Ένοπλες Δυνάμεις: Κονδύλι 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο για όσους παίρνουν μέρος σε αποστολές

Ένοπλες Δυνάμεις: Κονδύλι 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο για όσους παίρνουν μέρος σε αποστολές

Έκτακτη ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των αυξήσεων που προβλέπονται στο προϋπολογισμό και στο νέο μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΠΗΓΗ: tanea.gr

Οι συγκεκριμένες εισοδηματικές ενισχύσεις, ωστόσο, δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα αφορούν μόνο όσους παίρνουν μέρος σε αποστολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό για τα επιδόματα αυτά θα κινηθεί σε 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε συζητήσεις τα υπουργεία Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να αποφασιστεί το τελικό ποσό και ο τρόπος που θα καταβάλλεται, αλλά και ο χρόνος έναρξης της πληρωμής του, ο οποίος αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει το υπουργείο Άμυνας για τον δημοσιονομικό χώρο των 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, πλέον των αυξήσεων και άλλων επιδομάτων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα επιδόματα αυτά θα αφορούν όλους τους Κλάδους και τα στελέχη, αρκεί αυτά να λαμβάνουν μέρος σε αποστολές.

Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους και δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσει σε αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και, γενικότερα, στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, καθώς έχει καταγραφεί τάση φυγής στελεχών, κυρίως από το Ναυτικό.

Αυξήσεις

Από την άλλη πλευρά, πέραν των δημοσιονομικών περιθωρίων, πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι με το νέο μισθολόγιο, μαζί με τα επιδόματα που θεσμοθετήθηκαν, η μεσοσταθμική αύξηση στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της αύξησης μισθών στον δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, πέρα από τη γενική αύξηση, παρεμβάσεις έγιναν σε δύο ακόμα επιδόματα, δηλαδή σε αυτό του επιδόματος ευθύνης (από 39 έως 715 ευρώ) και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (από 150 έως 500 ευρώ για άγαμους και έως 630 ευρώ με παιδιά).

Αντίστοιχες αναπροσαρμογές έγιναν και στα σώματα ασφαλείας (μικρότερα ποσά), ενώ υπήρξε αναπροσαρμογή επιδόματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Ποιο νέο μισθολόγιο? Ακόμη και οι κυβερνώντες παραδέχθηκαν ότι απλά ήταν μια προεκλογική πλάκα! Σανόόόό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πότε πήραμε περισσότερα; οι εκπαιδευτικοί πήραν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 22 κ το μισθολόγιο τους είναι +150€ καθαρά το λιγότερο. Εμείς ακόμα με το ΠΔ του 1993 είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό δεν ήταν νέο μισθολόγιο, αλλά αυξήσεις στα μισθολογικά κλιμάκια και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, λόγω της καλπάζουσας ακριβείας. Δυστυχώς όμως οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν ικανές να ανακόψουν την μείωση της αγοραστικής δύναμης, λόγω του πληθορισμου που μόνο στα τρόφιμα είναι 6%, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις! Αν σε όλα αυτά βάλω ότι μέρος των στρατιωτικών υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους με ότι αυτό συνεπάγεται, τότε δεν μιλάμε για αυξήσεις, αλλά για πραγματικές μειώσεις. Αλήθεια τα έξι εκατομμύρια που λένε, που θα προφτάσουν για καλύψουν τις αμοιβές όσων συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό? Τι θα μείνει από αυτά τα πενιχρά έσοδα για τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε αποστολές μετά τις κρατήσεις και τον φόρο εισοδήματος? Μπιχλιμπιδια για ιθαγενείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήραμε ότι πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα λιγότερα.. το επίδομα ευθύνης ξεκινά από 30€ και με το 30% έγινε 39€.. στο δημόσιο ήταν 290 και με το 30% έγινε 377€... Η διαφορά χαώδης.. αλλά εμείς ειδικό μισθολόγιο και παντού 24/7...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έδωσαν τόσα πολλα ,που φέτος η ΣΣΕ θα έχει βάση 11000 μόρια και με τις μισές θέσεις κενές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όποιος ακόμα πιστεύει ότι σε αυτό το κάτι σαν χώρα υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ομαλότητας, να πάει να κοιταχτεί σε ψυχίατρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι καλά που έχουμε και νομική κάλυψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή