώχια και η διαφθορά στην πατρίδα του που τον ανάγκασαν να ξενιτευτεί για ένα καλύτερο αύριο. Εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη και ζητά την επιείκειά σας, ως θύμα μιας κακής συγκυρίας και των παραλείψεων των κρατικών λειτουργών που διοργάνωσαν πρόχειρα και ανεπαρκώς την επιχείρηση επιτήρησης των δασών ως στρατιωτική άσκηση". Όπως γράφει κι ο φίλος από πάνω, αν δεν θες αυτόκλητους σερίφηδες, πρέπει να έχεις αποτελεσματική αστυνόμευση και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παπαριες στο τετραγωνο απο μια φυλλάδα φερεφωνο του 41 τακατο της νεας μιζοκρατιας.

    Τους μακακες ψαχνουν να κανουν την δουλειά των αχρηστων υπολοιπων του δημοσιου και μαλιστα τζάμπα.

    Και αναλογως το ποσοστο που θα λαβει ο κουλης στις ευρωεκλογές, αντιστροφως αναλογα θα σας πηγαινουν αιμα μεσα στο κατακαλοκαιρο για να το παιξεις πυρισβεστης με προσχημα τις ασκήσεις...

    Οποτε κανόνισε τι θα ψηφίσεις, κι ας ελπισουμε να καταλαβες το λαθος σου στις εθνικές του 23.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τωρα που εχουν καεί τα πάντα πουλάνε εξυπνάδα. Μη στεναχωριέστε και φέτος στον Έβρο θα υπάρχει 100% επιτυχία. Δεν υπάρχει τίποτα να καεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να γίνουνε με πυρα οι ασκήσεις για να βάζουμε από μόνοι μας φωτιές ώστε να εκπαιδευτεί το στρατευμα και στην κατάσβεση. Μ'ενα σμπάρο δυο τρυγόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλη μια φορά που οι σχεδιασμοί γίνονται στο γόνατο. Με υποστήριξη μηδενική απ'τις αρμόδιες υπηρεσίες (πυροσβεστική και ολίγον αστυνομία,για τυχόν συλλήψεις εμπρηστών) παρά μόνο η στρατιωτική επίδειξη άνευ λόγου κ' αιτίας. Ένστολα δρώμενα στην ελλάδα της αρπαχτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τους αυτόκλητους σερίφηδες δεν ανησυχώ καθόλου. Έχουν οικογένεια και περιουσία να διατηρήσουν και να προστατεύσουν. Για τους αυτόκλητους "σωτήρες του έθνους" φοβάμαι παρά πολύ γιατί δείχνουν ζήλο και ζέση πέραν του κανονικού και αυτού που προβλέπεται,με ιδιοτελή κίνητρα ,εξώφθαλμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολη η σουργελοποίηση του λαμόγιοδημοσίου της βαλκανικής μπανανίας σε ένα άρθρο κάποιας φυλλάδας μπαταξιδων και σιχαμερών γλειφτρων, όπως και τα αφεντικά που τους πετούν τα νομίσματα στο πάτωμα για να τα μαζεύουν ο ραγιάδες! Ρε άι σιχτιρ από εδώ γκιτ ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι ανώτατοι στους Σχηματισμούς του Δ Σώματος, μην ξεχάσετε να κάτσετε ζωηρά προσοχή στον Υπουργό σας και να πείτε πολλές φορές το μάλιστα!! Εγώ για 15 Αυγ έχω κλείσει ήδη εισιτήρια για Μαλδίβες να την αύξηση του Κουλη, μην τολμήσει κανείς να μου πει να κάνω τον πυροσβέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιστι περιμενει κάνεις απο τον ΔΣΣ να κανει τίποτα διαφορετικό;;;;
      Τα καμωματα στα PzH 2000 και στα MLRS ακομα τα μνημονεύουν συνάδελφοι και κλαίνε.
      Οσοι ηταν τοτε, ακομα τα θυμούνται..

      Διαγραφή
    2. Θα είμαστε πολλοί μαζεμένοι εκεί. Μήπως να κάνουμε και μια βάση έτσι για αλλαγή? 😂

      Διαγραφή
  11. Σταχυολογω από άλλο αμυντικό μπλογκ και προσαυξανουμε στην Χ^ν (νιοστή)!
    "Κατά τα άλλα, αυτός ο ΥΕΘΑ Δένδιας το έχει τερματίσει! Δεν βάζει γλώσσα μέσα, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτει ότι η εφαρμογή της διπλωματικής γλώσσας στα θέματα αρμοδιότητάς του, ενίοτε φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Βγάζει βέβαια αρκετό γέλιο. Να ‘ναι καλά ο άνθρωπος που φροντίζει σε καθημερινή βάση να μη μένουμε από θέματα."
    Σε απλά ελληνικά η αναγκαστική καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, λόγω ολικής αλωπεκίας, θερμαίνει υπερβολικά τον εγκέφαλο με τα παραπάνω αποτελέσματα! ΛοΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γλωσσική "ασθένεια" από την οποία πάσχει ο κ.Δένδιας, όπως εύστοχα περιγράφεις στο σχόλιό σου ονομάζεται συνοπτικά "ακατάσχετη λογοδιάρροια"!!!

      Διαγραφή