Τελετή Επαναπατρισμού των Λειψάνων Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Τελετή Επαναπατρισμού των Λειψάνων Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Δένδιας: «Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός»

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, προκειμένου να υποδεχτεί τα οστά των εννέα Ελλήνων οπλιτών που επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο.

Τη διαχρονικώς ΙΕΡΗ υπενθύμιση ότι «Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός», την υπόσχεση ότι για την Ελληνική Πολιτεία συνεχίζεται ο αγώνας για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA όλων των αγνοουμένων νεκρών στρατιωτικών των μαχών της Κύπρου, αλλά και την εξαιρετικώς σημαντική επισήμανση ότι «όλοι είναι θανόντες εν πολέμω», καθώς επισήμως δεν είχε κηρυχθεί πόλεμος με την Τουρκία, υποδέχτηκε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, τα οστά των εννέα Ελλήνων οπλιτών που επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο.

Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ως εκπροσώπου και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρέστη στην τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων των εννέα Ελλήνων Οπλιτών από την Κύπρο, που άρχισε με την απόδοση τιμών και την τέλεση επιμνημοσύνου δεήσεως στη μνήμη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ.Χούπη, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή της επισήμου παραλαβής των λειψάνων των 15 Ελλήνων οπλιτών, ενώ στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των λειψάνων των έξι εξ αυτών, των οποίων οι συγγενείς επέλεξαν η ταφή τους να πραγματοποιηθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Στην πραγματοποιηθείσα τελετή υποδοχής στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης της στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο κ. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν «αγνοούμενους», να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ Πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει.

Σημειώνω ότι από το 1974 μέχρι την απόρριψη του «Σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, δεν υπήρξε ενέργεια διάνοιξης τάφων προς ταυτοποίηση νεκρών – αγνοουμένων, παρά την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 1981».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο και απευθυνόμενος προς τον Πρέσβη της Κύπρου επισήμανε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στην πατρώα γη.

Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των Πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα.

Δεν διαφεύγει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας το μεγάλο μάθημα της Ναυμαχίας των Αργινουσών, όταν οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές ναυάρχους τους, επειδή στην τρικυμία δεν ανέσυραν τα σώματα των νεκρών τους.

Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους Ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην Πατρίδα:

-Τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αλέξιο - Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Κλικ για μεγέθυνση:

Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του Ελληνισμού. Ασπίδα της Πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της.

Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους. Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης».

Επισημαίνεται ότι μετά την τελετή θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων στους τόπους καταγωγής των οπλιτών, από τους συγγενείς ενός εκάστου, σε συνεργασία με τους οικείους Σχηματισμούς.

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Έχουμε την ταπεινή γνώμη ότι συμμετοχή κάθε μεταπολιτευτικού κυβερνώντα, αποτελεί ένα είδος ιεροσυλίας απέναντι στους "ξεχασμένους" νεκρούς ήρωες της πατρίδας και στους συγγενείς τους. Θυμίζουμε τα 13 περιστέρια, την πιο εθνική αποστολή της παλιάς καλής ΕΥΠ - που κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό τα τελευταία χρόνια, λόγω της αναξιοπιστίας όλων των πολιτικών κυβερνήσεων μεταπολιτευτικά, εκτός ελαχίστων που γνώριζαν και μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς.." μόνο που σε αυτούς τους νεκρούς δεν βρίσκεις κανέναν "γόνο"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άρτος και θεαμα
  Με το ψαχνό δε βλέπω κατι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με τους ζωντανούς τι γινεται?
  Μάλλον θα πεθάνουν από πεινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή