Έρχεται μίνι ασφαλιστικό – Ποιους αφορά

Έρχεται μίνι ασφαλιστικό – Ποιους αφορά

Νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας με στόχο να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι

Του Κώστα Κατίκου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital ανάμεσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1. Διακανονισμός για τις περικοπές που δεν έγιναν στις συντάξεις χηρείας από ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο  χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Σύλλογος "Αξία" με κυβερνητικά στελέχη και με τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε να φέρουν πρόταση τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για να μην πέσει μεγάλο βάρος στις χήρες και τους χήρους από περικοπές που θα εφαρμοστούν για όσες 3ετίες καταβαλλόταν η σύνταξη χωρίς τη μείωση που προβλέπει ο νόμος. Ένα από τα σενάρια είναι να κουρευτούν οι αναδρομικές μειώσεις κατά 50% ή και ως 80% εφόσον η υπόλοιπη περικοπή πληρωθεί εφάπαξ.

2. Μειώσεις στις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις (ή άθροισμα κύριων συντάξεων) πάνω από τα 1.400 ευρώ και σε επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια στις κύριες συντάξεις θα προκύψουν έμμεσες αυξήσεις ως 50 ευρώ τον μήνα, ενώ στις επικουρικές είναι πολύ πιθανό η εισφορά να καταργηθεί.

3. Διορθώσεις στην απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία ώστε η ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους, να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

4. Ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ όσον αφορά τα επιδόματα ασθένειας, τα επιδόματα κύησης και λοχείας και τα έξοδα κηδείας. Στα επιδόματα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ενώ στα έξοδα κηδείας ένα ταμείο (του πρώην ΗΣΑΠ) δίνει 7.714 ευρώ που είναι και το υψηλότερο του ασφαλιστικού μας συστήματος. Ο νέος κανονισμός θα έχει τα ίδια ποσά για όλους του ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Οι παροχές που καταβάλλονται σήμερα είναι πολλών ταχυτήτων και με τον νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν και κάποιες θα αυξηθούν, διευκολύνοντας και τον ΕΦΚΑ στη χορήγησή τους όπως και στους ελέγχους που διενεργεί για τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

5. Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών χρεών από παλαιότερες εισφορές. Η διάταξη που εξετάζεται είναι να μην τιμολογούνται πλέον τα χρέη από εισφορές με βάση την εξέλιξή τους χρόνο με το χρόνο, αλλά τα χρωστούμενα από εισφορές, όσο παλιά και αν είναι, να τιμολογούνται με τη σημερινή αξία των εισφορών και εκεί επάνω να προστίθεται στα πρόσθετα τέλη με τις προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ για να αναζητήσει σήμερα τις οφειλές επαγγελματιών θα πρέπει να ανοίξει εκατοντάδες καρτέλες και να αναπροσαρμόζει τις παλιές εισφορές του 1990 ή του 2000 με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Με την προτεινόμενη διάταξη, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να υπολογίζει όλες τις παλιές οφειλές με βάση τις τρέχουσες εισφορές και σε αυτές να προσθέτεις τόκους και προσαυξήσεις.

Στο μίνι ασφαλιστικό θα περιληφθούν και ο αλλαγές που θα φέρει η εισαγωγή του δείκτη μισθών από το 2025 για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων μισθών και τον υπολογισμό νέων ανταποδοτικών συντάξεων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Προσεξτε τι αναφερει το φιλοκυβερνητικο δημοσιευμα που >
  >>Αντί για την κατάργηση<<,κυκλοφορούν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν ως >>κοινή συνισταμένη τη διατήρηση<< του μέτρου που θα εισφέρει στον ΑΚΑΓΕ τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια ποσά.
  Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ετοιμάσει ειδικό λογισμικό, έτσι ώστε οι συνάδελφοι συνταξιούχοι να μπορούν να ενημερωθούν για το ακριβές ποσό που έχουν καταβάλλει ως ΕΑΣ, άρα και για το ακριβές ποσό της διεκδίκησής τους. Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής στον Πρωθυπουργό. Τα στοιχεία των μελών – συνταξιούχων που εντάχθηκαν στον πίνακα που κοινοποιήθηκε στον κ. Μητσοτάκη, καθώς και τα ακριβή ποσά που τους οφείλονται, βρίσκονται στη διάθεση του Δικτύου.
  https://endisy.gr/wp-content/uploads/2024/05/20240530-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%97-%CE%95%CE%91%CE%A3-%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%91-23052024-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%98%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας για τις οποίες έχουν πληρωθεί κρατήσεις είναι του επαράτου Κατρούγκαλου γ ι α τ ί δεν τις καταργούν; Δεν κλέβουν στη ουσία τους συνταξιούχους πάλι; Οταν έχει προηγηθεί μια χρεωκοπία με τους ίδιους κύριους υπεύθυνους και ακολουθεί καταιγίδα περικοπών γιατί επιμένουν να μας πείσουν ότι η ιστορία αρχίζει από το 2015;Το ίδιο ακριβώς όπως με την προσωπική διαφορά που από την μία ...κλαίνε για τους συντ-χους θύματα του Σύριζα, από την άλλη κάνουν την κορόϊδα όταν τους υπενθυμίζουν ότι μιλούσαν για κατάργηση που δεν έκαναν εξαπατώντας άλλη μια φορά τους συντ-χους γιατί απλά τους β ό λ ε ψ ε ο Κατρούγκαλος ε ι σ π ρ α κ τ ι κ ά... Το παραδέχτηκε δημόσια στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ ο γ.γ. κοινωνικών. ασφαλίσεων Μηλαπίδης που είπε ότι δεν καταργείται γιατί δεν συμφωνούν οι δανειστές!!! Οταν έταζαν κατάργηση δεν το γνώριζαν; Τότε πως βγήκαμε... από τα μνημόνια; Παραμύθια παληά τους τέχνη κόσκινο... Ιδού από που προέρχονται οι αυξήσεις και τα επιδόματα πάσης φύσεως που δίκην αγαθοεργίας προβάλλουν ως κατορθώματα τους. Τα σενάρια και οι αυξομειώσεις των ποσών που σερβίρει κατά καιρούς ο Κατ'οίκον, θυμίζουν ακορντεόν... Ο.Κ. τα παντελόνια με τις μακρυές τσέπες τα φτιάξαμε. Είμαστε όλο ...Αυτιά για τα περαιτέρω... Η δημοσιογραφία της Χαλιμάς είναι πράγματι αχτύπητη και αΚατοίκητη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σε λίγες ημέρες θα έχουμε στα χέρια μας άλλη μια ευκαιρία, ας την αξιοποιήσουμε. (Οι κατοίκοι και οι διάφοροι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει ο σιτιστής τους).

  ΑπάντησηΔιαγραφή