Πραγματική αφαίμαξη – Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 9,5 δισ € από το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Πραγματική αφαίμαξη – Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 9,5 δισ € από το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Αλλαγές χωρίς ιδιαίτερη ελάφρυνση της παρακράτησης

Το ποσό των 9,5 δις ευρώ έχουν αφαιμάξει μέχρι στιγμής τα μνημόνια από τις υψηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις και βρίσκεται στο λογαριασμό Αλληλεγγύης γενεών που έχει συσταθεί στον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για το γνωστό «χαράτσι» της ΕΑΣ Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που επιβάλλεται σε κύρια και επικουρική σύνταξη και έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το χαράτσι που περικόπτει συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ, αναλογικά και ανάλογα με το ποσό της σύνταξης κυμαίνεται από 3%-16% για τις συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι στο ενδεικτικό δείγμα των 237 ατόμων η περικοπή της ΕΑΣ βάση πραγματικών στοιχείων φτάνει στο σύνολο των 4.899.445,61 από την μέρα που ξεκίνησαν οι περικοπές.

Το ύψος του συγκεκριμένου λογαριασμού σε ότι αφορά τις περικοπές των Συνταξιούχων φτάνει τα 9.500.000.000 (και αυτό με ανοδική πορεία)!

Ήδη το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά με ελάχιστες ελαφρύνσεις.

Στο τραπέζι συζήτηση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση κατά 50% της κράτησης και επιβολή σε όλο το ποσό της σύνταξης. Σήμερα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730 ευρώ, έχει παρακράτηση 6% ή 104 €.

Η σύνταξη λόγω της ΕΑΣ υποχωρεί στα 1.625 ευρώ. Με το νέο σύστημα, το ποσοστό της εισφοράς μειώνεται σε 3% και η κράτηση στο ποσό της σύνταξης περιορίζεται στα 51,9 ευρώ.

Επιβολή της ΕΑΣ από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που ξεπερνά το πλαφόν κάθε κλιμακίου.

Δηλαδή, σε σύνταξη 1.500 ευρώ, με κράτηση 3%, το ποσό είναι 45 ευρώ. Αν όμως η κράτηση επιβάλλεται μόνο στο ποσό που ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, δηλαδή μόνο στα 100 ευρώ, το ποσό της εισφοράς μειώνεται στα 9 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε χθες επιστολή στον Πρωθυπουργό και ζητά την κατάργηση της εισφοράς.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr - Αντώνης Βασιλόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

 1. Η ΕΑΣ είναι η χρυσή αγελάδα της εκάστοτε κυβέρνησης, ή κατά τους Ινδούς η ιερή αγελάδα. Ως εκ τούτου δεν την αγγίζει κανείς!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το άρμεγμα των συνήθων υποζυγίων του συστήματος του καζινοκαπιταλισμού συνεχίζεται αμείωτο. Η χρηματοδότηση των κερδών της ολιγαρχίας τόσο από την εκμετάλλευση της εργασίας όσο και από τους κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις, τροφοδοτεί παράλληλα αενάως τα δημοσιονομικά ελλείματα του μονίμως υπερχρεωμένου κράτους, τα οποία βαραίνουν πάντα τους αδύναμους αναπαράγοντας εκ νέου το φαύλο κύκλο. Για τους πολλούς και χρεωμένους μέχρι τα μπούνια και αγνώστου χ γενεάς περισσεύουν μόνο ψίχουλα και πενταροδεκάρες που η κυβέρνηση και τα δεκανίκια της βαφτίζουν παροχές... Αν λοιπόν καταργήθηκαν όπως ισχυρίζονται οι μνημονιακοί νόμοι,τι ακριβώς συνιστούν οι συνεχιζόμενες κρατήσεις- μειώσεις των συντάξεων των νόμων 3863/10, 3865/10,4024/11,4051/12, 4093/12; Ποια ουσιαστική (προς το καλύτερο) αλλαγή επέφερε στις παλαιές συντάξεις ο ν.4670/20 (Βρούτση) εν σχέσει με τον ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) αφού ο διπλός επανυπολογισμός επί κυβερνήσεως Ν.Δ. α ύ ξ η σ ε την προσωπική διαφορά που ΔΕΝ κατάργησε παρότι υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης συνεχίζοντας την αφαίμαξη των συντάξεων και την ομηρία των συνταξιούχων; Πόσες συντάξεις θα έχουν χαθεί για τους έχοντες υψηλή προσωπική διαφορά ό τ α ν αυτή μηδενιστεί, αν προλάβουν τις επερχόμενες ΄νέες μειώσεις δήθεν λόγω δημογραφικού;Ακόμα και το επίδομα κοροϊδίας (προσωπ. διαφοράς) το έχουν εκ του πονηρού αναλογικοποιήσει, ενώ μεσαία και χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν το 85% των φόρων. Πως είπε ο Χ΄΄δάκης το 2015 στον Σύριζα όταν ψήφισαν το ληστρικό μνημόνιο που μετά το ...κατήγγειλε: Κάντε το κτήμα σας... Κάποιοι έχουν ακόμα απορίες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο άδωνις έλεγε στον αυτιά μέχρι το φεβ θα το έχω φτιάξει στο λόγο μου . Έγινε ανασχηματισμός , μάλλον το ήξερε ότι θα αλλάξει, ήρθε η φεγγαρόλουστη στην αρχή είπε μέχρι την άνοιξη μετά άρχισε να λέει τέλος του έτους . Θα γίνει ανασχηματισμός θα φύγει και αυτή και θα έρθει ο επόμενος μέχρι μα φτάσουμε στις εκλογές και ή δεν θα προλάβουν ή θα κόψουν κανένα 10 ευρώ και σωθήκαμε όλοι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όχι άλλα παράπονα στο μεταξύ μας, δείξτε αυτό που ή δεν επιθυμείτε στην πράξη, κάλπη λέγεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς έτσι. Βαρέθηκα με την γκρίνια και στις εκλογές 41%

   Διαγραφή
 5. Και λίγα πληρώσαν οι συνταξιούχοι.Βγαίνει ο άλλος στα 50 στη σύνταξη και ζεί μεχρι τα 90 και θέλει να τον ταίζει το κράτος δηλ. ο φορολογούμενος για 40 χρόνια ενώ έχει δουλέψει και δώσει εισφορές 25 με 30 χρόνια το πολύ.Αν δε έχει και καμία άγαμη θυγατέρα για άλλα 50 χρόνια.Από την άλλη ένας νεός δεν μπορεί να βρεί δουλειά ούτε για 700 ευρώ γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη καθιστούν πανάκριβη την πρόσληψή του.Και μαντέψτε που πάνε όλες αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές, στον τεμπέλη που βγήκε στα 50 στη σύνταξη!! Και αυτό γιατί το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι διανεμητικό και όχι κεφαλαιοποιητικό όπως στις προηγμένες χώρες.
  Ομως οι συνταξιουχοι και άρα οι ψήφοι τους είναι πολλοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βάζεις και τους πιλότους των μαχητικών στην κατηγορία που αναφέρεις; Τότε κάτι δεν πάει καλά με σενα

   Διαγραφή
  2. Πες τον καημό σου, έλα πες τα να ξαλαφρώσεις εργατικέ μας νεανίσκε. Αν πάλι δεν σου αρέσει η χώρα, που της έβγαλες και γλώσσα, στρίβε τάχιστα δεν θα της λείψεις.

   Διαγραφή
  3. @ 01, 8:58:00 μ.μ. Τι αραδιαζεις βρε μπητλτζουους;

   Διαγραφή
  4. Ας είχες και εσύ μυαλό να πας στο στράτευμα, να βγεις στα 50 στη σύνταξη και να σε τα'ι'ζει το κράτος μέχρι τα 90 χρονών.Αλλα ήσουνα στόκος και θα δουλεύεις μέχρι τα 90.

   Διαγραφή
  5. 8:11:00, εσύ τί δουλειά έχεις με αυτούς και τους αναφέρεις;

   Διαγραφή
  6. 11:58:00, μυαλό χρειάζεται; Είσαι σίγουρος; Οι μισοί και παραπάνω είναι εκτός πανελλαδικών. Αυτοί τί χρειάζονται;

   Διαγραφή
  7. 1:47:00 εκτός πανελλαδικών αλλά έξυπνοι!!

   Διαγραφή
  8. @03, 1:47:00 μ.μ. Χρειάζονται να σου θυμίζουν ότι είσαι στόκος

   Διαγραφή
  9. Ανωνυμο, Ιουνίου 03, 2024 1:45:00 μ.μ.
   ακριβως την ιδια δουλεια που ειχες και εσυ για να κανεις το σχολιο

   Διαγραφή
 6. Αντί για την κατάργηση,κυκλοφορούν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν ως κοινή συνισταμένη τη διατήρηση του μέτρου που θα εισφέρει στον ΑΚΑΓΕ τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια ποσά
  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
  Οι ενωσεις αποστρατων και εν ενεργεια απλως υπαρχουν ,εχω και κοτερο παμε μια βολτα..ειμαι... συγγενης υπουργου(διαφθορα).
  Ανοιξε πολεμο/διαμαχη μεσα στην κοινωνια ο Μητσοτακης δινοντας επιδοματα και ΑΔΙΚΩΝΤΑΣ ΑΛΛΟΥΣ παραβιαζοντας το ΣτΕ και ΕΛ.ΣΥΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εν τω μεταξύ αγώνα πλύσης του "καμένου ήδη" εγκεφάλου μας κάνουν τα φερέφωνα, τα παπαγαλάκια και οι πέριξ αυτών δορυφόροι. Καθημερινά γράφουν βαρύγδουπους τίτλους και ευφάνταστα άρθρα με τα χιλιάρικα των αναδρομικών και με την ονειρική διευθέτηση στον εικονικό μέλλον της ληστείας ΕΑΣ. Μερικά εξ αυτών που γενικά και αόριστα "έρχονται": "Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της ΕΑΣ. (ήμουν νιος και γέρασα 😂 ), "Το Φθινόπωρο θα εφαρμοστεί το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της ΕΑΣ. (ποιο ακριβώς φθινόπωρο και γιατί όχι τώρα;😝 ), "Αναδρομικά: Έρχεται λύση – πακέτο" (ντελίβερι κανονικά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ακούσατε ακούσατε σήμερα στο θέατρο σκιών της γειτονιάς η παράσταση ο Καραγκιόζης ο Ψεύτης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή