Πώς και πότε θα «σβήσει» η προσωπική διαφορά σε συνταξιούχους-απόστρατους (ΠINAKEΣ)

Πώς και πότε θα «σβήσει» η προσωπική διαφορά σε συνταξιούχους-απόστρατους (ΠINAKEΣ)

Εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους θα έχουν από το 2025 ως και το 2027 σχεδόν οι 450.000 από τους 800.000 συνταξιούχους που έχουν μείνει με υπόλοιπο διαφορών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 70 ευρώ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 05/02/2024 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Από το σύνολο των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που «απέκτησαν» τη θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου, πάνω από 400.000 έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν στο 100% αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις που πήραν για το 2023 και το 2024.

Οι υπόλοιποι εξακολουθούν μεν να διατηρούν προσωπική διαφορά, αλλά το ποσό σε σχέση με την αρχική διαφορά έχει κουρευτεί από 45% ως και 98% λόγω του δεύτερου επανυπολογισμού και λόγω των αυξήσεων στην εθνική και ανταποδοτική τους σύνταξη.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκαλύπτει σήμερα με έγκυρους και επίσημους πίνακες για όλα τα ταμεία, το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις που διατηρούν ακόμη μικρό ή μεγάλο υπόλοιπο από αυτή την… κληρονομιά του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο βραχνάς της προσωπικής διαφοράς αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν έρθει ο νόμος 4387/2016. Με τον νόμο αυτόν η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στους περισσότερους βγήκε μικρότερη. Για να μη γίνουν όμως μειώσεις θεωρήθηκε ότι η μείωση αποτελεί μέρος της σύνταξης και ότι θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά από την παλιά σύνταξη, μέχρι να ισοφαριστεί με τις αυξήσεις που ήδη αρχίζουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι. Πριν τις αυξήσεις μεσολάβησε η βελτίωση του επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης βάσει του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Με τον δεύτερο επανυπολογισμό αλλά και με τις αυξήσεις 7,75% για το 2023 και 3% για το 2024, σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι έχουν απαλλαχθεί από το βραχνά της προσωπικής διαφοράς. Απομένουν όμως άλλοι 780.000, με 800.000 συνταξιούχοι που βλέπουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Από αυτούς οι 450.000 θα τη δουν να καταργείται με τις επόμενες αυξήσεις στα έτη 2025, 2026 κα 2027.

Με μια μέση αύξηση 30 ως 35 ευρώ το χρόνο, οι συνταξιούχοι που έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς ως 95 ευρώ, θα την μηδενίσουν σε 1 ως 3 χρόνια.

Αρκετοί όμως που έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο από την προσωπική διαφορά (π.χ. 140 ευρώ, ή 250 ευρώ) θα περιμένουν ως και 9 έτη για να μηδενιστεί η διαφορά, εκτός αν στο μέλλον αποφασιστεί να γίνει ένα οριζόντιο κούρεμα της προσωπικής διαφοράς για να δουν πιο γρήγορα πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους.

Οι αυξήσεις που θα χρειαστούν, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι για να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά είναι:

1. Αύξηση ενός έτους για όσους παίρνουν εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.200 ευρώ με υπόλοιπο διαφοράς ως 35 ευρώ.

2. Αύξηση ενός έτους για όσους παίρνουν εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 861 ευρώ με υπόλοιπο διαφοράς ως 15 ευρώ.

3. Αυξήσεις δύο ετών για όσους παίρνουν εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 800 ευρώ με υπόλοιπο διαφοράς ως 50 ευρώ.

4. Αυξήσεις τριών ετών για όσους παίρνουν εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.500 ευρώ με υπόλοιπο διαφοράς 120 ως 130 ευρώ.

5. Αυξήσεις έξι ετών για όσους παίρνουν εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.250 ευρώ με υπόλοιπο διαφοράς 212 ευρώ.

Ήδη με τις αυξήσεις του 2024 μηδένισαν την προσωπική διαφορά περίπου 100.000 συνταξιούχοι, και πήραν μικρή μεν αλλά καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Στους πίνακες των συντάξεων και των προσωπικών διαφορών των παλαιών συνταξιούχων με 35 ως 40 έτη ασφάλισης που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» φαίνεται ότι πολλοί συνταξιούχοι έχουν μηδενίσει ήδη την αρχική προσωπική διαφορά σε τρία στάδια:

α) στον επανυπολογισμό σύνταξης με τον νόμο 4670 (νόμος Βρούτση),

β) με την αύξηση 7,75% του 2023 και,

γ) με την αύξηση 3% για το 2024.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αύξηση στις συντάξεις μήπως θα έπρεπε να υπολογίζεται και επί της προσωπικής διαφοράς;

Κατά μια άποψη η αύξηση θα έπρεπε να υπολογίζεται σε όλο το ποσό σύνταξης, δηλαδή σε εθνική, ανταποδοτική σύνταξη και στην προσωπική διαφορά, διότι η προσωπική διαφορά είναι τμήμα της αρχικής σύνταξης, ενώ συνυπολογίζεται και στον φόρο εισοδήματος.

Θα έπρεπε λοιπόν από τη στιγμή που θεωρείται εισόδημα, να υπόκειται και σε αυξήσεις όχι μόνον σε φορολογία. Αν υπολογιζόταν η προσωπική διαφορά στην αύξηση της σύνταξης, τότε ο μηδενισμός της θα ερχόταν πιο σύντομα. Από την άλλη πλευρά όμως, το ότι η προσωπική διαφορά είναι εκτός αύξησης, έχει και τα παράπλευρα «οφέλη» καθώς εξαιρείται από την κράτηση της εισφοράς ασθένειας 6%, ενώ δεν συνυπολογίζεται στο ποσό σύνταξης που υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ από τα 1.400 ευρώ και άνω.

Μόνιμο επίδομα ως 200 ευρώ, μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά

Οι συνταξιούχοι που μετά από κάθε ετήσια αύξηση θα συνεχίσουν να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς και άρα δεν θα παίρνουν καθόλου αύξηση στη σύνταξη, θα λαμβάνουν το ειδικό επίδομα προσωπικής διαφοράς που ήδη καταβάλλεται για δυο έτη (2023 και 2024) σε όσους έχουν συντάξεις προ φόρου ως 1.600 ευρώ και παρά την αύξηση δεν καταφέρνουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά.

Το επίδομα θα συνεχιστεί για όσα έτη χρειαστεί μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά και από τον τελευταίο συνταξιούχο.

Τα 200 ευρώ που είναι η υψηλότερη κλίμακα που δόθηκε φέτος σε όσους έχουν σύνταξη με προσωπική διαφορά ως τα 800 ευρώ, ισοδυναμούν με μηνιαία αύξηση 17 ευρώ, τα 150 ευρώ που πληρώθηκαν όσοι έχουν σύνταξη από 800,01 ευρώ ως 1.100 ευρώ, ισοδυναμούν με μηνιαία αύξηση 12,5 ευρώ και τα 100 ευρώ του επιδόματος που πληρώθηκαν όσοι έχουν σύνταξη από 1.100 ως 1.600 ευρώ ισοδυναμούν με μηνιαία αύξηση 8 ευρώ.

Όσο όμως θα μειώνονται οι συνταξιούχοι που μένουν με προσωπική διαφορά, θα πρέπει το επίδομα να αυξάνεται, ή να καταβάλλεται και σε συνταξιούχους πάνω από τα 1.600 ευρώ . Η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει λοιπόν είτε το ποσό του επιδόματος, είτε τους δικαιούχους (από τα 1.600 ευρώ και άνω) για την επόμενη χρονιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς και πότε «σβήνει» η προσωπική διαφορά-παραδείγματα

Με μια μέση ετήσια αύξηση 3% για τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι που έχουν υπόλοιπο θα καταφέρουν να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά από το 2025 ως το 2027.

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχοι γήρατος του Δημοσίου-Απόστρατοι με 35 έτη, παίρνουν σήμερα κατά μέσο όρο 1.057 ευρώ ανταποδοτική και εθνική σύνταξη προ φόρου με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 94 ευρώ, ενώ η αρχική ήταν 256 ευρώ. Με μέση ετήσια αύξηση γύρω στα 32 ευρώ θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά το 2027.

2. Συνταξιούχοι γήρατος του ΙΚΑ με 35 έτη, παίρνουν σήμερα κατά μέσο όρο 1.169 ευρώ ανταποδοτική και εθνική σύνταξη με μηδενικό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς  γιατί την εξάλειψαν ήδη με τις αυξήσεις.

3. Συνταξιούχοι γήρατος της ΔΕΗ με 36 έτη, παίρνουν σήμερα κατά μέσο όρο 1.394 ευρώ ανταποδοτική και εθνική σύνταξη, με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 33 ευρώ από 255 ευρώ που ήταν αρχικά. Με μέση ετήσια αύξηση 42 ευρώ θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά το 2025.

4. Συνταξιούχοι γήρατος του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με 36 έτη, παίρνουν σήμερα κατά μέσο όρο 814 ευρώ ανταποδοτική και εθνική σύνταξη, με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 247 ευρώ από 370 ευρώ που ήταν αρχικά. Με μέση ετήσια αύξηση 24 ευρώ θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά το 2034.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

 1. Η πρεμουρα του Α-Κατικητου ειναι να αποδειξει οτι δεν τρεχει και τιποτα αν δεν παρεις ΠΟΤΕ αυξηση, διοτι ουτως η αλλως με το νομο ΔΕΝ την δικαιουσαι... Το πολιτικο ψευδος και η εξαπατηση των ιδεολογικων του αφεντικων, αποσβενυται μεσω της αριθμολαγνειας και του καζουισμου (λεπτομερειας) επιπεδου τριχας κατσαρης.Φυσικα ΔΕΝ εξηγει γιατι ο νομος του (τρισκαταρατου) Κατρουγκαλου που β ο λ ε ψ ε τους επομενους καπαδοκες του ιερατειου, Βρουτση και Χατζηδακη διατηρηθηκε εν ισχυ απο τον εν αντιπολιτευση ευρισκομενο το 2018 και ομνυοντα σφοδρα στην καταργηση του Μητσοτα-Κουλη. Βεβαιως τα σοβαρα πολιτικα συμπερασματα δεν ειναι για το αναστημα του Α-Κατικητου, θυμιζοντας το παιδαγωγικο τρυκ που χρησιμοποιειται για τον κατευνασμο του κλαματος ενος μωρου μεσω της αποσπασης της προσοχης και της ενασχολησης με παιχνιδια.Σαν αυτα που του εχουν αναθεσει επαγγελματικα. Οτι ακριβως ταιριαζει στο αναστημα του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θαρρω πως ολοι σβηνουμε απο τον Α-Κατικητο ποθο να σβησει η προσωπικη διαφορα. Μεχρι να συμβει το ποθητο θα ειμαστε ολο ΑΥΤΙΑ.Μπας και το 3022 μ.χ. δουμε ουρανο. Εις δοξαν του υιου(ονοματα δεν λεμε καθοτι προληπτικοι..) Και για να λεμε και του αομματου το δικηο, ο τρισκαταρατος(Κατρουγκαλος) δικαιωθηκε δις απο την ΝΟΥ ΔΟΥ!!! Αφενος με την διατηρηση του νομου και τον εμπλουτισμο του ελεω Βρουτση και Χατζηδακη, αφετερου με την υιοθετηση της θεσης του για τους ελευθερους επαγγελματιες. Ενω εξοβελιστηκε στο πυρ το εξωτερον απο το κομμα του(ΣΥΡΙΖΑ)!!! και λοιδωρηθηκε απο τους ελευθερους (υποτιθεται..) επαγγελματιες, οι οποιοι στη συνεχεια λοιδωρηθηκαν δια της ευγενικης αφαιμαξης αμεσως μετα την εκλογικη νικη, απο την κυβερνηση του Κουλη που την στηριξαν πασει δυναμει... Μαγικα πραγματα συμβαινουν σ αυτον τον τοπο. Αλλα αυτα ταχει η π ε λ α τ ε ι α...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είναι μόνο η προσωπική διαφορά είναι καί οι διάφορες ΕΑΣ καί επιπλέον ΕΑΣ πού εφαρμόζονται με ηλικιακά κριτήρια σέ ανθρώπους πού τούς στιβατε καί τούς σακατεβατε 30 χρόνια στις ειδικές Δυνάμεις με την δικαιολογία ότι θά φύγετε νωρίς, καί μετά 30 χρόνια τούς είπατε μαλακες σάς κοροϊδεύαμε,ας προσεχατε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η παίζει το παιχνίδι του κ λέει αρλούμπες, γιατί μας θεωρεί μακακες ακόμα, (κρίμα που δεν τον πρότειναν για Ευρωβουλευτή τον κατικα, με τις τόσες προσπάθειες νομης, που βαράει), είτε είναι άσχετος, αν δεν ξέρει ότι αν μεταβληθεί ένας παράγων, πχ ΕΑΣ, επανεμφανιζεται πάλι προσωπική διαφορά η μεγαλώνει η υπάρχουσα κ φτου πάλι από την αρχή, να περιμένεις μηδενισμό στο διηνεκές. Τόσο λοιπόν αναξιόπιστος, πιστός του κυβερνοχορτου, μόνο, είναι ο κύριος, που προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και θα πρέπει να πούμε και ευχαριστώ για όλα αυτά που γράφετε ή μήπως πρέπει να βρεθεί μία λύση διαφορετική;
  Διότι αν περιμένουμε το 2027 -2034 ,ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι τότε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ?ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η ΠΡ.ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΥΣ,ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Eγω προσωπικά έχω 290 ευρώ προσωπική διαφορά. Ας μου πούνε ποτέ θα μηδενίσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για να δει κανεις το μεγεθος της (οιωνει) διαχρονικης εξαπατησης στους συνταξιουχους απο τις κυβερνησεις, αρκει να σκεφθει πως την αναπροσαρμογη της ουτως η αλλως κλεπτοκρατικης και (υποτιθεται) προσωρινης (εδω γελαμε ασυστολα) ΕΑΣ σκοπευουν να την κατανειμουν ΟΧΙ μονο ως (δηθεν) αυξηση στη συνταξη, αλλα και ως αυξηση στην προσωπικη διαφορα!!! Ετσι για να θυμηθουμε οτι την ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ο Κατρουγκαλος ο οποιος την παρελαβε απο τους προκατοχους του και υποτιθεται ιδεολογικους αντιπαλους του ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣ και εσχατως ειχε αναλαβει το λιφτινγκ και τον εξωραισμο ο ετερος ΓΡΑΦΙΚΟΣ ο Αδ-ΟΝΕΙΔΟΣ ο οποιος μαλιστα ανακαλυψε και ΑΔΙΚΙΕΣ!!!(εδω σκαμε απο τα γελια) .Μηπως και καταλαβουν καποιοι, που δυστυχως ειναι ΠΟΛΛΟΙ, οτι ΟΛΑ στο κεφαλαιοκρατικο συστημα ειναι ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ και ως ΑΠΑΤΗ πολιτικη χρεωμενα σε βαρος βεβαια των πολλων που παραλληλα χρηματοδοτουν τα κερδη τους και χρεωνονται τις ζημιες τους. Γι αυτο ειμαστε και ΘΑ ειμαστε ΜΟΝΙΜΑ χρεωμενοι ως ΥΠΟΖΥΓΙΑ. Οι νομοι της Πολιτικης Οικονομιας ειναι σαφεστατοι οπως και το ποιος τους θετει, που ως εχων το γενικο προσταγμα εξυπηρετει και τα αναλογα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Σαν αυτα που υπηρετει ο γραφικος Αυτιας τον οποιον αποθεωσαν και χειροκροτησαν δεκαδες ΓΡΑΦΙΚΑ υποζυγια. Καθοτι κατα το σοφο του Συμποσιου Πλατωνικο ΄΄ομοιος ομοιω αει πελαζει΄΄ Εδω βεβαια μπορει να πει κανεις δι' ευνοητους λογους και οτι ΒΕΛΑΖΕΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. O δεύτερος αυτηκουλιαρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. πρωτα θα σβησουμε εμεις και μετα η προσωπικη διαφορα!! ευχομαι τα χειροτερα στον κατρουγκαλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σας περίμενα πιό διορατικούς. Ο άνθρωπος "πουλάει" εφημερίδα, δεν πουλάει αλήθειες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ρε αρχιπαπατζη κατικο το ερώτημα είναι.
  Εμείς θα σβήσουμε πρώτοι η η προσωπική διαφορά
  Δεύτερο. Να σου στείλω το ενημερωτικό χωρίς προσωπική διαφορά να μου δείξεις το 3 τακατο
  Λαμογιο η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι η εισφ αλλ.απο 145 στα 207
  Αντε να χαθείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Γιατί την σκαλίζετε: Αφήστε την να αιωρείται μήπως και μας αφήσει κάποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δεν ξέρω κύριε τι μας λέτε όλοι σας και μασάτε και ξαναμασάτε εκνευρίζοντας τους συναδέλφους. Τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την επικράτηση των αρίστων οι οποίοι θα καταργούσαν τον νόμο Καρούμπαλου και οι οποίοι απεδείχθησαν μεγάλα καρούμπαλα μεγαλύτερα του Καρούμπαλου, έφυγαν από την ζωή σε μικρή ηλικία κάτω των 55 και 60, συνάδελφοι, οι οποίοι έζησαν αυτήν την αδικία όπως και τις ηλικιακές ρατσιστικές μειώσεις του 40% και του 20% για τα άνω των 1000 και φυσικά τα ΕΑΣ. Αυτή την εφεύρεση την παρόμοια και παράλληλη με τον ΕΝΦΙΑ. Είναι ντροπή και μόνο ντροπή. Στο φέρετρο δεν μετράνε ούτε τα εκ των υστέρων οικονομικά ούτε τα εκ των υστέρων ξίφη και μετάλλια. Οι ίδιοι άνθρωποι άκουγαν δια στόματος του κυρίου ίσου με εμάς, ότι βγήκαμε από την κρίση. Αύριο θα φύγουμε και εμείς όπως λένε και παραπάνω οι συνάδελφοι. Ούτε να τους βλέπουμε ούτε να τους ακούμε. Ειδικά τον κύριο που μιλάει για ισότητα και περνάει με τον τσαμπουκά του νομοσχέδια για 500 γραφικούς, γράφοντας με τον ίδιο τρόπο, στα παλαιά των υποδημάτων του, δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους και εκατομμύρια συμπολίτες μας. Σε λίγο θα μας ψοφάνε και κατά λάθος στα νοσοκομεία. Καμία εμπιστοσύνη πλέον

  ΑπάντησηΔιαγραφή