Η γυναικοκτονία και τα οργανωτικά προβλήματα της ΕΛ-ΑΣ

Η γυναικοκτονία και τα οργανωτικά προβλήματα της ΕΛ-ΑΣ

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Η γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων ανέδειξε για άλλη μια φορά και τα οργανωτικά προβλήματα της ΕΛ-ΑΣ. Είχαμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά (με αφορμή και τη γυναικοκτονία της Καλλιθέας) ιδίως στα άρθρα μας με τίτλους «Άμεση Δράση: Ο μύθος, η πραγματικότητα και η ανάγκη «αναγέννησης» της ΕΛ-ΑΣ!» (Μάιος 2021) και «Οργάνωση ΕΛ-ΑΣ: Ο υδροκεφαλισμός και η απρόσωπη-ανεύθυνη αστυνόμευση!»(Απρίλιος 2022).

2. Είχαμε τονίσει, ότι σε περίπτωση ανάγκης ο πολίτης καλεί το Τμήμα. Από εκεί πολλές φορές τον παραπέμπουν στο 100 (Άμεση Δράση). Μερικές φορές γίνεται και το αντίστροφο. Κάποιος καλεί το 100 και τον παραπέμπουν στο Τμήμα. Σύγχυση, απογοήτευση και ταλαιπωρία! Στην εν λόγω περίπτωση έγινε το αδιανόητο: Ενώ ο πολίτης ήτανε στην Αστυνομία, του υπέδειξαν να πάρει ο ίδιος το 100 (sic), προκειμένου να τον «συνοδέψει» στην οικία του, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Αν τα περιπολικά ανήκαν στα κατά τόπους Α.Τ. η εντολή θα είχε δοθεί άμεσα από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας.

3. Γι΄αυτό πρέπει να πάμε σε αποκεντρωμένο σύστημα οργάνωσης και να κατανεμηθούν το προσωπικό και τα μέσα στα κατά τόπους Τμήματα. Καθημερινά θα αναφέρονται στο R/T Κέντρο οι περιπολίες και τα πληρώματα. Ο οικείος Διοικητής θα επιλέγει τους καλύτερους και θα αποκλείει τυχόν προβληματικούς, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει οδηγίες για τα ζητήματα της περιοχής (όπως κλοπές οχημάτων, φθορές δημόσιας περιουσίας, περιστατικά ενδοοικογενειακής ή εξωσχολικής βίας ή διακίνησης ναρκωτικών, διατάραξη κοινής ησυχίας, λειτουργία καταστημάτων κ.ο.κ.), πράγμα που είναι μάλλον ανεφάρμοστο σήμερα. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι παύει το απρόσωπο, αδιάφορο και ανεύθυνο της αστυνόμευσης. Η Διοίκηση του Τμήματος θα έχει την συνολική ευθύνη και θα αξιολογείται αναλόγως.

4. Ο εξορθολογισμός γενικά του οργανογράμματος με λιγότερες, ευέλικτες και αποκεντρωμένες δομές, ενοποίηση των Διευθύνσεων και Τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο, περιορισμό των κεντρικών και ενίσχυση των περιφερειακών και μάχιμων Υπηρεσιών επιτυγχάνει τον αναγκαίο συντονισμό, έλεγχο και ενότητα της προσταγής (clear chain of command) και εκτιμάται, ότι εξοικονομεί δύναμη και ενισχύει την αποτελεσματικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Κε Μπλάνη συμφωνούμε απολυτα σε όσα καταγράφετε. Δεν υπάρχει κάποιο αμφιλεγόμενο σημείο στα γραφόμενα σας και στηρίζονται και από την υπάρχουσα, έστω "νωθρή" νομολογία. Όμως για να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα υπάρχει μια λύση που πολύ φοβάμαι είναι λίγο ριζοσπαστική και η λύση ίσως έρχεται από παλιά και δη από την αναδιοργάνωση της Γερμανίας και των αστυνομικών δυνάμεων της, από τις αμερικανικές ΕΔ την δεκαετια 45-55. Και εξηγουμαστε, προφανώς η κατάσταση εχει φτάσει σε ανερματιστες διαδικασίες, η λύση ειναι το κλείσιμο στην κυριολεξία της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου της και η αναθεση σε ικανά άτομα και στελέχη (τεχνοκράτες των ΕΔ και ομολογουμένως εάν υπάρχουν ικανά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.που να έχουν κάποια μετεκπαίδευση στο εξωτερικο και κυρίως στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και επ'ουδενί της Ευρώπης διοτι απλώς είναι περισσότερο λαμόγια από εμάς) της αναδιοργάνωσης της αστυνομιας. Η πρόσκαιρη λυση στο κενό ασφαλείας είναι με προσωρινό ΠΔ της Βουλής (όπως ακριβώς στα μνημόνια) να δοθούν καθήκοντα εσωτερικής ασφαλείας σε μερος των ΕΔ με την μετονομασία τους σε στρατοχωροφυλακη ( βλέπε Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, Ουγγαρία, Ιταλία, Αμερική κλπ) μέχρι την πλήρη αναδιοργάνωση της αστυνομίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι ονειρεύονται καθήκοντα ασφαλείας. Περασμένα μεγαλεία.

      Διαγραφή
  2. Ισως μια αναθεωρηση του Νομου περι οπλοκατοχης-οπλοχρησιας ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ να βοηθουσε την κατασταση. Ειναι λιγο υποκριτικο οι νομοταγεις πολιτες να φοβομαστε για την ζωη μας και της οικογενειας μας απο παραβατικους που κυκλοφορουν ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ. Το να υποστηριζουμε πως η οπλοκατοχη ειναι περιττη επειδη υπαρχει η Αστυνομια ειναι σα λεμε το ιδιο για τους πυροσβεστηρες επειδη υπαρχει η Πυροσβεστικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγάλτε το στρατό για περιπολίες με περιστροφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ποιο αστυνομικό τμήμα μιλάμε; Βάρδια με δύο άτομα και τον ένα καταδικασμένο να περιμένει την απόταξη του.
    Να μην μιλήσουμε για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΑ ΣΕ ΤΙ ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ ΖΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΕΦΤΕΙ ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΟΡΜΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΧΜ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΘΡΩΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Μ Π Α Χ Α Λ Ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχουν διαλυθεί τα πάντα
    Δεν υπάρχει κράτος
    Το μητσοτακισταν δεν είναι κράτος είδα και στη βουλή που ειναι500 και δεν έχουν καρέκλα να καθησεου και στη προεδρία της δημοκρατίας που είναι 200 για ένα άτομο α τε δύο για να έχει και καμμια 15 άρια ο πακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι θέμα νοοτροπίας και κουλτούρας των αστυνομικών. Μακριά από τα επιχειρησιακά προβλήματα και τον κίνδυνο. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα. Αποδείχθηκε περίτρανα στην πρόσφατη δολοφονία.
    Ούτε οργάνωση ούτε τεχνολογική υποδομή. Αυτά είναι δικαιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επαναδημιουργία της Ελληνικής Χωροφυλακής στα πρότυπα της Γαλλικής Gendarmerie Nationale...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχετικα με την πρωτη ανακοινωση της Αστυνομιας που μιλουσε για ΄΄ανευρεση πτωματος γυναικας στους Αγ. Αναργυρους΄΄ ενδιαφερον θα ειχε να μαθουμε τι αποψη εχει ο στρατηγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι κοινωνικοπολιτικες συνθηκες δεν αποτελουν γενεσιουργο αιτια της εγκληματικοτητας; Ο αναλογος προσανατολισμος των κατασταλτικων μηχανισμων σε τι βαθμο συμβαλλει η αποτρεπει την εγκληματικοτητα; Πως ερμηνευεται το γεγονος της αυξανομενης εγγκληματικοτητας μ ε σ α στους μηχανισμους των σωματων ασφαλειας; Το προσωπικο των κατασταλτικων μηχανισμων πως εχει αναπτυχθει ως προσωπικοτητα με δεδομενη την ιδιαιτεροτητα ενος εκαστου; Καποια απο τα ερωτηματα που θα ηταν ενδιαφερον να τα απαντουσε ο στραηγος; Αλλα μαλλον τα ξεχασε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΄΄Εχω εντολη απο τον πρωθυπουργο να ανασυνταξω την Αστυνομια΄΄ ταδε εφη Χρυσοχοιδης στην ΕΡΤ1 σημερα 11-4-24 στην πρωινη εκπομπη. Δηλαδη μεχρι τωρα η Αστυνομια ηταν (και ειναι) περιπου δ ι α λ υ μ ε ν η.... Και πριν αλεκτωρ φωνησει ερχεται και η επιβεβαιωση δια χειλεων Κουλη σε πρωινη συνεντευξη στον ΑΝΤ1 (Παπαδακης,Αναστασοπουλου): ΄΄ευτυχως δεν εχουμε καθημερινα γυναικοκτονιες...΄΄ Χωρις σχολια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή