Θητεία Γυναικών: Πρώτο βήμα με Δόκιμες Αξιωµατικούς–Πόσο θα υπηρετούν και με τι αποζημίωση–Όλο το σχέδιο

Θητεία Γυναικών: Πρώτο βήμα με Δόκιμες Αξιωµατικούς–Πόσο θα υπηρετούν και με τι αποζημίωση–Όλο το σχέδιο

Μοντέλο εθελοντικής θητείας κατά το φινλανδικό πρότυπο, ξεκινώντας από Δόκιμες Αξιωματικούς, εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Το σχέδιο για την εθελοντική στράτευση του ΥΠΕΘΑ ξεκινά από τις γυναίκες Δόκιμες Αξιωματικούς - Θα υπηρετούν 12+6 ή 9+6 μήνες - Θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση και επιδόματα

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΚΑΣΙΑΜΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 13/03/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το δημογραφικό έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα με τον αριθμό των κληρωτών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο για να υπηρετήσουν τη θητεία τους, με αποτέλεσμα η Αθήνα σε συνδυασμό με τη διαπίστωση πως ο εξ Ανατολών κίνδυνος όχι μόνο δεν πρόκειται να εκλείψει, αλλά θα γιγαντώνεται και αριθμητικά, να προσανατολίζεται πλέον όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, στην εθελοντική στράτευση των γυναικών. Σε πρώτη τουλάχιστον φάση και ανάλογα με το πώς θα είναι η ανταπόκριση των Ελληνίδων.

Ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, την οποία διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δήλωσε σχετικά με τη στράτευση των γυναικών: «Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει από το 1977. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών. Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού».

Η διάρκεια της θητείας τους

Στην παρούσα φάση οι γυναίκες αποτελούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη το 17%, όντας επαγγελματίες οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί από παραγωγικές σχολές. Ειδικότερα στην Πολεμική Αεροπορία το ποσοστό είναι γύρω στο 18%, στον Στρατό Ξηράς περίπου 9% και στο Πολεμικό Ναυτικό στο 19%. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία δεν υπάρχει καν σκέψη για στράτευση των γυναικών και παρά το γεγονός πως γυναίκες υπάρχουν ως επαγγελματικά στελέχη και πάλι το ποσοστό τους στον τουρκικό στρατό είναι κάπου στο 0,3%. Σε πρώτη φάση βέβαια, όπως επεσήμανε και ο υπουργός, θα μιλάμε μόνο για Δόκιμες Αξιωματικούς. Αυτό σημαίνει πως λόγω της ιδιαίτερης εκπαίδευσης που πραγματοποιούν (περίπου 4 μηνών ως Υποψήφιοι Έφεδροι Αξιωματικοί) η διάρκεια της θητείας τους είναι 12+6 μήνες ή 9 αν υπηρετήσουν σε παραμεθόρια περιοχή συν 6 μήνες μετά την ονομασία τους σε ΔΕΑ και για το υπόλοιπο της θητείας τους διαμένουν εκτός στρατοπέδου, σιτίζονται στις Λέσχες Αξιωματικών και λαμβάνουν τη χρηματική αποζημίωση που αντιστοιχεί στον βαθμό τους. Επιπλέον της αποζημίωσης αυτής, λαμβάνουν κατά περίπτωση το επίδομα παραμεθορίου περιοχής.

Σε εφεδρεία μέχρι τα 60

Με βάση το φινλανδικό μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει η Ελλάδα για τη θητεία προβλέπεται πως οι στρατεύσιμες θα έχουν μια καλή ευκαιρία να βρουν μια υπηρεσία που είναι ανταποδοτική και να ανταποκρίνεται στις δεξιότητές τους. Ανάλογα με τη δεδομένη εκπαίδευση, η στρατεύσιμη θητεία θα διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Έχοντας ολοκληρώσει την εθελοντική στρατιωτική θητεία, οι γυναίκες θα παραμένουν μέρος της εφεδρείας μέχρι να κλείσουν τα 60. Ενδέχεται να λάβουν εντολές να παρακολουθήσουν ασκήσεις επανεκπαίδευσης για τους ίδιους λόγους με τους άνδρες ομολόγους τους.

Η στράτευση των γυναικών δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς έχουν αποδείξει πως μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε αποστολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ όπου αν και υποχρεωτική η στράτευση, όπως και των ανδρών, η μόνη διαφορά είναι ότι η χρονική της διάρκεια είναι δύο αντί για τρία χρόνια.

Το σκανδιναβικό μοντέλο

Στη Φινλανδία της οποίας το μοντέλο θητείας η Ελλάδα επιθυμεί να αντιγράψει σε σημαντικό βαθμό οι γυναίκες δεν υπηρετούν υποχρεωτικά. Αυτό ωστόσο που σκέφτεται να υλοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την εθελοντική στράτευση των γυναικών, στη Φινλανδία το έχουν υλοποιήσει από το 1995, όπου οι γυναίκες μεταξύ 18 και 29 ετών έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν εθελοντικά τη στρατιωτική τους θητεία στις Αμυντικές Δυνάμεις ή στη Συνοριακή Φύλαξη. Οι γυναίκες γενικά υπηρετούν υπό τις ίδιες συνθήκες με τους άνδρες. Τα μη μάχιμα καθήκοντα στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων άνοιξαν στις γυναίκες το 1991. Ενώ υπήρξαν περίπου 800 αιτήσεις από Φινλανδές τον πρώτο χρόνο που τους επετράπη να υπηρετήσουν, η τελευταία περίοδος αιτήσεων για εθελοντική υπηρεσία γυναικών, που έληξε τον Ιανουάριο του 2023, έφερε 1.258 αιτήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

37 Σχόλια

  1. Το άρθρο βρίθει από αόριστο λόγιες και γενικότητες αναφορικά με τις απολαβές. Δηλαδή οι γυναίκες Δοκιμές θα λαβαίνουν όσο και οι άντρες? Δηλαδή 700 περίπου ευρώ? Περιμένουν με αυτές τις απολαβές να έρθει καμμία? Και αν έρθει για τα λεφτά αυτά θα είναι απελπισμένη. Αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά ο θεσμός ΔΕΑ πεπαλαιωμενος και πρέπει να καταργηθεί. Έχουμε επαγγελματίες στελέχη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο θεσμός ΔΕΑ είναι απαραίτητος για την εφεδρεία.Ξερεις ο ΠΟΥ πόσους κατώτερους Αξιωματικούς προβλέπει σε πολεμική σύνθεση σε μια μονάδα;;Τα επαγγελματικά στελέχη είναι οπλίτες, δεν είναι Αξιωματικοί.Οι σχολές εφέδρων Αξιωματικών βγάζουν πολύ λίγα άτομα και δεν γνωρίζουμε γιατί.Τους κόψανε από την οικονομική κρίση και μετά.

      Διαγραφή
    2. @ 14 Μαρ. 1:15:00: Έτσι ακριβώς!

      Διαγραφή
  3. Δηλαδη θα παρει γυναικες δοκιμες με 700 ευρωκαι ο στρατευσιμος διπλα θα παιρνει 10...παταει καλα ο δενδιας....πληρης διαλυση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γυναίκες θα είναι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΊ έφεδροι αξιωματικοί για να χρησιμοποιηθούν στην εφεδρεία.Δεν θα έχουν καμία σχέση με τον στρατευσιμο οπλίτη.Τα 700 ευρώ τα δίνουν για να ζήσουν στη διάρκεια της θητείας.Ενοικιο , φαγητό.Ο στρατεύσιμος οπλίτης τρώει και κοιμάται στη μονάδα.Ο μισθός του παρακρατειται για την τροφοδοσία του.

      Διαγραφή
    2. μετα το αποτυχημενο project να μπουνε γυναικες επαγγελματιες κ να γινει ο ΕΣ νυφοπαζαρο των αξιωματικων,τωρα προχωραμε σε ακομη πιο ανευθυνες προσληψεις και το νυφοπαζαρο συνεχιζεται.Θες Δενδια γυναικες? οργανωσε ταγματα θηλεων.Εξ ολοκληρου απο γυναικες.μονιμες εφεδρες κ οτι αλλο θες.να δουμε....

      Διαγραφή
  4. Ήδη έχουν μαζευτεί καμιά εικοσαρια στην πύλη κ παρακαλούν να μπούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι γυναίκες που υπηρετούν ήδη στα ΣΑ/ΕΔ, έχουν κάνει τα κουμάντα τους κ' έχουν πιάσει θέσεις μη μάχιμες, ή αποφυγή από χειρωνακτικές εργασίας με διάφορους τρόπους. Τι κάνει τον κο υπουργό να πιστεύει ότι αυτό θα αλλάξει.σε μια νύχτα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ισχύει κατά πολύ.Καθως και νεαροί Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από παραγωγικές σχολές.Μαρτυριες ανθρώπων που υπηρετούν σε μονάδες στη μεθόριο.Παραδειγμα όλοι οι στρατηγοί έχουν υπασπιστές νεαρούς υπολοχαγους και λοχαγούς.Ποτε αυτοί θα εκπαιδευτούν και θα "ψηθούν" σε μάχιμες μονάδες, αν από τώρα έχουν αραξει δίπλα στους στρατηγούς και στα μεγάλα επιτελεία και υπασπιστηρια;;;

      Διαγραφή
    2. 2:31:00, νυστάζεις όταν ξενυχτας και δεν καταλαβαίνεις τι λέει το άρθρο που σχολιάζεις

      Διαγραφή
    3. 12:31:00 μάλλον εσύ κοιμάσαι όρθιος και δεν καταλαβαίνεις τι απαντώ στο σχόλιο και συμπληρώνω και κάτι παραπλήσιο.Εκτος και αν δεν σε συμφέρει με αυτό που γράφω και προσπαθείς να με προσβάλεις.

      Διαγραφή
  6. Έχετε χαζεψει τελείως, ρουσφέτια με φυρες πολυτελείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φερε και χιόνι δενδια αλλιώς δεν δουλεύει το φιλανδικό μοντέλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το μυαλό του κ' τις συμβουλές των επιτελών του θα πάει θάλασσα στα βουνά,και βουνά στη θάλασσα,Γκόρτζος μ' άλλα λόγια.

      Διαγραφή
  8. Δηλαδή θα παίρνουν όλα τα επιδόματα και οι ΟΒΑ που τρώνε το λούκι τίποτα
    Ωραία μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με τούς προγραψαντες μάλλον θα έχει την ίδια επιτυχία με κάποιον που θα μας έκανε την "Δανία του νότου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν καταλαβατε, εννοει γυναικες με τον νεο νομο που ψηφισαν, γιαυτο τωρα ο κασ-λακης επιλεγει στρατοπεδο καταταξης ωστε να εχει πληρεστερη αποψη πως θα δουλεψει το φιλανδικο σχημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να δουμε ποσα προβλήματα θα λυσει η στράτευση των γυναικων......

    Οι μισθοι των μαθητων ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ ειναι ακομη στα 150 € ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγαινε κλάψε σε άλλο θέμα.

      Διαγραφή
    2. @12.06.00. Δεν θα παρω την αδεια σου για να γραφω σχολιο......

      Διαγραφή
    3. 3:14:00 π.μ Σε παρότρυνα κ' σε παρέπεμψα,δεν ήταν για άδεια ο λόγος.

      Διαγραφή
  12. Συνοψίζοντας,θα έχουμε αξκούς 5 κατηγοριών κ' φύλων,και στους όρχους πάλι κανείς καινούριος. Και ξανα-συνοψίζοντας, είμαστε ευρωπαίοι στην ηγεσία, αλλά ανατολίτες και στην προϊστορική εποχή στα πιο χαμηλά στρώματα των ΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Υπουργέ επειδή σας εκτιμώ και σας θεωρώ σοβαρό θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη ως προς την στράτευση γυναικών, να γίνει εθελοντική στράτευση των γυναικών στα πρότυπα των ανδρών με αποκλειστικο σκοπό την επάνδρωση θέσεων Δ. Μ μακρυά από γαμπρούς και νύφες όπως αυτό συμβαίνει, έτσι ώστε στελέχη παραγωγικών σχολών και κυρίως γυναίκες με κρίσιμες ειδικότητες και ηλικιακά σε νεαρή ηλικία κυρίως να είναι τηλεφωνητριες σε γραφεία ανωτάτων Αξκων ως υποψήφιες νύφες ενώ θα πρέπει τα γραφεία να στελεχωνονται από ικανά στελέχη άνδρες γυναίκες και όχι με βάση την ομορφιά και τα κάλλη να γίνουμε δηλαδή Ισραήλ, διότι στην Ελλάδα πάσχουμε από το φαινόμενο αγαπητικου της Βοσκοπούλας επιπλέον σας γνωρίζω ότι οι πρώτες εθελόντριες υπηρέτησαν επί τριάντα χρόνια σε επιτελικες θέσεις με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη υπερτίμηση του εαυτού τους και να διοικουν εμμεσος το Στράτευμα σε αντίθεση με άνδρες συναδέλφους που έτρεχαν από νησί σε Εβρο και τούμπαλιν για αυτό και οι Στρατιωτικές σχολές υποβαθμισθηκαν. Στρατός όπως Ισραήλ και όχι όπως μέχρι τώρα οι γυναίκες θεωρω ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερα σε ειδικότητες Δ. Μ και οι άνδρες να χρησιμοποιηθούν σε μαχιμες θέσεις. Για τις Στρατιωτικές σχολές σας γνωρίζω ότι πρέπει να αναβαθμίσουν διότι κινδυνευουν να απαξιωθουν επιπλέον και να πηγαινουν αμφιβολα άτομα εάν στο μέλλον πέσει επιπλέον η ελάχιστη βάση εισαγωγής καλύτερα να, επανέλθει το μοντέλο που ητο παλαιά εκτός Πανελληνίων εξετάσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια τα γραφετε , αλλα θα γινουν αυτα ποτε στην πραξη ?

      Εδω το ΥΠΕΘΑ δεν μπορει να επιλυσει βασικα πραγματα....

      Η στρατευση των γυναικων θα τα λυσει ολα αυτα ?

      Διαγραφή
    2. Έχετε σαλέψει παντελώς! Έχουν σωρευτεί πολλά στο τομάρι σου καημένε Έλληνα και πως να το αντέξεις. Περαστικά, τίποτα άλλο.

      Διαγραφή
    3. Έτσι 10.09, άργησες αλλά το εσκασες το παραμύθι. Εκτός πανελληνίων οι Στρατιωτικές Σχολές, για να ανέβει το επίπεδο, βεβαίως βεβαίως

      Διαγραφή
  14. Φίλε βεβαιως και να αλλάξει αλλά όχι με κατώτερου επιπέδου εξετάσεις όπως παλαιότερα αλλά να υπάρχει όχι μόνο η επαγγελματική αποκατάσταση ως στόχος αλλά και η αγάπη προς την πατρίδα τέλος γιατί κύριε Υπουργέ οι εθελοντικές δεν επανδρωνουν επιστρατευομενες μονάδες μετά την αποστρατεια τους και γιατί δεν μετέχουν στην εφεδρεία; ναι μεν δικαιώματα. αλλά και υποχρεώσεις σε αντίθεση με τους όμοιο βαθμούς από στρατευομένους άνδρες γιατί γίνεται αυτό ενώ στα υπόλοιπα είμαστε ίσοι, να συμπεριληφθουν και αυτές στην εφεδρεία κανονικά άμεση εφαρμογή κύριε Υπουργέ των ισχυουσων με τους άνδρες γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε 12:42 με ελάχιστη βάση εισαγωγής το 12 και ίσως παρακάτω το λες σωστό δηλαδή εάν πέσει στο 8 γιατί εισαχθεντες μιλάμε; για μαθητές που θα γράφουν το όνομα τους και θα περνάνε υπάρχει και η λύση για περισσότερους από την Σ. Μ. Υ να περνούν με εξετάσεις φυσικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Στρατιωτικές Σχολές δεν είναι μόνο οι Σχολές του Στρατού. Υπάρχει Σχολή Υπαξιωματικών με βάση 4000 μόρια πάνω από Σχολή Αξιωματικών. Πολλά πρέπει να αλλάξουν για να ενδιαφερθούν καλοί μαθητές για τις Σχολές του Στρατού. Σίγουρα όχι ο τρόπος εισαγωγής.

      Διαγραφή
  16. Θητεία, αντίστοιχη με τους άνδρες μόνο που δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά, εθελουσία όχι αλλά γαλόνια γεμίσαμε το μόνο που θα πρέπει να τους δοθουν μόρια ανάλογα με την ειδικότητας τους για πρόσληψη στο δημόσια αργότερα επιπλέον να σταματήσει το φαινόμενο των αθλητών για απονομή βαθμών στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ητο καλύτερο να απορροφηθουν αυτοί οι πρωταθλητές ως καθηγητες φυσικής αγωγής σε σχολεία προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες απο ότι θα προσφέρουν στο Στράτευμα, επιπλέον δεν μπορεί να υπηρετούν καθότι έχουν και άλλες υπηρεσίες που το κράτος τους προσφέρει βενζινάδικα ΠΡΟΠΟ κ. α ήμαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΕΑ να τους κάνω τι; Με εμπειρία 12 μηνών άνευ σχολής να τοποθετηθούν σε θέση ευθύνης στον πόλεμο;;;;;;;;;
    Έχουνε στελέχη υπαξιωματικών από σχολή και μη ,με εμπειρία που μπορούν να αναλάβουν.
    Υπολοιπομαστε σε βασική μάχιμη εκπαιδευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εθελουσία στράτευση στην αρχή και μετά να εξετασθεί η πιθανή υποχρεωτική σε βάθος χρόνου, με κίνητρο μετά το τέλος της θητείας απονομή ειδικοτητας και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, που θα τους είναι χρήσιμο για την εργασιακή τους αποκατάσταση στο μέλλον δηλαδή μια εποικοδομητικη θητεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάντε όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι αλλοδαπούς εν δυνάμει στρατιωτικους. Μπορεί ο κάθε ένας να βοηθάει με οποιοδήποτε τρόπο τη πατρίδα αν υπάρχει μια όμορφη τακτική σχέση με το στρατό. Ακόμα και σαν συλλογή πληροφοριών ο καθένας από το πόστο που βρίσκεται. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα πραγματικά και να νιώθουν όλοι ότι βοηθούν με κάποιο τρόπο το έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή