Αναφορά για Καθυστέρηση στην Επίλυση του Θέματος Ορίων Ηλικίας ΕΠΟΠ

Αναφορά για Καθυστέρηση στην Επίλυση του Θέματος Ορίων Ηλικίας ΕΠΟΠ

Αναφορά (1592/12-04-2024) προς τους υπουργούς: α) Εθνικής Άμυνας, β) Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και γ) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας την επίλυση του φλέγοντος θέματος αναφορικά με τα όρια ηλικίας του άρθρου 39 του Ν. 445/1974 των ΕΠ.ΟΠ., κατέθεσε ο βουλευτής Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Φραγκίσκος Παρασύρης.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής καταθέτει ως αναφορά την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών για την καθυστέρηση της επίλυσης του φλέγοντος θέματος αναφορικά με τα όρια ηλικίας του άρθρου 39 του Ν. 445/1974 και αιτείται απαντήσεων.

Οπως τονίζεται στην επιστολή (Επισυνάπτεται) το Δεκέμβρη του 2023 στην κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, καθώς το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς να συμπεριληφθεί το θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επειδή το εν λόγω ζήτημα απασχολεί χιλιάδες Μόνιμους Υπαξιωματικούς προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ., παρακαλούμε να μας ενημέρωσε για την πρόθεση των συναρμόδιων Υπουργείων για την επίλυση του ζητήματος όπως περιγράφεται αναλυτικά στην επισυναπτόμενη επιστολή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Ως Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ αισθανόμαστε την ανάγκη να σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό και την απογοήτευση όλων των Μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ, για την καθυστέρηση της επίλυσης του φλέγοντος θέματος αναφορικά με τα όρια ηλικίας του άρθρου 39 του Ν. 445/1974.

Δυστυχώς, τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους με την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α., δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος παρά τις δεσμεύσεις του πρώην Υ.ΕΘ.Α. κου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Δεσμεύσεις που έγιναν κατά την συνάντηση στη ΔΕΘ όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΜΕΝΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κο Δημήτριο Ρώτα,συναντήθηκε τόσο με τον πρώην ΥΕΘΑ όσο και με παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Εργασίας.

Την παραπάνω απογοήτευση από την αδυναμία επίλυσης του εν λόγω θέματος από τη Πολιτική Ηγεσία του ΥΕΘΑ, μετρίασε η ανακοίνωση του ιδίου Πρωθυπουργού κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου ο ίδιος δεσμεύτηκε για την επίλυση του κάνοντας ξεχωριστή αναφορά κατά το διάγγελμα του. Εν τέλει το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, το σημαντικό θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ εντός του νομοσχεδίου και δεν επιλύθηκε.

Εν συνεχεία και σε διάστημα ολίγων εβδομάδων κατατέθηκε και 2ο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του 1ου νομοσχεδίου και τη προαναφερθείσα δέσμευση του Πρωθυπουργού. Συνέπεια των παραπάνω ήταν για άλλη μια φορά η απογοήτευση 20 και πλέον χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών με τις οικογένειες τους, οι οποίοι αναλογίζονται δυσμενώς την αντιμετώπιση τους από τη πολιτεία παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί.

Με την ανατολή του τρέχοντος έτους καθότι βρισκόμαστε στον μήνα Φεβρουάριο και  χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του θέματος, επισημαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί με γνώμονα ότι οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες εισέρχονται στο 50ο έτος ηλικίας τους το έτος 2024 και αντιμετωπίζουν την έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτεπάγγελτη αποστρατεία σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 445/1974, με τις πράξεις αποστρατείας να εκδίδονται μέχρι και 6 μήνες νωρίτερα. Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω το χρονικό σημείο της τρέχουσας περιόδου κρίνεται επιτακτικώς κρίσιμο και δεν δύναται να παραταθεί παραπάνω η άμεση επίλυση του.

Επιπλέον, σε γενόμενο Κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι απαντήσεις που γνωστοποιούνται από την Πολιτική Ηγεσία δεν καλύπτει στο ελάχιστο το προσωπικό καθότι εμμένουν στο καθεστώς της «Επιτελική Μελέτης» για 5 συναπτά έτη, γεγονός που προβληματίζει εντόνως το προσωπικό, δεδομένου ότι προσφάτως η αντίστοιχη μελέτη Επιτελείου με το απαράδεκτο έγγραφο για το μέλλον του θεσμού που δημοσίευσε η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. περί κατ’ εξαίρεσης αξιολογήσεων στο ηλικιακό όριο των47 ετών. Έγγραφο για το οποίο δεν έγινε ποτέ επίσημη ενημέρωση προς το νόμιμο Θεσμικό Όργανο που εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς και χωρίς να έχει ληφθεί ποτέ υπόψιν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για το θέμα και ούτε έστω ζητήθηκε η συνδρομή της για την επίλυση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως ΥΕΘΑ και με την αναφορά σας από το βήμα της Βουλής ότι θα επιλυθεί το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών, έδωσε νέα πνοή αισιοδοξίας στο προσωπικό η οποία τείνει να μετριάσει την απογοήτευση των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, οι πρόσφατες επίσημες δηλώσεις σας σε ΜΜΕ αναφέρουν για την δημιουργία ενός νομοσχεδίου που θα αφορά κάποιες ρυθμίσεις σε θέματα στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευελπιστούμε να δοθεί πλέον ένα τέλος στην αγωνία των χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών. Σε αυτό το σημείο χρονικά ο χρόνος είναι εναντίον μας και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων κρίνεται επιτακτική ανάγκη.

Ευελπιστούμε ότι με την τοποθέτηση σας στο τιμόνι του ΥΠΕΘΑ θα δοθεί η απαραίτητη προσοχή και ο σεβασμός που οφείλει να έχει μια συνεπής και έμπειρη πολιτική ηγεσία απέναντι στο υφιστάμενο προσωπικό της και τις οικογένειές του.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Ο κάθε πικραμένος βουλευτές που είναι βάλτος από μια μερίδα συνάδερφων που είναι βολεμενοι κάνει ερωτήσεις και μιλάει και καλά για όλους χωρίς να ρωτήσουν ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλεος καλύτερα να μας διώξουν με τόσο παρακαλιτό. Δε βλέπουν ότι δε θέλουν να το αλλάξουν . Αν είναι να φύγουμε τουλάχιστο με αξιοπρέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εσυ θεωρείς ότι ένας άνθρωπος που έφαγε τη ζωή του στο στράτευμα να φεύγει με μειωνενη σύνταξη ψυχούλα το λες αυτό αξιοπρέπεια ;

      Διαγραφή
  3. Να τους δίνετε αντί μισθού ξηρά τροφή κονσέρβες ληγμένες γκορτζίλα .!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω Καταλανει υπερχου. ΕΠΟΠ που θέλουν να φύγουν με 600-700e δλδ με μειωνενη σύνταξη και που θα πάνε στα 50.Δλδ να πούμε ευχαριστώ για το ξεζουμισμα για να πάρουμε ψίχουλα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις μπερδευτεί φίλε μου καλέ.αν μας διώξει δεν παίρνουμε τίποτα ούτε σύνταξη.μονο αποζημίωση. Πρέπει να το καταλάβετε..μόνο αποζημίωση..χωρίς σύνταξη.συνταξη στα 62 θα πάρουμε σύμφωνα με το εφκα!!κ ψάξτε ότι σου λεω

      Διαγραφή
  5. Η μοναδική επαγγελματική ομάδα που δεν αφήνουν να γράψει τα απαραίτητα συντάξιμα χρόνια όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος,ένστολος και μη.Φυσικά και δε φταίνε τα υποκείμενα ,όπως και ούτε η πίστη στις στις υποσχέσεις των πολιτικών,οι οποίες όπως ξέρουμε όλοι αλλάζουν χωρίς καν να φυσά ο άνεμος.Και όλο αυτό το παρουσιάζουν ως φιλανθρωπία αν το αλλάξουν.Όχι! Δεν είναι φιλανθρωπία κ΄καλή διάθεση.Είναι δικαίωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαίωμα όλων η παραμονή ως τα 68

      Διαγραφή
    2. ΕΠ.ΟΠ ετών 67, μαχιμότατος. Καλά θέλετε και τα λέτε;

      Διαγραφή
    3. 10:18:00 δε μας είπες τι είσαι αγαπητέ, βαθμό κ' θέση, γιατί δε φαίνεσαι και τόσο ψημένος σε εξωτερικές εργασίες.

      Διαγραφή
  6. Σκέφτομαι κάτι άλλο.Αν ο Νικολάκης δεν ήταν ΥΠΕΘΑ,θα 'χε φάει πολύ κλούβιο αυγό και σάπια ντομάτα στη μούρη εκεί που θα περνούσε.Αυτός και τα τσιράκια που παριστάνουν τους διοικούντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 68 ΜΟΝΟ Ο ΣΜΠΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλο Σμπύρος και Σμπύρος, ποιος είναι τελικά αυτός ? πολιτικός? στρατιωτικός? τι είναι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή